Quantcast

Медия без
политическа реклама

В "Изгрев" видяха в зелен проект таен план за застрояване

Жителите на района искат гаранции от Столична община, че велоалеята и паркът няма да бъдат гарнирани със сгради

03 Юли 2020ОбновенаСВЕТОСЛАВ СПАСОВ

Общественото обсъждане на проекта на Столична община, с който се дава началото на изграждането на т.нар. Зелен ринг на София, показа колко досегашните градоустройствени реалности в столицата са направили жителите й подозрителни и недоверчиви спрямо добрите намерения на общинската администрация. Въпреки че идеята за изграждането на 3-километрова велоалея с прилежащ към нея линеен парк от ВТУ "Тодор Каблешков" в "Слатина" до гара "Пионер" бе приветствана от почти всички присъстващи, немалко хора видяха в проекта скрит план за застрояване на малкото останали свободни терени в доста гъсто уплътнената зона. Най-активни в съмненията си бяха жителите на район "Изгрев", към който се числят едноименния квартал, както и ж.к. "Дианабад". Тези квартали бяха сред най-засегнатите от масовото застрояване на градинки, зелени площи и междублокови пространства през последните години.

Основното подозрение спрямо проекта за 60 дка линеен парк от "Слатина" до гара "Пионер" на мястото на вече изоставеното ж.п. трасе падна върху общо 3-те дка парцели, които сегашният собственик на целия терен - Национална компания "Железопътна инфраструктура", възнамерява да си запази. Както "Сега" писа, според проекта за подробен план на зоната върху тези 3 дка, намиращи се преди всичко в район "Изгрев", е предвидено да се изградят магазини и кафенета, които да са най-много на 2 етажа. Живеещите в района обаче запозряза, че след няколко години предназначението на тези терени ще се промени и върху тях ще се издигнат многоетажни жилищни и офис сгради. Хората от "Дианабад" и "Изгрев" дадоха конкретни примери с други площи в тази част на София, с които се е случило точно това. Затова те призоваха Столична община да настоява да получи собствеността и върху тези територии. "Да не се окаже след време, че тази велоалея, чието изграждане ние чакаме отдавна и приветстваме, ще минава между нови високи сгради. Това ще бъде кощунство с хубавата идея", усъмни се представител на "Изгрев". 

Главният архитект на София Здравко Здравков отговори, че гаранция за запазването на статута на терените за обществено обслужване, а не за жилищно строителство, ще бъдат проектите за конкретните УПИ-та, които ще бъдат с ниски параметри на застрояване. Той многократно повтори, че плановете предвиждат около трасето на велоялеята да се разположат само търговски обекти на 1 или най-много на две нива. Главният архитект показа, че по цялото протежение на бъдето велотрасе е предвидено изграждането на няколко търговски обекта при пресичането на алеята с бул. "Драган Цанков" и един при неолитното селище в "Слатина". Съмненията обаче се запазиха до края на дебата, а хората от "Изгрев" поискаха Здравков лично да гарантира, че териториите ще бъдат предпазени от застрояване.

Както "Сега" писа вчера, изграждането на дългообещаваната велоалея може би ще започне през 2022 г. Това стана ясно от думи на кмета на София Йорданка Фандъкова при представянето на проекта. Трасето ще бъде с дължина 3,2 км, а широчината ще е 3 метра при минимален норматив от 2,5 м за подобно трасе. По цялата алея трябва да има озеленяване, като голяма част от него ще се засажда допълнително. Общата площ на имота, който общината ще придобие, е 60,7 дка.

След две седмици ще има и второ обсъждане на проекта, което ще е заключително. Окончателното решение за бъдещия Зелен ринг на София ще бъде взето от Столичния общински съвет.

 

БЕЗ ИЗХОД

Въпреки подадените сигнали Столична община не решава проблема с уличен осветителен стълб, вдигнат по средата на тротоара на ул. "Ангел Кънчев" в ж.к. "Хаджи Димитър". Администрацията на район "Подуене" прехвърля отговорността и не отговаря ясно какво и кога смята да предприеме, за да осигури възможност тротоарът да се ползва. Това става ясно от сигнал и снимка в платформата "Гражданите".

Сигналът за безобразно поставения стълб е подаден още на 19 май. Приложена е снимка и е зададен въпрос: "Как се очаква да се мине с количка?". Под него могат да се видят коментира, че парадоксът е факт от много години и че от това място нататък не може да се продължи не само с количка. 

Още на 19 май системата на "Гражданите" потвърждава, че сигналът е приет до служител на район "Подуене" и уведомява жалбоподателката, че законовият срок за отговор е 30 дни. Месец по-късно такъв няма и от платформата пращат повторно запитване. Едва на 26 юни районният кмет на "Подуене" Ева Митова отговаря, че "съществуващото трасе по улица "Васил Кунчев" в частта - предмет на сигнала, не е изградено по регулация". "За изграждането на свободно проходим тротоар (в посоченото в писмото място) е необходимо изготвянето и одобряването на инвестиционен проект за улицата, включително за цялата техническа инфраструктура - тротоари, улично осветление и т.н., след което обектът може да бъде включен в инвестиционната програма на Столична община", пише в писмото на Митова. Посочено е още, че във връзка с реализацията на метростанцията на бул. "Владимир Вазов", от район "Подуене" са поискали от Столична община такъв инвестиционен проект.

От написаното става ясно, че хората в "Хаджи Димитър" няма да могат да ходят нормално по този тротоар още поне година. Метростанцията на бул. "Владимир Вазов" се очаква да бъде пусната в експлоатация до няколко седмици, като при нейното строителство проблемът със стълба очевидно не е бил решен. Инвестиционната програма на София пък се приема в началото на годината, което означава, че сигналът на жителката на квартала ще чака най-малко до зимата на 2021 г.  

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?