Quantcast

Медия без
политическа реклама

Извънредна правна комисия прие спешната поправка "Габриел"

В закона да се запише, че само Асен Василев може да замества премиера, иронизира Гроздан Караджов от ИТН

30 Септ. 2023Обновена
Илияна Димитрова
Мария Габриел и Николай Денков

Промяната  в закона за администрацията, станала известна като поправката "Габриел", бе приета на спешно извънредно заседание на парламенарната правна комисия с 16 гласа "за" и 3-ма въздържали се. Това става ясно от видео от заседанието, качено на парламентарния сайт.

ГЕРБ внесе поправка в закона за администрацията, според която премиерът да може да бъде заместван и от министър, а не задължително от вицепремиер. Очеидно промяната е посветена на Мария Габриел, която е единствен вицепремиер в момента и единствен представител на ГЕРБ в кабинета. С поправката се бърза изключително много, като се има предвид, че тя върви със скорост, непозната за нито един законопроект. Със сигурност тя ще мине на първо и второ четене още следващата седмица, още повече, че след това НС излиза във ваканция.

Проектоизменението е подписано от депутата Десислава Атанасова. Тя предлага, ако вицепремиерът е в отпуск или извън страната, както и в други случаи и по други обективни причини, в които не може да бъде упълномощен, премиерът да може да определя министър, който да го замества. 

На практика сегашното положение в закона означава, че ако Габриел е в отпуск, или е болна, или е в чужбина, то Денков не може също да е в чужбина, болен или в отпуск. Проблемът възниква и защото за първи път от много години има само един вицепремиер. Това пък се случи, защото при създаването на това управление бе решено да има ротация на 9 месеца месеца между премиер и вицепремиер. Това повлече и решението да има само един зам.министър председател.

По време на заседанието на правната комисия се изказаха само Бойко Рашков от ПП-ДБ и Граздан Караджов от ИТН. "Изключително важен въпрос, от това в държавата дори по-важно няма, вероятно това се случва през ден, през два, през седмица и ние сме тук да го решиме", заяви бившият вътръшен министър Бойко Рашков и обяви, че той ще гласува "за", но остави впечалението, че иронизира спешността и важността на проекта.

Със сигурност предложението бе силно иронизирано от бившия регионален министър, който също обяви законопроекта за изключителен. "Доколкото разбирам има сериозен проблем в държавата и когато премиерът си почива, то не може да си почива вицепремиерът", заяви Караджов.

Бъдещото редовно правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС е с окончателно определен състав и ще разполага с достатъчно голямо мнозинство, за да приеме промени в Конституцията. Това обяви кандидат-премиерът Николай Денков днес следобеда след финала на преговорите, които водеше.

Той обяви обаче, че вносиелят е подходил лековато към него и затова той предложи да се запише изрично, че когато премиер и вицепремиер не могат да си изпълняват задълженията, то това ще прави финансовият министър Асен Василев. "Това е закон специално за сглобката и той трябва да отразява реално нещата. Имаме министър-председател Асен Василев, имаме поставен друг минисър-председател Николай Денков. Няма нужда се пише министър, защото може да упълномощят друг. Предлагам ви да не поставяме в риск държавата и нацианалната сигурност", заяви още бившият регионален министър.

Проблемът можеше да бъде решен изначално с определянето на повече вицепремиери, както е било винаги през последните години, за да не се стига до промяна в закона. Подобно увеличаване на вицепремиерите сега обаче пак трябва да мине през Народното събрание, което определя не само състава, но и структурата на МС.

От мотивите към законопроекта, става ясно, че Десислава Атанасова се притеснява, че подобни патови ситуации може да се получат дори и при повече вицепремиери, когато всички те отсъстват по обективни причини.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?