Quantcast

Медия без
политическа реклама

Хирургът Николай Габровски е кандидат-премиерът на ГЕРБ

Претендентът сам ще си избере неутрални експерти за министри, обеща Борисов

05 Дек. 2022Обновена
Връчване на проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група в 48-ото Народно събрание

Връчване на проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група в 48-ото Народно събрание

Posted by Румен Радев on Sunday, December 4, 2022

Неврохирургът проф. Николай Габровски е кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС. Това се разбра, когато тази сутрин президентът Румен Радев връчи на формацията първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Габровски е зам.-директор на болницата "Пирогов" и ръководи клиниката по неврохирургия.

На срещата с президента той беше представен от водача на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Когато му връчи мандата, Радев заяви, че очаква от Габровски да предостави в 7-дневен срок състав на кабинет. "Като първа политическа сила, вашата отговорност за съставяне на правителство е най-голяма. Силно се надявам, че допълнителното време, което отпуснах за консултации, да е спомогнало за намиране на удачна формула за съставяне на кабинет, а също и за търсене на достатъчно политическа подкрепа в парламента", допълни Радев.

Габровски каза, че в момента България е на "кръстопътя на множество кризи". "Ще положа всички възможни усилия да предложа кабинет, който да е по-далеч от политическото говорене, по-далеч от конфронтацията и да се по-близо до експертното, до професионализма, за да може България по-лесно да мине през този труден исторически момент, в който се намира", заяви претендентът.

По-късно пред журналистите Габровски изтъкна, че смята политическата криза за една от водещите причини за всички останали кризи в българското общество. "Това нещо трябва да спре по някакъв начин. Надявам се, че изборът на моята личност, която е консенсусна, професионална, еднакво отдалечена от всички партии, имаща еднакъв диалог с всички, ще даде възможност за един нов тон в политиката, защото видяхме, че политическото говорене не води до нищо, политическите страсти също", мотивира той номинацията си. Той твърдеше, че още няма избрани кандидати за министри, но уточни, че те ще бъдат професионалисти в своите области. Габровски обеща да търси подкрепа от всички политически сили за своя проектокабинет, но отказа да коментира варианта за правителство на малцинството.

Ден преди ГЕРБ да получи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, в парламентарната група на партията се чуха гласове - за премиер да бъде издигнат Бойко Борисов.   "ГЕРБ има два варианта - премиер си имаме - по-добър от мен няма, колкото и нескромно да звучи.

Номинацията на Габровски определено е изненада. През последните дни от редиците на герберите се чуха гласове, че кандидатът за премиер трябва да бъде водачът им Бойко Борисов. В този дух се изказа и Десислава Атанасова. Сега изглежда, че това е било за заблуда, макар че не е ясно защо се налагаше.

В късния следобед Борисов даде брифинг, на който обясни, че ако беше предложил човек от партията си, всички са щели да кажат, че го прави, защото знае, че мандатът е обречен. "Затова – ето ви член-кореспондент проф. Габровски. Аз съм говорил с него и когато бяха президентските избори. Ние сме търсили такъв безспорен граждански кандидат. Такъв авторитет, да е излекувал поне 10-15 хиляди души от тежки травми", похвали той кандидата си. И добави, че партията му е излъчила "абсолютно неутрален кандидат за премиер с права да си подбере неутрални експерти за министри". Това е било условието, което е поставил самият Габровски, за да приеме номинацията - "да си взима решенията сам", разказа Борисов. Но отсече, че ако кандидат-премиерът му предложи Кирил Петков за министър, няма да го приеме. И прогнозира, че кабинет, воден от Габровски, ще бъде добре приет от Брюксел и Вашингтон. "ГЕРБ, като партия, се обновяваме и действиетлно се опитваме да бъдев различни. Това трябва да се случва, трябва да се променя, трябва да сме съвсем, съвсем различни", описа той мотивите си да избере такъв кандидат.

Ангажиментът на герберите и на самия Габровски е за кабинет от експерти. Същото обяви и Борисов във Фейсбук миналата събота. Със сигурност претендентът му няма да може да разчита на ПП, ДБ и БСП за подкрепа, тъй като те вече обявиха, че няма да одобрят правителство с мандата на ГЕРБ-СДС.

ГЕРБ ще предложи експертно правителство, след като в понеделник получи мандата от президента Румен Радев. Това съобщи лидерът на партията Бойко Борисов във Фейсбук. Днес той е в Атина на среща на ЕНП.

КОЙ Е ПРЕТЕНДЕНТЪТ

Николай Габровски завършва медицина в Медицинска Академия в София през 1996 г., разказва личният му уебсайт. В Клиниката по неврохирургия на "Пирогов" е от 1997 г., а от 2011 г. я оглавява.

От 2018 г. е председател на Българското дружество по неврохирургия. От 2011 година е национален консултант, а от 2018 - главен координатор на експертния съвет по неврохирургия към Министерство на здравеопазването.

През 2021 г. е избран за член-кореспондент на Българската академия на науките (БАН).

 

ТАЕН ВОТ?

ГЕРБ-СДС най-вероятно ще предложат тайно гласуване на проекта за правителство, обяви във Варна депутатът от коалицията Бранимир Балачев. Хипотезата бе лансирана и в предишните дни. Ако се стигне до таен вот, това би било опит да се заобиколи официалния отказ за сътрудничество от другите партии.

Още по темата