Медия без
политическа реклама

Кабинетът докрай държи в шах украинските бежанци

Удължаването на временната закрила остана за последния момент

23 Яну. 2023ДИЯН ИВАНОВ
БГНЕС
Коледните базари, като в Пловдив (на снимката), бяха едно от многото събития, които неправителствените организации проведоха за интеграция на украинците. Но основните усилия трябва да дойдат от правителството.

Удължаването на временната закрила за украинските бежанци в България все още не е факт. Тя изтича на 24 февруари, а решението, което трябва да бъде взето от правителството, очевидно е оставено за последния месец. На 10 януари Българският хелзинкски комитет призова кабинетът спешно да се заеме със задачата, припомняйки, че още в средата на октомври Съветът по правосъдие и вътрешни работи на ЕС обяви, че закрилата ще бъде удължена с два шестмесечни периода до март 2024 г.

На 16 януари правителствената информационна служба съобщи пред "Сега", че се планира удължаване на срока, но детайли могат да бъдат предоставени на последващ етап. В условията на несбъднат все още "етап" нервите на украинците са опънати докрай. В социалните мрежи може да се види тревогата на мнозина от тях. Те отправят въпроси и към неправителствените организации - какво става със закрилата, какви нови процедури се очакват... - но нпо-тата няма как да предоставят информацията, защото този, от когото зависи, мълчи.

Притеснението на хората е напълно нормално, защото в момента абсолютно всички касаещи ги правила, разпоредби и т.н., са с хоризонт 24 февруари. 

В средата на миналата седмица шефката на агенцията по бежанците Мариана Тошева обясни все пак пред "България он еър", че след правителственото решение ще се проведе информационна кампания за преиздаването на регистрационните карти. Личният номер на всеки чужденец щял да се запази. От думите й се разбра още, че ако някой от украинците напусне България, временната закрила отпада. Но тя се възстановява автоматично при завръщането му у нас, без да е необходимо да предприема административни стъпки.

Още за неволите на украинците у нас по времето на служебния кабинет:

Съд счита, че спирането на храната за украинските бежанци може да навреди на здравето и живота им; правителството обаче не смята да я възстановява и обжалва - такова към момента е развитието на казуса с изхранването.
Изхранването на украинските бежанци по държавната програма за настаняване е прекратено, установи проверка на "Сега". В средата на седмицата, когато правителството оповести удължаване на програмата, този факт бе спестен.

 

Още по темата