Медия без
политическа реклама

Хората с минимална пенсия ще получават 420 лв. и след Нова година

Според новия социален министър добавки ще има за всички пенсионери

12 Дек. 2021
Георги Гьоков
БГНЕС
Георги Гьоков

Хората на минимална пенсия ще продължат да получават 420 лв. и след Нова година. Сумата обаче ще бъде формирана по различен начин - самият размер на пенсията се увеличава от 25 декември от 300 на 370 лв., добавката от 120 лв. се прекратява, но се отпуска нова добавка от 50 лв. Останалите пенсии ще бъдат преизчислени средно с 12,5% от 25 декември чрез по-висок коефициент за всяка година действителен осигурителен стаж. Никой няма да получава по-малко отколкото получава сега с добавките. Това обяви днес в предаването "Неделя 150" новият социален министър Георги Гьоков.

Тези уверения все още не дават яснота какво точно ще се случи от Нова година с пенсиите за стаж и възраст, различни от минималната. При тях не във всички случаи преизчислението ще покрие 120-те лв. добавка, която се изплаща сега. Вчера Гьоков обясни, че този проблем ще се отстрани с добавки за всички пенсионери. "След увеличението ще видим как се разполагат нещата в размера на пенсиите и ще има добавка със сигурност, която ще продължат да получават всички пенсионери, а всички под прага на бедност ще бъдат подпомагани до линията чрез социалното подпомагане", каза той пред Нова телевизия.

Другояче представи нещата финансовият министър Асен Василев преди седмица. В интервю също пред Нова телевизия Василев заобиколи директния въпрос ще има ли добавки за редовите пенсии, като предпочете да каже какво ще стане с минималната и максималната (тяхното увеличение е фиксирано в актуализацията на бюджета и влиза в сила от 25 декември 2021 г.). От думите му излезе, че добавки със сигурност ще има само за пенсионерите до линията на бедност, която ще е 413 лв. (така е цитиран и от "Продължаваме промяната"). Василев не отрече заключението на водещата Марина Цекова, че добавки за останалите пенсии няма да има. За тях той каза, че преизчислението ще ги увеличи с 13 до 20%. "Така че може да се очаква, че няма да има пенсионер, който ще получава по-малко пари отколкото получава тази година", увери той.

Един пример за проблемите с тези обещания - пенсионер с 500 лв. в момента получава 620 лв. Дори да приемем, че ще получи 20% увеличение при преизчислението, това са 100 лв. и този човек ще получава по-малко след Нова година - 600 лв. Този въпрос трябва да се изясни, като се видят проектите за бюджетни закони на новото правителство. Служебното например предлага добавка от 60 лв. към пенсиите за първите шест месеца на годината в своя проект на бюджет за 2022 г.

Сигурно е, че от 1 юли 2022 г. ще има ново увеличение по швейцарското правило. Служебният кабинет залага 6,1% и това вероятно ще е окончателният процент, тъй като той не зависи от политическата воля, а от обективни показатели - ръста на инфлацията и на осигурителния доход.

Какво предлага служебното правителство в своя проект на бюджет на държавното обществено осигуряване за 2022 г.:

Въпреки желанието на бъдещите управляващи следващите бюджетни закони да бъдат техни, служебният кабинет започна обсъждането на пенсионния бюджет за 2022 г. Днес проектът на бюджет на държавното обществено осигуряване за 2022 г.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата