Медия без
политическа реклама

Правителството удължи програмата за бежанците от Украйна

Тя ще действа поне до 30 април догодина

28 Дек. 2023
Програмата за подкрепа на бежанците от Украйна бе приета през 2022 г.
Илияна Димитрова
Програмата за подкрепа на бежанците от Украйна бе приета през 2022 г.

Министерският съвет удължава до 30 април 2024 г. програмата за хуманитарно подпомагане на бежанци от Украйна, съобщи правитествената пресслужба. При удължаването се запазват сега действащите условия.

С решение от 2022 г. Министерският съвет приема Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в България, като от тогава досега срокът ѝ е удължаван няколко пъти. Съгласно решение на Министерския съвет от 29 септември 2023 г. той изтича на 31 декември 2023 г., но ще бъде удължен.

Със заповед от 4 септември 2023 г.  министър-председателят създаде работна група за разработване на Програма за хуманитарно подпомагане и интеграция на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България. Предстои финализиране разработването на нова програма, след което ще бъде проведена процедура за нейното съгласуване и одобряване от Министерския съвет. С новата Програма ще се очертаят мерките по приоритетни области, които да осигурят възможност за живот и реализация на лицата с предоставена временна закрила в България, с произтичащите от това права и задължения. Ще се създаде ясна и прозрачна система за разселените лица, която ще осигури възможност за по-ефективна работа на администрациите и преодоляване на предизвикателствата, пред които е изправена България като приемаща страна, уточняват от правителствената информационна служба.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата