Quantcast

Медия без
политическа реклама

ИТН представя проектокабинета си на партиите без ДПС и ГЕРБ

Срещите на хората на Трифонов са утре следобед

02 Авг. 2021Обновена
Фейсбук

Ръководството на "Има такъв народ" е ревизирало първоначалното си намерение да представи проектокабинета си в пленарна зала преди самото гласуване. Затова представители на ПГ на партията на Трифонов са поканили във вторник следобед в сградата на Народното събрание на разговори по състава на правителството си ръководствата на "Изправи се. БГ. Ние идваме!, на "Демократична България" и БСП. Целта на срещите е  да бъдат представени както номинираните за министри, така и структурата на бъдещия Министерски съвет. В писмо до медиите зам. председателят на ИТН Тошо Йорданов заявява още, че "всичко трябва да е открито и пред очите на обществеността".

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов заяви готовност дясното обединение да участва в срещата, въпреки че от миналата седмица отношенията му с ИТН се обтегнаха, както и с ИБГНИ. Към момента не е ясно дали двете от т. нар. протестни партии ще застанат зад номинирания за премиер Пламен Николов и зад проектокабинета, заради разнопосочните коментари на техните представители.

"Когато получим пълната информация за нагласите, намеренията, плановете, персонален състав на кабинета, нашата коалиция ще вземе своето решение как да се отнесем към предложения проектокабинет", коментира Иванов в понеделник пред репортери. "Получихме много кратко писмо. Не знаем ще бъдат ли представени министрите, няма ли да бъдат представени", допълни той, като отново подчерта, че ИТН са мандатоносител и отговорността е изцяло тяхна. "Ние сме добронамерени, оставаме на разположение", каза Иванов.

По повод твърденията на Трифонов, че предлагат свои хора за бъдещото правителство, Иванов отново посочи, че "ние наши представители не излъчваме и не предлагаме". "Предлагаме формула, така че правителството да бъде работещо. Обещахме промяна, тази промяна може да стане само от решителни хора, които са показали своята решителност и компетентност, те трябва да имат такава биография", смята той.

"Ще се отнасяме с уважение към професионалната биография на всеки, който е предложен. Не става въпрос да даваме оценки, кандидатите трябва да се ползват с уважение. Което не означава, че ще бъдем безкритични от гледна точка на високите постове, за които са номинирани", заключи Иванов.

От ДБ, ИБГНИ и от БСП, обаче настояват с ИТН да бъде сключен някакъв документ - дали споразумение или решение по най-неотложните задачи, с които трябва да започне работа новият редовен кабинет. Към момента партията на Трифонов не дава индикации да е съгласна.

 И БОРИСОВ РАЗМИСЛИ

Междувременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също преосмисли решението си да даде позивна на депутатите си да излязат от пленарна и да не участват в гласуването на премиера и кабинета на ИТН. Затова Борисов свиква във вторник заседание на Изпълнителната комисия, на което ще предложи на депутатите на партията да не подкрепят състава на бъдещия кабинет и да гласуват "против". 

"Сега така се изпокараха, че и след избори пак не могат да направят коалиция. Няма как да се направи после правителство и Румен Радев е основният виновник за това. Как сега ще отиде Христо Иванов, като му казаха, че е четвърти, че е толкова малък. Корнелия няма избор... А аз дойдох да видя тук какво е направено, покриви са направени. Ние каквото сме могли, сме направили. Другата къща пък да я направи Румен Радев, но той не се весва тука, а в Залцбург отишъл на Дон Джовани, на опера, високо интелектуално", добави Борисов по време на посещение в софийско село.

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?