Медия без
политическа реклама

Иван Портних е разследван за престъпление по служба

Пловдивчани отново излязоха на протест и скандираха "Искаме си панаира"

10 Май 2023Обновена
FB/Иван Портних
Иван Портних

Апелативната прокуратура във Варна разследва кмета Иван Портних във връзка с Пловдивския панаир. Това съобщи във фейсбук профила си депутатът от ДБ - ПП Стела Николова. Новината е следствие на отговор на институцията до народния представител след нейно запитване. Досъдебното производство е за престъпление по служба, като деянието може да се накаже със затвор от 1 до 8 години:

Разследването е относно "лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави облага и при това са настъпили значителни вредни последици". 

Казусът се отнася до варненските акции в Пловдивския панаир. Второто правителство на ГЕРБ подари 29% от дружеството на община Варна, за да ги замени срещу т.нар. Дупка в центъра на Варна, притежавана, както и Изложението, от Георги Гергов. След серия скандали градът трябваше да върне на държавата акциите, както направи Пловдив, който също бе получил дял. През 2017 г. варненският общински съвет гласува решение за връщането, но доста по-късно се разбра, че кметът не ги е върнал. "Още през декември 2021 г. подадох сигнал до прокуратурата, че кметът Портних не е изпълнил решението от 2017 г., а Общинският съвет не е избирал представител в общото събрание на „Пловдивски панаир“ цели 5 години. От това може да настъпи вреда, тъй като няма кой да защитава интересите му в общото събрание на „Пловдивски панаир“ АД", припомни днес Николова.

Именно невърнатите акции станаха повод за скандалите от последните месеци - община Варна тръгна да ги апортира в дружеството "Пълдин туриинвест". То също е под контрола на Гергов, през него почетният руски консул държи Панаира - и след апорта ще увеличи влиянието си в Изложението до 79%. Изразяваната многократно позиция на община Варна през последните месеци е, че се надява на доходност от апорта; няма да дава на държавата или който и да е друг безплатно акциите - ако иска някой, нека ги купи.

 

"ЧУДЕСНО!"

Отговорът на Портних дойде почти едновременно с фейсбук изявата на Николова. Той провеждаше планиран от по-рано брифинг по други теми, но журналистите засегнаха казуса. "Чудесно е, че има започнато разследване по случая. Така истината ще излезе наяве", каза кметът. Добави, че настоящата общинска администрация не е продавала нищо на Гергов, тоест прехвърли топката към предшествениците си, благодарение на които бизнесменът получи Дупката. "Ако за някого акциите, които Варна притежава от „Пловдивски панаир“, са толкова важни, да ги купи!", каза още Портних. Цената била 16 млн. лв., а средствата целево щели да се ползват за облагородяване на Дупката.

 

ПРОТЕСТ

Пловдивчани се събраха днес към 18 часа на пл. "Стефан Стамболов" на протест под наслов: "Последен шанс за Панаира", предаде plovdiv24.bg. Сред тях се виждаха и представители на различни политически партии и обществени организации. "Искаме си Панаира", скандираха протестиращите. Някои от тях коментираха, че се опасяват, че теренът ще се застрои: "Искаме да продължи да бъде панаир и да се върнат на акциите на Пловдив".

Организаторите отбелязват, че след отказа на Търговския регистър да впише решението за увеличаване капитала на „Пълдин туринвест“ АД с мотив, че оценката на апортираните акции не е актуална, съществува  реална законова възможност местната и държавна власт да обединят усилията си в запазване на собствеността си в Международен панаир Пловдив.

Депутът Йордан Иванов от ДБ призова министерството на културата да предостави статут на групова недвижима културна ценност на комплекс Международен панаир Пловдив, за да бъде спасен от събаряне.

 

Видео от протеста:

 

Още по темата