Медия без
политическа реклама

Хотели, общини и университети ще връщат пари за украинци

В хуманитарната програма цари пълен хаос - все още се плащат нощувки отпреди една година

Хуманитарната програма отново е пред сътресение - приключва на 30 юни и никой не знае какво предстои за хората, които няма къде да отидат.
Роман Куваев
Хуманитарната програма отново е пред сътресение - приключва на 30 юни и никой не знае какво предстои за хората, които няма къде да отидат.

Служебният кабинет е оставил пълен батак в хуманитарната програма за настаняване на украински бежанци по хотелите у нас. Едва в началото на юни са платени 1,5 млн. лв. за нощувки от миналия юни. Тогава е получил зелена светлина от министрите и първият транш за настанените от началото на тази година. При това за март сумата е отрицателно число, т.е. общата сметка е за връщане, а не за даване. Отделно 99 фирми, организации, две общини и даже два университета имат да връщат 1,2 млн. лв., които не са признати. Някои хотелиери твърдят, че имат да връщат, въпреки че не са получили пари. Други се оплакват, че са получили много по-малко, отколкото са похарчили. Трети са се отчели на три места, но ги няма в ни един списък.

Това се вижда от решение на служебното правителство за плащане на суми по програмата и възстановяване на непризнати разходи за периода юни 2022 - март 2023 г. То е взето на 2 юни, но бе обявено седмица по-късно, след като хотелиери се разбунтуваха, че не са получили и стотинка за нощувките от тази година. Тези от тях, които имат да връщат пари, разполагат с едномесечен срок, за разлика от държавата, която в средата на годината е сколасала да плати малко над 6 млн. лв. от разходите за настаняване на бежанците от Нова година насам. Тази картина се разкрива на фона на координирана атака към предишното редовно правителство, която служебният вътрешен министър Иван Дермеджиев инициира буквално в последните си дни на поста.

В решението е първото плащане на хотелиерите за тази година. През февруари имаше 2-3 транша, но за разходи, направени миналата година. За януари окончателната сума за плащане след всички верифицирания и приспадания е 3,85 млн. лв. За февруари за плащане са отредени още 2,55 млн., като за нито един хотел няма отрицателна сума. За март обаче срещу някои хотели пише 0 лв., а срещу други - отрицателни суми. Въпреки че има и одобрени плащания, общата равносметка за месеца е минус 1,517 млн. лв. В крайна сметка за 10 месеца служебният кабинет е одобрил плащания общо за 17 567 339 лв., като от тях само 6,4 млн. лв. са за тази година. По данни на украинския портал в момента настанени в хотели и други бази са 9468 души.

По втори списък за същия период от 10 месеца са определени и суми за връщане след засичане на информацията, която се подава на три места. В този списък има 99 фирми и организации, а общата сума за възстановяване е 1,76 млн. лв. Някои фирми "горят" с доста големи суми. Най-голямата е 165 609 лв., на "Фърст Лайн Хотелс" - фирмата зад хотел "Роял бей", Елените. Тази фирма е подслонила до 852 души през юни-септември 2022 г., за което са й платени около 782 хил. лв.

161 500 лв. има да връща фирма "Интенсо", която в туристическите сайтове излиза с 3 хотела в Слънчев бряг. Тя е отчитала нощувки само до август 2022 г., като по-голяма сума е получила за юни 2022 г., когато е имала 941 настанени украинци, за които са й платени 255 893 лв. За юли са записани 93 настанени, а изплатената сума е 205 737 лв. Именно от този период има отхвърлени нощувки, защото разликата след верифицирането е минус 170 797 лв.

С непризнати нощувки не са само хотелиери. В списъка е и Стопанската академия в Свищов, която има да връща 2268 лв. Висшето училище е участвало в програмата до юли включително, като е получило веднъж 2976 лв. за 6 души (юли) и веднъж 3708 лв. за 15 души (юни). Академията, която не е в цветущо състояние заради орязания прием в нейните специалности, все пак подслони бежанци за разлика от много министерски бази, които отказваха да отнемат почивката на служителите.

Пари има да връща и Софийският университет, който се е включил в програмата през октомври, като приема 23 украинци. За това първо е получил 7548 лв., но сега има да връща 1128 лв. В "черния" списък са и две общини - Средец има да връща 1710 лв., а Смядово - 1272 лв. Тук са и горското в Ловеч (ще връща 4029 лв.), държавната фирма "Ученически отдих и спорт", която е начетена с 28 830 лв. Курортът Албена трябва да възстанови 86 273 лв., "Супер Боровец" - 3553 лв. и т.н.

В списъка за получаване има десетина много впечатляващи суми. Ахтополската "Е и К Турист Груп" например има да взема 1 604 596,65 лв., като е настанявала украинци през всичките 10 месеца, но за март също е само с отрицателна сума - около 90 000 лв. Почти 1 млн. лв. има да получава небезизвестната фирма на МО "Военни клубове и военно-почивно дело", която е от малкото напълно изрядни и няма да връща нищо. "Каскадас Резорт енд Спа" в Слънчев бряг също има внушителна сума за получаване - над 815 000 лв. Още няколко хотела имат да получават над половин милион, което повдига въпроса как оцеляват при такова огромно забавяне в плащанията.

История на плащанията от началото на годината:

Липсата на бюджет за тази година досега не се отразяваше видимо на гражданите, тъй като общини, образование и здравеопазване продължават да работят с 1/12 от миналогодишния бюджет.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата