Quantcast

Медия без
политическа реклама

Денков и Габриел продължават да си говорят

Президентът Румен Радев ще връчи утре в 17 часа втория проучвателен мандат за правителство

28 Май 2023Обновена
БГНЕС
Николай Денков

“Разговорите между мен и Мария Габриел продължават, говорихме и днес, за да успокоим емоциите. Размразяването трябва да почне от точката, до която стигнахме”, заяви кандидатът на ПП-ДБ за министър председател Николай Денков пред bTV. 

“Не е обсъждан вариант да се смени ротацията. Има смисъл да се говори в посока повече експертност в бъдещето правителство. Може да деполитизираме част от този състав, който предложихме. Трябва да е ясно все пак кой носи политическата отговорност за лицата в кабинета”, допълни кандидат-премиерът.

“Имах доста остър разговор с Радостин Василев, когато му казах, че няма да е кандидат за спортен министър, и очаквах подобна негова реакция. Това, което Василев направи, изглежда като резултат от негова лична амбиция”, смята той. "Емоционална среща с тежки решения", така акад. Денков описа срещата на ръководството на партията, запис от която изтече в публичното пространство.

----

Президентът Румен Радев ще връчи утре в 17 часа втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по големина парламентарна група в 49-ото Народно събрание - "Продължаваме Промяната-Демократична България“.

----

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов смята, че диалогът между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП - ДБ) за съставяне на правителство с втория мандат трябва да продължи във форма́та, вече одобрен от всички участници в двете формации - чрез разговори между излъчената от ГЕРБ Мария Габриел и проф. Николай Денков от ПП - ДБ.

"Трябва да разбираме, че няма опция България да отиде на предсрочни избори и няма опция да не продължим разговорите и да не стигнем до правителство. Поводи да се замразяват разговорите и да не сме доволни от състоянието на нещата има прекалено много, но връщане на масата на разговорите трябва да има", каза Иванов пред БНР и подчерта, че ДБ са на мнение, че в тази ситуация трябва да се търси състав на правителство, в който да не влизат лидери и политически лица, а "формула, близка до това, което се нарича експертен кабинет".

Иванов смята, че може и да няма вече време за сериозна ревизия на формулата за кабинет с ГЕРБ: "Николай Денков и Мария Габриел още утре да се съберат и да проведат един разговор и вече да излязат от това безкрайно сменяне на формулата и на неяснота по отношение на какво ГЕРБ биха подкрепили".

Според него аргументът първи ротационен премиер да е Николай Денков е, че в случай, че "конституционната реформа се отплесне и тръгне в неочаквана посока", премиерът ще си подаде оставката.

"Конституционната реформа ще е първият и най-важен тест за този кабинет. Ако той мине през него, така че тази реформа да се случи, той може да оцелее и да продължи да работи дълго".

Христо Иванов коментира и записите "Рудигейт". Той смята, че чутото в записите, свързано с държавната администрация, е добър повод да се проведе разговор за това как трябва да се модернизира българската администрация:

"Което със сигурност означава да се прекратят чистките на "наши" и "ваши". Това означава прилагане на ясни стандарти, по които хора, които са определени позиции заради политически лоялности, да бъдат заменени от хора, които имат обективни причини да бъдат там. Да, това означава, че българската администрацията вероятно ще трябва да бъде съкратена, но това трябва да е политически разговор и ние ще настояваме на това. ... Това е и добър повод в преговорите за кабинет с втория мандат да се заложат сериозни цели, свързани с модернизацията и стабилизирането на администрацията. А относно шефовете на службите "крайните решения за назначенията трябва да се вземат единствено в София".

 

Кирил Петков също настоя да има правителство

Съпредседателят на ПП Кирил Петков, който днес е в Словакия, коментира накратко в "Туитър" ситуацията след "Рудигейт", като също твърди, че трябва да се състави правителство.

"България се нуждае от стабилно проевропейско правителство, което да работи за Шенген, за присъединяване към еврозоната и за истинска съдебна реформа, за да се противопостави на проруската намеса. Опитите да се използват неразрешени записи на частни политически срещи за провокиране на институционален хаос няма да успеят", написа Петков.

 

На този запис няма нито една дума, зад която не бих застанал”. Това заяви в предаването „На фокус” съпредседателят на ПП Асен Василев. 

„Отрязани са определени части от мои изказвания – като това за съгласуването на службите или че трябва да се направят промени в държавната администрация. Абсолютно заставам зад тези си думи. Това са думи, които съм казвал на избирателите”, каза Василев.

 

ГЕРБ иска  Мария Габриел да получи втория мандат

Вече сме в хипотезата на втория мандат и очакваме да чуем общото мнение на парламентарната група на "Продължаваме промяната" и "Демократична България", а не само на отделни представители на ПП. Искаме експертно правителство с взаимно приемливи експерти, които да изпълнят важните задачи пред България, а не да правят чистки и гонения. И малко повече смирение и скромност от "Продължаваме промяната", защото 37 депутати не предполагат те да получат цялата власт и еднолично да подбират хората.

Тези условия има ГЕРБ за подновяване на замразените вчера преговори за съставяне на правителство на ротационен принцип с ПП-ДБ, стана ясно от коментари на депутата Деница Сачева в "Неделя 150" тази сутрин. Трябва да се даде възможност политическите страсти да се уталожат, да бъде зачетен вотът на българските избиратели, да има ясни разговори какви ще бъдат основните задачи на едно редовно правителство с ограничен мандат, обясни тя. Според нея Мария Габриел трябва да е първият премиер, ако се запази ротационният принцип, но "една Мария Габриел вече не стига".

Сачева изброи и за какво не може да става дума сред тези задачи - чистка в администрацията, смени на директори на училища, гонения и пр., за които се говори на скандалното заседание на Националния съвет на "Продължаваме промяната". Задачите трябва да са свързани с големите теми пред България - еврозона, Шенген, План за възстановяване.

Тези задачи не могат да бъдат решени нито от служебно правителство, нито от нови избори, посочи Сачева. ГЕРБ настоява за стабилно правителство, а не "да се даде цялата власт на 37 души, които утре може да станат и по-малко". Зад него, изтъква депутатът, трябва да има мнозинство, което да подкрепя определени политики.

"Най-доброто за България е да има стабилно редовно правителство. Това е държавническото, мъдрото, отговорното решение, от което може би ще пострада имиджът на някои политически партии, включително и на ГЕРБ, но това решение трябва да бъде взето и си струва да бъде взето. Ако колегите от ПП не са възмъжали за такова решение, тогава ще отидем на нови избори с всички рискове от това", коментира още депутатът от ГЕРБ.

Сачева на няколко пъти призова колегите си от ДБ да излязат с ясна позиция по случващото се. "В момента ПП с 37 депутати се опитват да узурпират цялата власт, която не им принадлежи, а ДБ странно седи настрана и мълчи. Колегите се опитват повече да влязат в ролята на мъдрец, но е крайно време тази позиция да бъде променена и искаме да чуем какво мисли парламентарната група на ДБ, а не само на отделни представители на Промяната", каза тя.

"Усещахме жаждата за власт, но не подозирахме мащаба. За нас това, което чухме от националния съвет, беше изключително потресаващо", каза още Сачева. Тя увери като участник в преговорите, че на тях ПП по никакъв начин не са говорили за мащабни чистки, че няма значение как ще се изпълнява властта - законно или незаконно, нито пък за служби, посолства и пр. За изпирането на Борисов каза: "Какъв имидж трябва да бъде изпран на Борисов?! Той е три пъти премиер на България и победител на последните парламентарни избори. Хората решават дали да му имат или не доверие. Той проблем с имиджа си няма". И категорично заяви, че "никой в ГЕРБ не се страхува от прокуратурата".

Даниел Митов също коментира днес, че следващият премиер трябва да е Мария Габриел, а не Николай Денков. "Разумно е Мария Габриел да получи втория мандат предвид ситуацията, възможни са всякакви варианти, но не бива да се спекулира. Надявам се реакцията на ПП-ДБ да бъде адекватна и да са си направили изводите от случката", заяви в "Денят започва с Георги Любенов" на БНТ депутатът от ГЕРБ. "За да бъдат размразени преговорите трябва да се гарантира, че властта няма да бъде упражнявана така както си говориха тези момичета и момчета. Няма посолство, което да приеме такъв разговор", допълни той.

 

Делян Добрев: Кабинет - да, но без ПП

На фона на доста дипломатичното изявление от страна на Сачева, Делян Добрев се обяви за изхвърляне на "Продължаваме промяната" от бъдещо правителство. Той смята, че дясно правителство с гласовете на ГЕРБ, ДПС, ДБ и ИТН е един от два възможни варианта за изход от създалата се ситуация. Другият е избори.

"От много време твърдя, че ключът към решаване на парламентарната криза се държи не от Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ или Слави Трифонов, а от Христо Иванов. И това е факт не само в това събрание. Така беше и в предишното, най-вероятно ще е така и в следващото. Време е ДБ да възмъжеят и да поемат своята отговорност. Не могат повече да се крият зад коалиции с ПП (партия за която от ДБ са били винаги наясно, че е сбирщина от измамници, жадни за власт). Настават мъжки времена. Време е да се прояви кураж, държавническо поведение и отговорност към избирателите", написа Добрев в профила си във "Фейсбук".

 

 

ПП: Габриел за първи премиер е тежко решение

Доста по-уклончиви бяха отговорите на Никола Минчев от ПП в същото предаване. От думите му се разбра, че формациите в коалицията тепърва ще мислят как да постъпят оттук нататък в качествено новата ситуация, при това по обичайния начин поотделно - ще решава "мнозинството във всеки един от органите". Минчев определи като "доста сериозна промяна" идеята Мария Габриел да е първият ротационен премиер (после пред БНТ го определи даже като "тежко решение"), а на искането за експертен кабинет припомни неопределено, че и в предложения от тях състав имало лица "в по-експертно качество". Все пак не го изключи като възможен вариант.

Минчев изрази надежда, че колкото и малък да е процепът, ще успеят да реализират "този прозорец, който е оставен". Според него това е "въпрос на разговори между повече хора вътре в рамките на ПП и с ДБ".

 

ДСБ: Има крещяща нужда от редовно правителство

"Демократична България" не е коментирала по същество случващото се. България има крещяща нужда от редовно правителство, доминирано от реформаторски, евроатлантически сили и Борисов трябва да избере на коя страна застава, заяви вчера съпредседателят на "Демократична България" и лидер на ДСБ Атанас Атанасов. "Кой има интерес това да не се случи? Във вътрешнополитически план това са сили, които искат да продължи управлението на безконтролната служебна власт. Във външнополитически план тези заинтересовани властови центрове обслужват интересите на Русия в агресията и срещу Украйна, като поддържат образа на България на “Троянски кон” в НАТО и ЕС. Борисов трябва да избере на коя страна застава", написа във "Фейсбук" Атанасов.