Медия без
политическа реклама

Служебният кабинет иска да умори от глад или да изгони украинците

Българският хелзински комитет написа гневна декларация, че правителството не изпълнява обещанията си

30 Дек. 2022
Съдбата на многото украинчета у нас не трогва особено българските власти.
Милена Стойкова
Съдбата на многото украинчета у нас не трогва особено българските власти.

С гневна декларация срещу служебния кабинет излезе днес Български хелзинкски комитет (БХК). Поводът - проблемът с изхранването на украинските бежанци у нас. В изявлението си неправителствената организация припомня хронологията на управленските бездействия от последните месеци. И понеже те никак не изглеждат случайни, апелира: "Призоваваме служебното правителство да предприеме незабавни мерки по изпълнение на поетите на 23 ноември ангажименти. В противен случай, ако целта на бездействието му е да изгони украинските бежанци от България, нека поне да има доблестта да го заяви в прав текст. По-достойно ще е, отколкото да ги оставя да гладуват".

На визирания 23 ноември 2022 г. бе свикана среща с представители на граждански организации, сред които и БХК. Тогава са дадени напоителни обещания: "Представителите на щаба на служебното правителство, както и председателстващите срещата заместник-министър на вътрешните работи г-н Емил Ганчев и заместинк-директор на Дирекция „Миграция“ г-н Мариян Данков дадоха изрично обещание, че от следващия ден щабът ще осигури изхранването поне на уязвимите украински бежанци, преместени в държавни и общински бази". След повече от 30 дни реални действия няма. "През тези дни служебното правителство прие няколко решения по програмата за хуманитарно настаняване. В нито едно от тях до ден-днешен не се споменава думата „храна“", казват от БХК.

Организацията припомня също, че някои от (без)действията бяха сътворени тихомълком и нямаше да се разбере за тях, ако не бяха медийни и на доброволческите организации усилия. Цялата декларация на БКХ - тук.

"Сега" бе медията, която оповести за безшумно взетото решение да се спре храната в средата на ноември:

Изхранването на украинските бежанци по държавната програма за настаняване е прекратено, установи проверка на "Сега". В средата на седмицата, когато правителството оповести удължаване на програмата, този факт бе спестен.

Още по темата:

Ситуацията с грижата за украинските бежанци у нас не се промени и по празниците - доброволците са тези, които им помагат, а не държавата, още повече след като институциите излязоха в почивка след Коледа.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата