Медия без
политическа реклама

Путин издигнал хората, които взривиха склад с оръжия на Гебрев

Шефът на зловещото подразделение 29155 на ГРУ наследява империята на Пригожин

20 Окт. 2023
Руските шпиони, пътували до България
The Insider
Руските шпиони, пътували до България

Руските шпиопни, които са виновни за взрива във военен склад в с. Ловнидол през 2011 г., са се издигнали в администрацията на президента Владимир Путин, разкрива в свое разследване изданието The Insider с участието на Der Spiegel. "Независимо че взривът в Ловнидол и последвалите още няколко във военни заводи в България водят до човешки жертви, разследването не се увенчава с успех, всички виновни остават ненаказани и продължават диверсионната си дейност, а след това сякаш нищо не се е случило, се издигат в йерархията на Путин и участват с реалните си имена в официални мероприятия", съобщава The Insider.

Изтекла информация показва, че на 10 ноември 2011 г. двама от членоветe на подразделението 29155 на руското военно разузнаване ГРУ - Ежов и Романов, пресичат границата между Беларус и Русия и се насочват на юг. На следващия ден те пристигат в България. На 12 ноември се случва и експлозията в склада на оръжейната компания "ЕМКО" на бизнесмена Емилиян Гебрев в севлиевското село Ловнидол. 

По това време Русия все още е член на Г-8, световните лидери с удоволствие се срещаха с Путин и Медведев, а ЕС съвсем сериозно обсъждаше възможността да въведе безвизов режим за Русия, напомня The Insider.

В разследването на българската прокуратура за взрива в Ловнидол се твърди, че е използвано самоделно взривно устройство, което е задействано дистанционно. Констатирано е също, че експлозивът не се е взривил напълно заради лошо свързване с детонатора или слабо напрежение. Въпреки това 3 години по-късно държавното обвинение спира разследването заради липса на доказателства.  

Десет дни след взрива Ежов и Романов се завръщат в Русия. Други членове на отряд 29155 на ГРУ обаче също са извършвали саботажи в България. През 2015 г. Владимир Мойсеев заедно с още трима от подразделението, единият от които отново Ежов, пристигат в България само дни преди поредния взрив на оръжеен склад. Десет дни след напускането на Мойсеев, повече от 2000 ракети и противотанкови боеприпаси, собственост на "ЕМКО", са унищожени в склада край с.Иганово. 

"Сега" припомня, че през 2014 и 2015 г. в България стават още поне шест експлозии във военни производства и складове, за които няма официално обяснение и до днес. Две от тях – в базата на ВМЗ „Сопот“ в карловското село Иганово, стават през март и април 2015 г., непосредствено преди отравянето на Емилиян Гебрев. 

Ключовата фигура зад всяка от тези операции е вече 56-годишният ген. Андрей Аверянов, командир на поделение 29155, който наскоро наследи значителна част от империята, принадлежала на Евгений Пригожин, бившия командир на наемниците на "Вагнер", чийто частен самолет беше взривен през август след неуспешния му метеж в Русия.

На 31 юли 2023 г., на кръгла маса в последния ден от срещата на върха Русия-Африка в Санкт Петербург Путин представи своя екип на гостуващите африкански лидери. Очевидно от руската страна на масата отсъстваше Пригожин, чиято частна военна компания, макар и финансирана от Кремъл в размер на десетки милиарди,  изигра решаваща роля за връщането на много от присъстващите африкански държави обратно в ръцете на Русия. На негово място пред африканските лидери беше представено ново лице: едър, оплешивяващ мъж на средна възраст, който се представи само като „Аверянов, Андрей – охрана“.

Имейли от електронната поща на помощник на Аверянов показват, че малко след посещение в Молдова през март 2011 г. Аверянов се връща в Москва и с четирима подчинени отива в Краснодар. Там започва сюжетът за взривяване на българската партида боеприпаси, предназначени за Грузия, и той обявява съревнование между трима от хората си да измислят радиоуправляема бомба за това.

Аверянов не е единственият член на звено 29155, чието последно десетилетие е белязано от кървави тайни действия като опита за отравяне не само на Гебрев, а и на баща и дъщеря Скрипал с "Новичок". Много от другите служители на черните операции, участвали в тези терористични атаки срещу страни от НАТО и ЕС, са повишени на високи политически позиции, което подчертава зависимостта на Путин от силоваците - главно наемни убийци и саботьори, които поддържат репресивния му режим. Четирима от първоначалните членове на поделение 29155, участвали във взривовете в България, са наградени с високи федерални длъжности в Далечния изток на Русия.

Иван Терентиев, заместник на Аверянов, който участва в операцията на депото в Иганово, сега е главен федерален инспектор на Путин в Сахалинска област, която включва Курилските острови, архипелаг, оспорван от Япония и Русия, но под администрацията на последната от 1945 г. Терентиев също е повишен в генерал-майор от ГРУ.

Николай Ежов, шпионинът, участвал във всяка операция на поделение 29155 в България между 2011 и 2015 г., сега е главен федерален инспектор на Магаданска област. Ежов днес е полковник. Рустам Джафаров, ветеран от атентата в Ловнидол, беше повишен в първи заместник на пълномощния представител на Путин в Далекоизточния федерален окръг, обхващащ почти половината територия на страната. Джафаров е генерал-майор.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата