Медия без
политическа реклама

И по празниците държавата я няма в грижата за украинците

Ситуацията с изхранването в базите край Варна засега е спасена

Пунктът на БЧК-Пловдив помага активно.
FB/Български червен кръст
Пунктът на БЧК-Пловдив помага активно.

Ситуацията с грижата за украинските бежанци у нас не се промени и по празниците - доброволците са тези, които им помагат, а не държавата, още повече след като институциите излязоха в почивка след Коледа. Социалните мрежи са пълни с кампании за набиране на храна, зимни дрехи, отоплителни уреди и всичко най-необходимо, а хиляди българи откликват.

Една такава кампания изглежда така:

По подобен начин засега е удържано положението с изхранването в базите край Варна. След като се появи проблемът с храната през ноември, БЧК съобщи, че ще се намеси, но и че силите на организацията ще стигнат до Коледа. Благодарение на още по-голяма енергия и съпричастност най-новата информация е, че храна ще има до Нова година.

От варненската организация "Украински дом" потвърдиха пред "Сега", че ситуацията някак е спасена, но успоредно доброволците и самите украинци се надяват от 1 януари държавата да реши генерално проблема.

Доброволците помагат активно и по Южното Черноморие. В повечето бази там все пак храна се предоставя и по линия на стопанисващите ги ведомства. А в Пловдив организацията "Втори дом" зарадва с подаръци много деца благодарение на огромно количество дарения.

 

СРОК

Остава по-малко от седмица до края на приемането на заявления за ваучерите на стойност 100 лв., предоставяни от Агенцията за социално подпомагане. Срокът е до 31 декември, а с талоните в рамките на 100 лв. може да се набавят храна, детски храни, дрехи, училищни пособия, хигиенни материали и др. Валидността на ваучерите е два месеца, дават се на украинците с временна закрила.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата