Quantcast

Медия без
политическа реклама

ПП няма да участва в разговори с ГЕРБ за кабинет

Или не са ни разбрали, или се правят, че не са ни разбрали - ние не предлагаме коалиция, отвърна Борисов

07 Окт. 2022Обновена
Пресконференция на Изпълнителния съвет на "Продължаваме промяната"

Пресконференция на Изпълнителния съвет на "Продължаваме промяната"

Posted by Продължаваме Промяната on Thursday, October 6, 2022

Водачите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев не оставиха надежди на Бойко Борисов, че ще се съгласят да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ-СДС.

"Най-важното нещо за България е да има стабилно управление. Ние ще бъдем конструктивна опозиция. Няма да пречим на сформирането на кабинет и имаме редица политики, които искаме да подкрепим и се надяваме да бъдат предложени", заяви Асен Василев на брифинг на ръководството на ПП, който се проведе тази сутрин в БТА. Той беше категоричен, че ПП няма да участва в преговори за кабинет, ако мандатоносителят е ГЕРБ-СДС. Ако проектокабинет бъде предложен в Народното събрание от Борисов, парламентарната група на ПП ще гласува срещу него.

Очертават се дълги преговори за управляващо мнозинство в парламента и редовно правителство. От ГЕРБ ще създадат контактни групи с външни лица, които да служат като модератори в разговорите с останалите парламентарни формации по различни теми.

Той отново повтори, че обещанието им да не влизат в коалиция с Бойко Борисов трябва да бъде спазено. Ако се стигне до мандат на друга формация, включително и тяхната, ще се проведат вътрешнопартийни обсъждания, след които ще се вземе решение.

Кирил Петков коментира широко обсъжданата хипотеза за възможна подкрепа за експертно правителство с евроатлантическа ориентация - с герберски мандат. "Нашата дефиниция за евроатлантическо правителство е правителство без корупция", посочи той, като така потвърди, че подкрепа за кабинет на Борисов няма да има при никакви обстоятелства. "Не е редно да се подменя вотът на избирателите чрез политически конструкции", добави той.

В ПП не гледат с добро око и на хипотезите за експертен, технократски, на националното съгласие и др. модели на управление. "Това са завоалирани коалиции", изтъкна Петков.

Василев подчерта, че върху ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" пада отговорността за ново управление, след като свалиха предното в миналия парламент. По думите му, ПП няма да подкрепи настоящото служебно правителство да продължи да работи като редовно, тъй като смята за "странно" поведението на редица служебни министри - например, енергийния - и има въпроси към тях.

Реално погледнато, положението в Народното събрание не се измени съществено с изборите на 2 октомври.

Що се отнася до доверието на ПП към президента Румен Радев, Василев лаконично и неутрално коментира, че доверието към държавния глава се дава от българския народ, не от политиците.

От формацията няма да настояват да получат председателския пост на Народното събрание, уточни бившият финансов министър, а ще оставят и това на ГЕРБ-СДС.

 

ПРИОРИТЕТИ

Петков изреди основните приоритети на ПП в следващия парламент: закон за антикорупционната комисия с разследващи функции; въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор от български съдия; увеличаване на минималната работна заплата на 50 процента от средната заплата от 1 януари; увеличаване на пенсиите с 20 процента; нова дефиниция за енергийна бедност и две тарифи за ток, газ, вода и парно на база на консумация; вдигане на данъчния кредит за младите семейства с деца с 50 процента; таван за цената на тока от 250 лв. на мегаватчас и на газа от 300 лв. на мегаватчас за българския бизнес; и др.

"Ясно ще бдим за тяхното изпълнение и ще сме готови да работим с всички политически сили в рамките на парламента и парламентарните комисии", декларира експремиерът.

 

ОРЪЖИЕ И ВОЙНА

Бившият премиер порица намерението на служебното правителство да закупи нови бойни самолети. Той смята, че това не е работа на временния кабинет, и трябва да се изчака решение на Народното събрание по въпроса. "Всеки опит да се прокара през бюджет или някаква друга форма купуване на нови самолети, преди ние да се сме видели първите, които са купени, ще срещне нашият отпор", добави и Василев.

Петков се ангажира, че ПП внимателно ще прегледа предложението на ДБ за военна помощ за Украйна, но принципно е готова да го подкрепи.

 

БОРИСОВ КОНТРИРА

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не закъсня с коментара си след пресконференцията на "Продължаваме промяната". "Или не са ни разбрали, или се правят, че не са ни разбрали. Ние нито предлагаме коалиция, нито каквато и да е форма на общуване извън това, което е полезно за държавата", коментира Борисов, цитиран от bTV. И допълни: "Ситуацията е такава, че и на нови избори ще е пак така. Надявам се, че разумът ще надделее. Затова и предложихме варианта за контактни групи, които да направят списък с важни за България неща, които ние да гарантираме след това. Разбирам, че им е удобно да ни приписват "Възраждане" като възможност. Те имат и своите достойнства, но ние по никакъв начин, за разлика от Кирил и Асен, които твърдят, че нямало значение какво мислят посолствата. А посолствата са преките избраници на политиката на съответната държава. Аз се съобразявам с партньорите си в ЕС и НАТО. За тях тема №1 е войната в Украйна и всичко, различно от това, са празни приказки. Те (б.ред. - "Продължаваме промяната") на тази тема много увъртат, а дори казват, че с категоричния противник на това - БСП, те ще правят коалиция. Нещо двулично има".