Медия без
политическа реклама

Радев нападна премиера за РС Македония и "Булгаргаз"

Решението за газовото дружество e правилно, а посещението ми в Скопие е дори закъсняло, контраатакува Кирил Петков

01 Февр. 2022Обновена
Фейсбук

Президентът Радев отправи публично първи остри критики срещу премиера Кирил Петков и правителството.

Той директно атакува министър-председателя за посещението му в Северна Македония. „Мисля, че посещението на премиера беше прибързано. Имал съм откровени разговори с него", заяви държавният глава. Според него важното "е българската дипломация да осъществява пълноценно своя професионален капацитет – да не се доверява на експертиза отвън, на неправителствени организации и да не се поддава на външен натиск".

„Македонските българи се борят за равноправие, което да е гарантирано в тяхната конституция. Те се борят за пълноценната си интеграция в обществения живот в страната. Това е коренно различно от сепаратистките нагласи и претенциите за малцинство, които изповядват хората, с които се среща президентът Пендаровски. Всяко прибързано действие на българското правителство, всеки позитивен сигнал, може да се тълкува превратно като някакви отстъпки от българската страна", аргументира се президентът”.

На въпрос на bTV какво смята за случващото се с „Булгаргаз“ и освобождаването на директора Николай Павлов (министър в първия служебен кабинет на Радев от 2017 г. – б.р.), президентът отбеляза, че се тревожи за инфлацията, цените, покупателната способност и бъдещето на енергетиката.

„Когато кабинетът извършва смени в ръководствата на дружествата, би следвало да гарантира, че няма да има отново частни посредници при доставката на газ и че ще се постигнат по-добри условия за България и по-добри цени. Надеждата ми е, че в тази дейност кабинетът няма да се изкушава от наследения управленски модел, който използваше служби, бордове и регулаторите за разправа и за прокарване на частни интереси“, заяви в прав текст Румен Радев и продължи, че „ако се използва същият подход, няма да постигнат по-различни резултати от наследството на Борисов“.

Часове по-късно премиерът Кирил Петков кантраатакува като обяви, че промените в Булгаргаз са абсолютно правилни, а посещението му в Скопие не само не е било прибързано, но е било позакъсняло. 

Министър-председателят отново повтори тезата си, че България е можело да внася по-евтин газ. Не мога изобщо да поставя под въпрос, че това беше правилното решение, обяви Петков, като имаше предвид смяната на ръководството на Булгаргаз. Той предупреди, че така щяло да бъде и в другите дружества, "ако те направят неправилни решения, които да се отразят на всички българи". "Няма да се поколебаем да направим точно подобни неща и в тях", обяви Петков. Той твърди, че гарантира как "на 100 процента нямало да има връщане към стария управленски модел".

Петков обяви, че посещението му в Македония било закъсняло. "То не само не беше прибързано, но беше много закъсняло. Не аз, като премиера Кирил Петков, то беше закъсняло като българската страна да има конструктивна позиция", каза той. "И аз нямаше да понеса нито ден да забавя това посещение", добави Петков.

От своя страна той контраатакува. "Сега ще има много сили, които ще се опитат да спънат този процес. Ако нямаше такива сили, ние много отдавна щяхме да сме в много добри отношения с тях", каза премиерът. По негови думи имало много сили на Балканите, които не искат Северна Македония да е част от ЕС, защото едни нестабилни Балкани са удобни, за страни, които не ни мислят доброто. "Стига сме се оправдавали с чужди страни и чужди велики сили", каза той.   

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата