Медия без
политическа реклама

Кабинетът удължава до 2025 г. картите на украинските бежанци у нас

Започва пререгистрация на документите

22 Яну. 2024
Милена Стойкова

Регистрационните карти на украинските бежанци у нас ще бъдат удължени с 1 година. Документите ще важат до 4 март, 2025 г. вместо настоящия срок - 4 март, 2024 г. Заради новата валидност на документите започва процедура по пререгистрация, но получилите временна закрила у нас ще могат да поискат продължаване на валидността и след крайната дата. 

Това става ясно от публикувано за обществено обсъждане решение за валидността на документите на украинските бежанци. Проекторешението отразява гласуваното от ЕС в края на миналата година общо решение за удължаване на срока на временната закрила. 

По последни актуални данни украинските бежанци с валидни регистрационни карти у нас са 65 000 души. Те трябва да поискат продължаване на регистрационните си карти в местата за регистрация, които се използват и към настоящия момент - регистрационно-приемателните центрове на Държавната агенция за бежанците при МС (ДАБ при МС), Областните дирекции на Министерство на вътрешните работи (ОДМВР) и Столична дирекция на Вътрешните работи (СДВР) - за гр. София, пише в доклада към проекторешението. 

Ключови думи:

украински бежанци

Още по темата