Медия без
политическа реклама

Издирваме в Европа 6 руснаци заради взрив на склад на Гебрев

В разследване The Insider обяви, че Путин е издигнал цялата група от ГРУ

30 Яну. 2024
БГНЕС

Съд одобри издаването на европейски заповеди за арест (ЕЗА) за шестима руски граждани, обвинени в тероризъм заради четири взрива, извършени в периода от 2011 г. до 2020 г., в складове за боеприпаси, намиращи се на територията на България. Това става ясно от официално съобщение на прокуратурата. От него става ясно, че се работи и по "българска следа" в престъпната дейност.

"В хода на работата по случая са извършени множество действия по разследването, изпълнени са Европейски заповеди за разследване, проведени са оперативно-издирвателни мероприятия от ДАНС. От посочените действия се установява, че България е посещавана от шест руски граждани, които са използвали фалшиви самоличности. Руските граждани са били ангажирани с взривяването на продукция на търговско дружество, произвеждащо оръжия", посочва държавното обвинение.

Отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев през 2015 г.  е свързано с четири взрива във военни складове в България, признаха днес представители на прокуратурата на брифинг пред журналисти.

Всъщност прокуратурата прогледна за взривовете едва през 2021 г. Тогава бе обявено, че отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев през 2015 г. е свързано с четири взрива във военни складове в България. "През последните 10 години са регистрирани редица случаи на взривове в складове и производствени помещения на заводи за утилизация на взривни вещества, производство на оръжие и боеприпаси. Прокуратурата, съвместно с ДАНС и главна дирекция "Жандармерия" анализираха някои от случаите, при които се установи сходство в 4 от тях", заяви тогава на специален брифинг държавното обвинение.

Първият случай е от ноември 2011 г. в с. Долни дол, когато е взривен склад на компанията ЕМКО на Емилиян Гебрев. Унищожено е било значително количество боеприпаси, предназначени за износ към Грузия. Вторият случай е от 2015 г. до с. Иганово, когато е взривен склад на ВМЗ "Сопот", където също се е съхранявала продукция на ЕМКО. Пак тогава е унищожен и още един склад на ВМЗ "Сопот". Четвъртият случай е от 2020 г., когато до град Мъглиж е взривен склад на "Арсенал".

"И в четирите случая не са установени конкретни причини за взривовете в складовете. Жертви и пострадали няма. Категорично е установено, че задействането на зарядите е ставало дистанционно”, обясниха прокурори по онова време и  уточниха, че преди всички експлозии на съответните места са избухвали пожари, чиято цел вероятно е била хората да бъдат евакуирани.

Българското правителство и специалните служби се стреснаха от взривовете в складовете на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, който дойде само дни след кабинетът обяви, че се готви да се включи в коалицията на снарядите за Украйна.

Сега става ясно, че още през 2021 г. шестимата руснака са обвинени задочно. Прокуратурата не посочва техните имена. По новия закон за тях трябва да бъдат издадени ЕЗА от прокуратурата, но те трябва задължително да са одобрени от съд. От съобщението стаа ясно, че те са действали с фалшиви имена в България, така че не е ясно дали прокуратурата им знае истинските и как точно ще се издирват.

Наскоро изданието The Insider с участието на Der Spiegel, обявиха че руските шпиопни, които са виновни за взрива във военен склад в с. Ловнидол през 2011 г., са се издигнали в администрацията на президента Владимир Путин.

Руските шпиопни, които са виновни за взрива във военен склад в с. Ловнидол през 2011 г. са се издигнали в администрацията на президента Владимир Путин, разкрива в свое разследване изданието The Insider с участието на Der Spiegel.

"Независимо че взривът в Ловнидол и последвалите още няколко във военни заводи в България водят до човешки жертви, разследването не се увенчава с успех, всички виновни остават ненаказани и продължават диверсионната си дейност, а след това сякаш нищо не се е случило, се издигат в йерархията на Путин и участват с реалните си имена в официални мероприятия", съобщава The Insider.

От съобщението на прокуратурата става ясно, че се търси и българска следа във взривовете. "Извършени са процесуално-следствени действия и оперативно-издирвателни мероприятия, с оглед проверка на съмнения за активност на български граждани и съпричастност към тази престъпна деятелност", пише държавното обвинение, но не посочва докъде е стигнало в търсенето по тази следа.

 

Още по темата