Медия без
политическа реклама

ГЕРБ и ДПС се подиграват с управляващите за БНБ

Опозиционните партии умишлено избягват да заемат страна до последния момент, за да засилят кризата в четворната коалиция

13 Апр. 2022
Какъвто и да е резултатът от гласуването, той няма да бъде благоприятен за устойчивостта на четворната коалиция.
БГНЕС
Какъвто и да е резултатът от гласуването, той няма да бъде благоприятен за устойчивостта на четворната коалиция.

Опозицията в Народното събрание умишлено отказва да заеме страна в битката за управител на БНБ, за да задълбочи максимално кризата в управляващата коалиция. Към такъв извод насочва поведението на ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане” в деня преди гласуването за гуверньор, насрочено за петък сутринта. Това едва ли ще доведе до разпадане на мнозинството, но със сигурност силно ще отслаби неговата устойчивост.

КАКВА Е СИТУАЦИЯТА

Изборът на новия управител разстрои сериозно отношенията в четворния съюз. При това до такава степен, че започна да влияе отрицателно върху други важни управленски решения – като казуса с огромните задължения на държавата към пътно-строителните фирми. Това превърна кадровия въпрос в клин, който опозицията може да набива дълбоко в и без това размирната управляваща коалиция.

В края на миналата седмица премиерът Кирил Петков обяви, че кандидатът на ПП Андрей Гюров се оттегля от надпреварата. Така Любомир Каримански, издигнат от ИТН, остана единственият претендент да оглави банката. Петков обаче отказа да подкрепи коалиционния си партньор и даде да се разбере, че предпочита да се търси консенсусен кандидат. В същата посока бяха и изявленията на другите формации в четворния съюз – БСП и ДБ.

Така се оказа, че ИТН трябва да разчита на гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане”, ако иска кандидатът й да спечели. Сама партията на Слави Трифонов няма шанс с нейните 25 депутати.

ИЗГОДНО ЗА ОПОЗИЦИЯТА

Това предостави много изгодна възможност на опозицията да усили и без това високото напрежение сред управляващите. Седмици наред депутатите на ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане” отказват да излязат с недвусмислена позиция как ще постъпят и дали въобще ще участват в гласуването. Продължават така и сега, показа проверка на „Сега” в парламентарните кулоари, под предлога, че решението ще се вземе от парламентарните им групи.

Междувременно обаче удрят по слабите места на четворната коалиция. Бившите управляващи правят намеци, че могат евентуално да подкрепят кандидатурата на Каримански. „Очакваме, ако някой иска подкрепа, да я потърси публично. До петък има много време, за да решим какво да правим”, обяви в сряда депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков пред БНТ. Така на практика подкани ИТН да се примоли за подкрепата на герберите.

Уловката е очевидна. Депутатите на Трифонов винаги открито са определяли ГЕРБ-СДС като „мафия”. Ако сега обаче поискат гласовете й заради кадрово назначение, ще се компрометират напълно в очите на публиката и на партньорите си.

ДПС влезе в обичайната си роля – мълчи до последно и играе трикове. В сряда депутатът от партията Хамид Хамид неуспешно се опита да прокара промяна в седмичната програма на парламента – гласуването за БНБ да се проведе в четвъртък, за да се освободи петък за парламентарния контрол на вътрешния министър Бойко Рашков. В същото време, Хамид уж случайно се изтърва, че няма да участва във вота за БНБ. Такива номера движението прилага, за да покачва напрежението сред опонентите си и да подхранва твърденията, че някои от управляващите биха си сътрудничили с ДПС.

СЦЕНАРИИ ЗА ВОТА

Заради липсата на яснота в позициите на политическите сили се завъртя сценарий, че хората на Трифонов ще направят сделка с ГЕРБ-СДС и ДПС – подкрепа за Каримански срещу отказ от промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), засягащи спецправосъдието. Това обаче изглежда изключително малко вероятно – ИТН отдавна подкрепя закриването на специализираните съд и прокуратура – включително и на първото четене на ЗСВ в пленарната зала и второто четене в парламентарната правна комисия. Да се откаже от това на предстоящото днес второ четене в залата също би означавало напълно да се компрометира.

Опозицията може да подкрепи Каримански и без подобна сделка. Според правилата за избор на управител за победителя трябва да са гласували поне половината от присъстващите депутати. Не е известно в какъв състав ще участват парламентарните групи и дали всички от тях ще присъстват. Ако напрегнат максимално сили, а ПП, БСП и ДБ проявят небрежност, опозиционните формации и ИТН могат да изберат Каримански.

Има и друг сценарий – опозицията да застане зад кандидата на Трифонов, но без всичките си депутати. Така Каримански ще се провали, но ще остане подозрението, че ИТН е пробвала задкулисно да се разбере с партии, с които иначе публично се мрази. Това ще постигне основната цел на опозицията – да задълбочи недоверието между управляващите и нестабилността на съюза им. Още повече, че при такова развитие, начело на БНБ ще остане сегашният й управител Димитър Радев, който беше избран през 2015 г. с подкрепата на ГЕРБ и на ДПС.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата