Медия без
политическа реклама

Христо Иванов: ГЕРБ е политическото крило на Гешев

Докато не се разкъса порочното приятелство на Борисов с главния прокурор, разговор е невъзможен, обяви съпредседателят на ДБ

09 Окт. 2022
Христо Иванов
БГНЕС
Христо Иванов

Главният прокурор Иван Гешев осигурява наказателна безотговорност на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, а Борисов му гарантира политическа безотговорност. Това каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред БНР. Той коментира при какви условия ДБ би влязла в преговори за правителство с ГЕРБ. Според него в момента "циклим, защото ГЕРБ отказват да приемат реалността".

Иванов даде за пример за чадъра над Борисов изтеклия в bird.bg доклад на ДАНС, според който бившият премиер е бил наясно, че газопроводът "Балкански поток" е в интерес на Путин, а прокуратурата не прави нищо по темата.

"Докато не се разкъса това порочно приятелство (Борисов-Гешев, б.а.), разговор е невъзможен", посочи Иванов. И обясни, че има цивилизационен стандарт - има или няма корупция се произнася правосъдната система, но за целта тя трябва да е реформирана. "Гешев се ползва с политическата подкрепа на ГЕРБ, които действат като политическо крило на прокуратурата", посочи Иванов.

И беше категоричен, че въпросът за корупцията не може да бъде оставян за накрая. "Да си представим как излиза някаква група политици и казва, в името на това да съставим управление, корупцията не е приоритет. Това е признание, че ще се краде", обяви Иванов. Той допълни, че корупция означава законът да се прилага различно и че "корупцията е огромната врата, през която в България влиза ръката на Кремъл". "Ние не можем да говорим за евроатлантическо, реформаторско управление, непоставяйки темата на корупцията на предна линия", подчерта съпредседателят на ДБ. Според него управление, което в самото начало каже - "корупцията ще я заметем под килима", няма да получи обществена подкрепа".

Иванов подчерта отново, че подкрепа на ДБ за първия мандат е "абсолютно невъзможна", "хеле пък с ДПС и Делян Пеевски, който ще е отново на първия ред в парламента".

Иванов отговори и на казаното от президента Румен Радев, че ДБ бърза да тласни България към война. 

С пълна убеденост не подписах декларацията за присъединяване на Украйна в НАТО, защото сега това означава война НАТО-Русия.

"Войната е срещу нас. Заставайки в неутрална позиция, ние се излагаме в много по-голяма степен на рисковете на тази война. Путин започна тази война срещу цяла Източна Европа и европейската сигурност. И напълно необяснимо защо ние се опитваме да заемем разкрачена позиция", посочи Иванов, на свой ред обвинявайки държавния глава за позициите му по темата "Украйна".

Иванов не е съгласен и с Радев, който смята, че "ако със същата страст, с която (ДБ) лобират за Украйна в НАТО, работеха и за правосъдната реформа и за интересите на българските граждани, сега обществената тежест на тази формация щеше да бъде различна". Според Иванов ДБ може да бъде критикувана за всякакви неща, но ако съдебната реформа е тема в българския политически живот, то е благодарение на тях. Съпредседателят на ДБ напомни, че Радев е допуснал назначението на Иван Гешев за главен прокурор, а също и на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд, което е "не по-малък проблем, макар и за него да не се говори".

Водачите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев не оставиха надежди на Бойко Борисов, че ще се съгласят да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ-СДС. Най-важното нещо за България е да има стабилно управление. Ние ще бъдем конструктивна опозиция.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата