Медия без
политическа реклама

ИТН разтресе отново четворната коалиция с атака срещу ДБ

Партията на Трифонов настоява за оставката на десния лидер Христо Иванов като председател на конституционната комисия

21 Апр. 2022Обновена
Битката сред управляващите вече ще обхване ИТН и ДБ.
БГНЕС
Битката сред управляващите вече ще обхване ИТН и ДБ.

ИТН упорито търси нови и нови начини да разтресе управляващата коалиция, в която участва. Партията на Слави Трифонов се държи така от битката за БНБ, която загуби. Преди на мушката й беше само ПП. Днес обаче се прехвърли върху ДБ.

Неуспешният опит на Любомир Каримански да оглави БНБ провокира съпартийците му от ИТН да ударят по коалиционните си партньори.

Това стана с декларация на депутата от ИТН Иво Атанасов от парламентарната трибуна. Той напомни, че в началото на февруари т.г. парламентът сформира временна комисия за промени в Конституцията. Тя беше оглавена от съпредседателя на ДБ Христо Иванов. До този момент обаче, почти 3 месеца по-късно, комисията не е заседавала нито веднъж. По този повод Атанасов изрази съмнението си, че Христо Иванов действително желае да си свърши работа. Тъй като Иванов е един от лидерите на ДБ, ясно е, че атаката срещу него всъщност е и атака срещу дясната формация.

Помните ли парламентите еднодневки от миналата година? И двата изтраяха по около месец, преди да се разпуснат. В тях участваха сравнително нови за политическия живот формации – ИТН, ДБ и ИБГНИ.

Самата комисия няма възможност да свърши работата си, тъй като депутатите от опозицията отказват да участват в нея. Иванов наскоро направи вял опит да призове противниците на управляващите всички да потърсят начин да работят заедно. От ГЕРБ-СДС посрещнаха апела му враждебно и поискаха първо да получат извинение за всички атаки и обиди, които са получили, откакто не са на власт.

Окуражени от трусовете в четворната коалиция и вчерашното съдебно решение, което обяви за незаконен ареста на лидера им Бойко Борисов, герберите рязко минаха в настъпление срещу управляващите.

От този неуспешен призив се възползва Иво Атанасов, за да посочи язвително, че не може да се рестартира нещо, което не е стартирало. И обяви, че заради действията на Христо Иванов като правосъден министър в кабинета „Борисов 2“, управляващите били „поставени в патовата ситуация да се молим на г-н Гешев (главният прокурор – бел.а.) да напусне поста си“.

„Имам вътрешно усещане, че човек, който е участвал в правителството на Борисов и не е успял да направи конституционни реформи, който му е казвал „г-н началник“ и му е правел чупки в кръста, не може да изпълни функциите на комисията“, атакува Атанасов десния политик. Съпартийците му от ИТН посрещнаха обидните му реплики с ръкопляскания.

Накрая Атанасов настоя за оставката на Иванов като председател на комисията. И добави, че на 3 май, когато се навършват 3 месеца от нейното сформиране, ИТН ще поиска закриването й, а функциите й да бъдат поети от парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси.

ГОТОВ ЗА ОСТАВКА

Странното беше, че Христо Иванов не се постара особено, за да защити себе си и комисията, която оглавява. От трибуната той коментира, че на предстоящия съвет на управляващата коалиция във вторник, представителите на ИТН ще бъдат свободни да му поискат оставката. "Аз на драго сърце ще я връча", допълни той.

Десният политик обясни, че се е опитвал да намери начин да се изпълни оригиналния замисъл на комисията – в нейната работа да се включи и опозицията, за да може "да изпълни своето предназначение да бъде неутрална платформа за диалог". Но така и не се доизказа, за да обясни защо този опит се е провалил.

"Нека политическите органи на коалицията да решат дали има смисъл от тези опити. Иначе аз, разбира се, ще бъда много доволен ИТН да закрие конституционната комисия. Всичко хубаво", завърши изявлението си Иванов. Така остави впечатлението, че и той самият вече се е отказал от органа, за който ДБ преди настойчиво се бореше. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата