Медия без
политическа реклама

Нова атака срещу ПП: Мъртви души източвали парите за украинци

Калина Константинова отвърна с "Математика за МВР министър"

30 Май 2023Обновена
Нито редовното, нито служебните правителства изгаряха от любов към бежанците - на третия месец от войната започна голямото разиграване с местенето из цялата страна.
БГНЕС
Нито редовното, нито служебните правителства изгаряха от любов към бежанците - на третия месец от войната започна голямото разиграване с местенето из цялата страна.

Многопосочната атака срещу "Продължаваме промяната" се обогати с още един фронт. Вътрешният министър Иван Демерджиев обяви в кулоарите на парламента, че е внесъл сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци. "Направи ни впечатление обстоятелството, че за един сравним период са похарчени от предходния редовен кабинет 150 млн. лв. За същия период служебното правителство е похарчило 43 млн. лв. Това предизвика извършването на проверка от Националния оперативен щаб. Такава проверка беше извършена в Министерството на туризма", коментира Демерджиев.

Проверката е установила редица пропуски и нарушения, включително и на изисквания на нормативни актове, които създават опасност да връщаме европейски средства, ползвани за финансиране на този процес, обясни вътрешният министър. Според изнесени от него данни над 43% от средствата са изплатени на 24 физически лица, посочени като лица за контакт на 42 дружества. „Това най-малкото е странно и поражда много въпроси. Ще направим необходимото да се отговори на тези въпроси“, увери министърът на вътрешните работи. „Наред с това над 93 млн. лв. са изплатени по протоколи, в които не е ясно идентифицирано кой е подпомогнат, както и броят на подпомогнатите лица“, допълни още той, цитиран от БТА.

„В началото на започването на тази дейност през февруари 2022 г. отговаряше редовният кабинет. Доколкото знам, там имаше вицепремиер, който отговаряше за тази дейност. Разплащанията са се извършвали от Министерството на туризма. Най-вероятно са финансирани „мъртви души“ – хора, които само по документи са били настанявани в хотели“, уточни министърът.

 

КОНТЕКСТ

Известно е, че първите седмици на бежанската вълна след началото на войната бяха много хаотични, но някои изнесени от министъра сведения имат поне частично логично обяснение. Потокът от украинци значително намаля при служебното правителство, още повече намаляха и настанените на държавна издръжка по хотели, поради което може да се очаква и разходите за двата периода да се различават. Още един голям фактор за по-ниските разходи при служебния кабинет - дневната сума бе 40 лв. през първите три месеца, а след това бе намалена на 15 лв. на човек.

Редовното правителство изнася на няколко пъти информация, че бави плащания заради дублирани имена на хора, които едновременно присъстват в списъците на повече от един хотел - т.е. проблеми бяха засичани още при първичните проверки миналата година. През април 2022 г. например бяха спрени частично плащанията на 165 обекта заради установено дублиране на близо 3000 бежанци, някои от които се водеха в три хотела едновременно.

По програмата бяха финансирани над 1000 хотела, затова изнесената от Дермеджиев информация, че 43% от средствата са отишли в ръцете на 24 физически лица е удивителна. Ето например справка за първия транш, подадена от министерството на туризма и цитирана от "Сега" миналата пролет - платени са 11 млн. лв. на 328 юридически лица, извършващи дейност в 506 места за настаняване. Вторият транш (за април) е за 52,4 млн. лв., като сумата е платена на 384 юридически лица, извършващи дейност в 687 места за настаняване и реализирали 1,2 млн. нощувки  - за 67 058 украинци. Хотелите в "Албена" например подслониха над 1500 души.

 

РЕАКЦИЯ

Изказванията на министъра на МВР от днес за бежанската криза в България са абсолютно несъстоятелни, написа във "Фейсбук" Калина Константинова, която отговаряше за мерките по посрещането на вълната от украинци у нас. Под надслов "Математика за МВР министър", тя обясни:

"Разбира се, че парите, които нашият кабинет е плащал за 5 месеца помощ на хората, бягащи от война, са много повече от тези, които е платил служебният кабинет след отминаване на бежанската вълна. Програмата започна с 40 лв/на ден в зимния период, когато заварихме институции без никаква подготовка и план за реакция при подобна криза. След като създадохме процеси на работа, когато дойде пролетта, и когато се включиха още стотици хотелиери, програмата струваше вече между 10 и 15 лева на ден. Сами може да сметнете разликата от 30 лв. на ден, умножена по стотици хиляди.

„Мъртви души“ няма и не е имало. Припомням, че България бе държавата, която първа, повтарям първа, въведе документи за временна закрила на бежанците в целия ЕС. Синхронизирахме системите на МВР и министерство на туризма, така че да няма възможност за дублирани настанявания. Ако г-н Демерджиев наистина смята, че има нарушения, то нека провери собствените си служители".

Ето защо се различават разходите на редовния и на служебните правителства:

 

ФИНАНСИРАНЕТО

България получи за бежанците 148 млн. евро по линия на европейския инструмент ReactEU. От тях обаче 100 млн. се оказаха за ковид мерки на бизнеса, и само 48 млн. евро - за бежанците. Голяма част от разходите бяха поети от пренасочване на неусвоени средства по оперативните програми. Те не са само за хотели - от тях се платиха осигуровките им, еднократните помощи по линия на социалното подпомагане, имаше и ваучери по 100 лв. за най-належащи нужди.

Плащанията за хотелите продължават да се бавят и до ден днешен. Само преди месец хотелиери се оплакваха, че са принудени да теглят кредити, за да плащат сметки. Тази година например служебният кабинет е направил само пет транша по програмата, всичките за нощувки от 2022 г., като през февруари са правени допълнителни плащания за март 2022 г. (Повече за това можете да прочетете тук.)

Ключови думи:

украински бежанци

Още по темата