Медия без
политическа реклама

Христо Иванов: Кабинетът се крепи на коалицията, не на президента

Намирам критиката на Румен Радев към премиера за неуместна, заяви съпредседателят на ДБ

02 Февр. 2022Обновена
БГНЕС
Христо Иванов

Упреците, които президентът Румен Радев отправи към премиера Кирил Петков вчера заради Северна Македония и "Булгаргаз", резонираха в парламента.

Президентът Радев отправи публично първи остри критики срещу премиера Кирил Петков и правителството. Той директно атакува министър-председателя за посещението му в Северна Македония.  „Мисля, че посещението на премиера беше прибързано.

Христо Иванов – съпредседател на ДБ, която влиза в управляващото мнозинство, определи критиката към Петков като неуместна. „Смятам, че трябва да подкрепим усилията на премиера да даде тласък в позитивен дух. Винаги има време да се мръщим и да тропаме по масата. Но много е лесно да загубиш възможността да започнеш с добра нотка“, подчерта Иванов. В същото време отбеляза, че отказът на вицепремиера и лидер на БСП Корнелия Нинова да посети югозападната ни съседка е обоснован, след провокативната среща на президента на страната Стево Пендаровски с представители на сепаратистки настроената организация ОМО "Илинден".

Той допълни, че правителството се крепи на стабилността на четворната коалиция в парламента, а не на отношенията с президента. „Тук коалицията работи добре“, увери десният политик.

По въпроса за кадровата смяна в "Булгаргаз" Иванов посочи, че това е действие от компетентността на изпълнителната власт. Но добави, че новото ръководство на компанията дава позитивни сигнали с понижаването на цената на газта. Това всъщност е нещо, което се случи при предното ръководство.

Петимата отстранени директори на "Булгаргаз" са поискали съдът да спре вписването на новото ръководство, назначено от Българския енергиен холдинг (БЕХ) късно в петък. Съдът обаче е отхвърли искането им като неоснователно.

ОТ ГЕРБ-СДС видяха конфликт между президента и премиера

Депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков коментира, че вчерашните критични думи на президента срещу премиера са признак не просто за напрежение между двамата, а за конфликт, за който Северна Македония е само повод. Биков заяви, че реалната причина за сблъсъка всъщност е рокадата в "Булгаргаз".

По думите му, въпрос на време е да се стигне до се стигне до "Боянски ливади" - нарицателно за челен сблъсък между президент и правителство от времето на държавния глава Желю Желев. Интересното е, че според Биков ГЕРБ-СДС, която иначе е във война с Радев, споделя притесненията на президента за сценарий, при който да бъдат вкарани посредници между "Булгаргаз" и "Газпром".

Още по темата