Медия без
политическа реклама

Хинков няма да е здравен министър след ротацията

Изявлението му изненада ГЕРБ

11 Яну. 2024Обновена
БГНЕС
Проф. Хинков обяви, че няма да остане в правителството преди първия първото му за годината изслушване в здравната комисия на Народното събрание.

Няма да остана министър след ротацията, имам усещането, че нямам политическа подкрепа. Това коментира днес в парламента министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков. Така той става първата сигурна смяна в кабинета при размяната на премиерите. Почти от встъпването му в длъжност проф. Хинков е атакуван и от свои, и от чужди, като е един от най-зорко наблюдаваните министри в правителството.

По думите му случаят с „Пирогов“ – финансовият одит, който бе извършен преди няколко седмици, е капката, преляла чашата.

Казах пред ДСБ, че нямам политическа подкрепа и тъй като ще има смяна на конфигурацията с политическо мнозинство, именно това мнозинство с неговите реакции по мои управленски решения ми подсказа, че би трябвало да се оттегля след ротацията, посочи Хинков, цитиран от БТА. Хинков е представител на ДСБ в управлението. Той уточни, че началото на проблема е доста отдавна, почти в началото на мандата му, но с "дребни административни недоразумения", които е преодолявал. Със случая „Пирогов“ си дадох сметка, че няма да мога да управлявам адекватно тази система, която има нужда от реформа, заяви министърът и допълни, че част от тази реформа е смяната на мениджъри, които се доказват като неефективни.

Министърът има предвид опита да смени директора на спешния институт. Хинков уволни Валентин Димитров и даже подписа договор с нов директор, но първо Димитров успя да спре уволнението си чрез съда, а след това и всички скочиха срещу министъра. Здравната комисия даже реши министърът да оттегли решението си, въпреки че е спорно доколко може да се меси така в работата му.

Проф. Хинков няма подкрепа даже сред ПП - Васил Пандов от "Промяната" беше един от първите, които му поискаха оставката, а Асен Василев му намекна, че няма място в управлението, когато не може да убеди политическите сили в своята правота.

В ГЕРБ-СДС не са обсъждани номинации за поста здравен министър, нито за други министерски постове, коментира председателят на здравната комисия проф. Костадин Ангелов. "Това решение ме изненада, защото тя неговата оставка беше поискана от неговите хора, така да кажем, от министър Василев, от тяхната парламентарна група, от "Продължаваме промяната". Когато беше поискана, той отказа да я подаде и каза, че все още има какво да направи", каза Ангелов, цитиран от БНР. Според него, до момента никакви имена не се обсъждат за нито едно министерство, защото е много рано и до ротацията има два месеца.