Медия без
политическа реклама

ГЕРБ към управляващите: Извинете ни се и ще говорим за консенсус

Ще се окаже, че опозицията има решаващ глас в парламента, предупреди Десислава Атанасова

Десислава Атанасова
БГНЕС
Десислава Атанасова

Окуражени от трусовете в четворната коалиция и вчерашното съдебно решение, което обяви за незаконен ареста на лидера им Бойко Борисов, герберите рязко минаха в настъпление срещу управляващите. Десислава Атанасова – шефът на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, открито и самоуверено предупреди мнозинството, че вече опозицията е решаващият фактор, който определя дали Народното събрание ще работи успешно или не.

ПРИЗИВ ЗА СЪГЛАСИЕ

Повод за изявлението й даде коментар на Христо Иванов – съпредседателят на ДБ. От парламентарната трибуна десният политик напомни, че въпреки безпрецедентната криза, в която се намира страната, българските политици са се поставили в ситуация, при която е невъзможно да защитават заедно националните интереси.

"Ние не спорим за идейни различия. Ние се обвиняваме взаимно в криминални зависимости, в конспиративни теории. И аз съм го правил. Но това разделя българския политически живот по начин, който прави морално недопустимо да се търси съгласие по някакви важни неща. Дали става дума за украинската криза, дали за проблема с Македония, самата възможност за разговор е поставена под въпрос, защото ние взаимно сме се нарекли престъпници", посочи основателно Иванов.

По думите му, политиците не осъзнават, че произнасянето по въпроса кой е престъпник, е прерогатив само на съда. Така се е случило по случая с ареста на Борисов и това е доказало независимостта на правосъдната институция. В тази връзка, Иванов се обърна към опозицията с призив да работят заедно с управляващите, за да доведат до край реформите - и по-конкретно, да се разберат за общ проект за промени в конституцията. Алтернативата е нови предсрочни избори. "Рискът да предизвикаме избори, които да бъдат спечелени от Путин, е нещо, което никой не може да си позволи", заключи десният лидер.

Софийският районен съд обяви за незаконен ареста на Бойко Борисов на 17 март. МВР е осъдено да му плати 300 лв. разноски за адвокат.

ИСКАНЕ ЗА ИЗВИНЕНИЕ

В отговор бившите управляващи дадоха да се разбере, че преди разговор за консенсус, очакват пълно покаяние от наследниците им във властта за претърпените атаки и обиди. В такъв дух беше изявлението на Десислава Атанасова. "Когато ГЕРБ получи мандата и ви покани за разговори, реакцията беше: "Статукво, мутри, Джипко Бибипков! Ние с вас няма да говорим"", гневно си спомни тя. И посочи, че Иванов променя говоренето си, едва когато е разбрал, че „от коалицията на промяната нищо не излиза“.

Поредна грозна дрязга разкъса новия парламент. Този път причината беше отсъствието на премиера в оставка Бойко Борисов, от когото депутатите искат да говори пред тях за Националния план за възстановяване и устойчивост, който е жизненоважен за страната заради кризата.

„Когато обиждате нашата парламентарна група или лидера на нашата партия, обиждате нашите избиратели. Разкаянието и катарзисът, г-н Иванов, а и други, които вероятно ще се покаят през Страстната седмица, не минава през политически хули. Минава през: „Извинявайте, не бяхме прави“. Не чух подобно нещо от трибуната. Искам да чуя как се отричате от всичко, което заявявахте в продължение на години; как оценявате, че една политическа партия, която и да е тя, е тук благодарение на вота на българските граждани“, яростно настоя Атанасова.

Опозицията в Народното събрание умишлено отказва да заеме страна в битката за управител на БНБ, за да задълбочи максимално кризата в управляващата коалиция.

Тя напомни за провала на мнозинството вчера да прокара решение на казуса с държавните задължения към пътно-строителните фирми. Изтъкна, че депутатите от опозицията ще окажат и решаващо влияние върху избора на управител на БНБ. И предрече: „Знаете ли какво ще се случи, г-н Иванов? Ще трябва да излезете тук и да призовете за оставка, защото не можете да се справяте с нищо.“

Среднощно гласуване буквално сцепи асфалта на управляващата четворна коалиция. Това стана ясно след края на дебатите продължили вчера вечерта почти 4 часа.

СЪЩИТЕ ВЪПРОСИ

В атаката към управляващите се включиха и другите опозиционни формации.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов излезе с декларация от трибуната на Народното събрание. С обичайния си тон той обвини правителството в лъжи. "Не се намираме в играта лъженка", заяви Костадинов. И попита дали премиерът и шефовете на службите имат информация за това колко членове на украинския полк Азов са влезли в България. Костадинов повтори, че зачестяват случаите на заплашвани от украинци български граждани. "Време е да говорим за истината, а истината е, че нашето отечество е в опасност", каза той и призова за оставката на правителството.

Водачът на ДПС Мустафа Карадайъ упрекна Христо Иванов, че не засяга обичайната за движението тема - за "полицейския произвол и рашковщината". "Когато тръгваме да правим една обективна картина, трябва да я гледаме в цялост, и всички тези порочни явления, които се случват в обществото, да ги пресечем, и да търсим максимално широко съгласие в Народното събрание, а след това и в обществото, за да се извършат така необходимите реформи", обяви високопарно Карадайъ.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата