Медия без
политическа реклама

Извънредните разходи за бежанците надхвърлиха 220 млн. лв.

По-голямата част от средствата са пренасочени от старите оперативни програми

01 Септ. 2022
България настани добре бежанците от Украйна, но пък не им спести  информационния  хаос.
Фондация За Доброто
България настани добре бежанците от Украйна, но пък не им спести информационния хаос.

Извънредните разходи за справяне с бежанската криза след началото на войната у нас вече надхвърлят 220 млн. лв. По-голямата част от парите са осигурени чрез пренасочване на средства по старите оперативни програми, като сумите не тежат на националния бюджет. 
Това показва прегледът на приетите от Министерския съвет постановления за отпускане на извънредни средства по бюджетите на министерствата след началото на войната в Украйна. 
На вчерашното си заседание министрите  одобриха за справяне с кризата с бежанците нови 42,6 млн. лв. Парите ще бъдат осигурени по линия на оперативна програма „Добро управление“, като от прессъобщението на кабинета не става ясно за какви  точно дейности се насочват. С тази сума извънредните разходи, одобрени от МС за кризата, надхвърлят 220 млн. лв.

Това не е първият разход за бежанци, който оперативните програми поемат. От началото на кризата към министерство на туризма бяха насочени други над 140 млн.  лв., които трябва в последствие да се покрият с трансфер на суми от оперативните програми. Пренасочването на суми по старите оперативни програми първо за ковид, а после за бежанците на практика сведе до минимум риска от загуба на неусвоени средства. Туристическото министерство е основен получател на тези извънредни субсидии от бюджета по линия на финансираната програма за настаняване  на бежанците. България първо настани украинските бежанци в хотели с доста високи нормативи за издръжка на един леглоден и храноден, а в началото на сезона размести желаещите към държавни бази.  Бежанците у нас получиха право на здравно осигуряване, изплащат им се и интеграционни добавки при започване  на работа.
Сериозна роля по финансиране на бягащите от войната пое именно оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ чрез програма „Солидарност“ (общ бюджет от 46,6 млн. лв.), през която се отпуска финансиране за субсидирана заетост и интеграционни  добавки от 356 лв. на месец за 3 месеца.  За тези интеграционни добавки средства би  следвало да се насочват и от инструмента ReactEU, по който България получи 148 млн. евро. Оказа се, че 100 млн. евро от тях са изразходвани за мерки за справяне с ковид пандемията, и за бежанци са налични 48 млн. евро. Няма  в момента детайлна информация за какво се разпределят точно тези средства.

Въпреки всички тези пари, огромна мобилизация за събиране на средства и оказване на подкрепа имаше и сред гражданския сектор. Програма за финансиране на настаняване в частни домове така и не бе одобрена. В същото време не липсват оплаквания за лоши условия в базите, където в момента са настанени нуждаещи се украинци.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата