Медия без
политическа реклама

Ивайло Мирчев: Служебният кабинет влиза в корупционен батак

16 Май 2021
Bulfoto

"Служебното правителство влиза в един корупционен батак, в система, пропита с машинации". Това каза пред БНР Ивайло Мирчев от "Демократична България" и добави:

"На този служебен кабинет ще му е трудно. Редно е да му се даде период на навлизане, да им се даде време на министрите, за да разберат къде са. И след това да изсипваме критиките, ако има такива".

По думите на Мирчев основната задача на всяко служебното правителство е да проведе честни и прозрачни избори, конкретно на това обаче задачата му е и да започне разследването и да покаже "уродливите практики" в сделките на управлението на Бойко Борисов.

Той беше категоричен, че "Демократична България" по никакъв начин не участва в служебния кабинет, като уточни, че министърът на икономиката Кирил Петков е бил сред основателите на "Да, България", но от няколко години не е вече във формацията.

Според Ивайло Мирчев целта на ГЕРБ е да бъде опетнено правителството, съставено от президента Румен Радев. 

"Това правителство трябва да установи какво става с парите от хазарта на Васил Божков и защо не са влизали в държавния бюджет. ... Божков и Борисов бяха ортаци. Божков беше оставен в Комисията по хазарта да прави каквото поиска, беше му позволено да не си плаща хазартните такси. И за това нещо трябва да отговаря бившият финансов министър на Борисов Владислав Горанов", коментира Мирчев. Той даде пример и с "Автомагистрали" и сделките , сключвани от кабинета "Борисов 3".

Ивайло Мирчев подчерта, че разкритията за корупционните практики на правителството на ГЕРБ трябва да бъдат бързо представени пред обществото, за да могат хората да преценят за кого да гласуват на 11 юли.  

Комисията за ревизията на управлението, т.нар. комисия "Манолова", е направена, защото няма прокуратура и няма кой да разследва престъпленията на управлението, заяви той и уточни:

"Прокуратурата е завладяна, съдът в голяма степен е също завладян и това, което остава, е да се направи парламентарна комисия с депутати, които да задават въпросите. Това не е европейска демокрация. ... Трябва прокуратурата да си влезе в правомощията".

Мирчев коментира, че настояването на "Демократична България" за закриването на спецпрокуратурата и спецсъдилищата не цели прекратяването на делата срещу крупни бизнесмени, защото те могат да бъдат съдени и в обикновен съд, а искат да бъде премахната "тази бухалка" на прокуратурата:

"Искаме да променим модела с конкретни приоритети, които са свързани с реформа на прокуратурата и съдебната власт, измитане на Иван Гешев като главен прокурор, защото той е проводникът на интересите на мафията в страната ни. Неговото измитане е първата стъпка към това никога повече да изпадаме в ситуация, в която цялата власт е в ръцете на няколко души - това са Борисов, Доган и Пеевски".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата