Медия без
политическа реклама

Здравната комисия реши Хинков да оттегли смените в "Пирогов"

Прокуратурата е в института, но проверява хора на министъра, контраатакува директорът Димитров

07 Дек. 2023Обновена
Проф. Христо Хинков
Илиана Димитрова
Проф. Христо Хинков

Парламентарната комисия по здравеопазване реши здравният министър проф. Христо Хинков да отмени протокола за освобождаване на Валентин Димитров от "Пирогов" до произнасянето на всички компетентни органи. Това абсурдно решение гласуваха депутатите в комисията днес, след кратко изслушване на директора в присъствието на министъра. Човекът на ПП в тази комисия - Васил Пандов, който отдавна иска оставката на министъра, не участва в гласуването, въпреки че беше в залата. Трима от ДБ гласуваха против, а четирима извън ГЕРБ и ДПС се въздържаха. Ангелов обаче събра 10 гласа "за".

Назначенията в държавните болници не са в правомощията на депутатите, а на принципала им - здравният министър. Георги Гьоков от БСП и Ивайло Митковски от ДСБ коментираха в залата, че въобще не е тяхна работа да се месят в назначенията на директори на болници. "В момента комисията смята, че докладът, който ѝ е представен, съдържа противоречиви данни и затова искат проверката на „Пирогов“ да бъде извършена от външен одит и никой да не се съмнява в обективността на предоставената информация", коментира след заседанието председателят на комисията проф. Костадин Ангелов. Всъщност той беше основният задаващ въпроси, поради което остави впечатление, че останалите депутати са само публика.

Ангелов призна, че преценка на министъра е дали да се съобрази с решението на комисията. "Както виждате, министърът не се ползва с доверието на народните представители в комисията по здравеопазване и съответно и на мнозинството от народните представители“, коментира той. И не пропусна да вметне ехидно: "Когато финансов министър ти поиска оставката мисля, че няма какво да се чудиш повече".

Самото изслушване не допринесе с нищо за изясняване на ситуацията в "Пирогов", но стана удобна трибуна поради огромния интерес за контраатака на Димитров към министъра. "Прокуратурата е в "Пирогов", но проверява хора от екипа на министъра", обяви директорът, като отказа да каже подробности. Тук удобно му подсказа депутатът на ПП-ДБ Васил Пандов, който го попита дали става дума за огласяван в някои медии сигнал, идващ от уволнения преди година шеф на "Пирогов" проф. Иван Поромански. "Точно по този сигнал е", каза Димитров. Сигналът е за поръчки за софтуер, сървъри и пр. оборудване на завишени цени, а общото между тях и сегашния министър е, че в тях са замесени бивши служители на "Пирогов", които сега са в екипа на Хинков.

Димитров се оплака и от търг, проведен за ремонти в 10 болници от здравното министерство. Спечелен е от русенска фирма с шестима работници и опит в ремонти на два апартамента, въпреки че е за немалката сума от 1,6 млн. лв. При прогнозна стойност от 400 000 лв. за "Пирогов", фирмата е оферирала 198 000 лв. Директорът тогава написал писмо до министъра, че има опасност този изпълнител сериозно да затрудни работата на болницата, като това важи и за останалите болници в поръчката. Ремонтът е на клиниката по токсикология.

По самия доклад Валентин Димитров призна, че числата в него отговарят на истината, но дълговете са трупани в последните 23 години и не са негови. Димитров посочи, че е редно докладът да му се изпрати за обяснения и тези обяснения да станат неразделна част от него. Обясни на депутатите, че генерират загуби от лечението на деца. Нарушенията в обществените поръчки оправда с необходимостта в спешен порядък да се поръчват лекарства, когато по някоя позиция на проведените търгове медикамент спре да се внася у нас например. За задълженията на болницата каза, че в тях влизат и заплатите на екипа (защото се плащат с един месец закъснение) и техните неползвани отпуски.

От изслушването обаче се очерта цяла планина от проверки, които непрекъснато се правят в "Пирогов". Само по времето на Димитров, който е назначен миналото лято, изпълнителна агенция "Медицински надзор" е извършила 62 проверки, от тях 60 по жалби на пациенти. В 52 от тях не са установени административни нарушения, а при останалите става дума за чисто документални пропуски, каквито се случват навсякъде, коментира новият директор на агенцията Иванка Динева. Проверка там реши да прави и Сметната палата, само че тя ще включи болницата в програмата си за 2024 г.

 

Кой какво каза по-рано

ПП-ДБ най-сетне дадоха публично изявление за кризата с "Пирогов", но ДСБ им отвори фронт заради вчерашното изказване на Асен Василев, че министър, който няма подкрепа от партиите за политиката си, трябва да подаде оставка.

"Нещата трябва да се случват институционално. Първа стъпка - изслушване в комисия. Втора стъпка - за всяко решение за уволнение или назначение на министър основната задача е на акад. Денков и Мария Габриел", обяви днес Кирил Петков в кулоарите на парламента в опит да успокои публичната разправия. Съпредседателят на ПП-ДБ не зае позиция относно министъра, като прехвърли всичко в ръцете на премиера и вицепремиера.

В ПП-ДБ вече има и нов проблем - от страна на ДСБ, които днес си спомниха, че министърът е от техните редици. Министър Хинков се ползва с нашата подкрепа в битката му с корупционните практики, обяви Йордан Иванов от ДСБ, който е депутат в ПП-ДБ. "Видимо г-н Ангелов се е запътил към поста на министър, но искаме да го предупредим, че начинът, по който го прави, ще доведе до скъсване на минискус", каза Иванов по адрес на председателя на здравната комисия проф. Костадин Ангелов, който е основното острие срещу Хинков за "Пирогов". На финала на предварително подготвеното си изявление депутатът на ДСБ възропта срещу изказването на Асен Василев. "Считаме, че изказването на министър Василев буди сериозни притеснения. Изказването, че всеки министър трябва сам да търси своята политическа подкрепа, автоматично означава, че всеки министър трябва сам да се договаря с ГЕРБ и ДПС. Затова той дължи обяснение на народните представители в нашата парламентарна група", обяви той.

Какво каза вчера Асен Василев, можете да си припомните тук:

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков ще бъде сменен след ротацията и няма да е министър, защото не се справя. Това заяви по БНТ депутатът от ГЕРБ и шеф на здравната комисия проф. Костадин Ангелов.

"Вчерашното изявление на Асен Василев беше много ясно. Той каза - и аз много поддържам неговите думи, че всеки министър по принцип трябва да си носи отговорността за действията. Той каза лично за себе си, че ако бюджетът не бъде приет, ще си подаде оставката. Той за други оставки не е говорил", каза по този повод Кирил Петков. На въпрос как ще коментира недоволството на ДСБ, Петков каза: "Той вчера много ясно каза, че не е негова работа да вземе това решение. От тази гледна точка, опитва се да се създаде някаква критична ситуация, но няма такава".

Петков приветства и искането на премиера Денков да се направи проверка на всички държавни болници, защото "целият български народ не е доволен от услугата, която предоставят много от тези болници". "Връщаме се към институционалността, към процедурите. Знам, че на много хора им се иска през 2 телефонни разговора да си решат проблема, но няма да се случва така в България", категоричен бе той.

 

Какво се случи сутринта

Ефирът на националните телевизии тази сутрин бе превзет от спорещите страни, като всеки даваше на живо противоречива информация за едни и същи събития и раздаваше удари под кръста с лични нападки, от които истината за състоянието на спешния институт съвсем се скри. Здравният министър проф. Христо Хинков обяви, че не само не се отмята от уволнението, а ще смени и директорския борд на "Пирогов". Пироговци пък отвърнаха, че ще заведат колективен иск за обида срещу министъра.

По Би Ти Ви здравният министър проф. Христо Хинков влезе в челен сблъсък с шефа на здравната комисия проф. Костадин Ангелов, който води атаката срещу него. Двамата се разминаха по всички въпроси и понеже проф. Хинков е непреклонен, че нарушенията в спешния институт са достатъчно сериозни за освобождаване на директора, Ангелов заплаши, че днес щял да извади стар одитен доклад за обществените поръчки на Хинков като шеф на националния център по обществено здраве и анализи.

Здравният министър не се отказва от решението си да освободи Валентин Димитров от ръководството на "Пирогов" и заяви, че няма намерение да подаде оставка, защото може да му я иска само премиерът, за да я гласува Народното събрание. "Аз не правя циркове, а си върша работата си. Не може всички професионални решения да бъдат съгласувани с политически лидери. Има решения, които са ми повелени от закона и аз ги спазвам. Ако не взема тези решения за "Пирогов", мога да бъда обвинен в безстопанственост", каза Хинков, визирайки реплика на Асен Василев от вчера.

Премиерът акад. Николай Денков засега стои зад министъра си и му гарантира свободата да реши като принципал на "Пирогов" какво да прави с управата там. Хинков каза, че няколко пъти е консултирал намерението си с шефа на здравната комисия. Това доведе до включване на Ангелов в ефир и той, в станала вече традиция всички да твърдят противоположни неща за едни и същи разговори, каза, че напротив - Хинков му изпратил доклада и двамата се разбрали да не се предприема нищо, докато констатациите не бъдат подложени на външна проверка.

Ангелов продължава да оспорва констатациите в доклада, че "Пирогов" е на загуба, въпреки че одитът вече е публичен и в него се посочва, че финансовото състояние никак не е добро. Накрая на разговора той така се изнерви, че обвини министъра, че лично бил диктувал констатациите в доклада. Днес шефът на здравната комисия ще вади доклад за нарушения в обществени поръчки на Хинков като директор на Националния център по обществено здраве и анализи. И Ангелов не е без опит в тази област - през пандемията нашумя с кетъринга на лекарите в подопечната му "Александровска", който бе поръчал на тъща си и плащаше през фондация към болницата.

По всички телевизии се включи след това и уволненият директор Валентин Димитров, който обяви, че болницата е институция, лекарите са ангели, децата на Сандански и Бургас "могат да живеят, защото "Пирогов" откликва винаги". "Колко живота е спасил Хинков?", попита Димитров, но няколко реплики по-късно заяви, че няма да прави лични атаки към министъра. "Аз съм един наивник на средна възраст - вярвам в държавността. Не нападам, а само опровергавам", каза още той.

Димитров обясни нарушенията в поръчките със спешността на работата. Колкото повече спешни случаи има една болница, толкова по-често се прибягва до директно договаряне, защото няма време да се чака обществена поръчка, обясни директорът. Той разказа, че на 5 декември в института дошла делегация от четирима души от министерството да му връчат протокол за освобождаване (припомняме, че договорът с новия директор е подписан от министъра седмица по-рано, на 27 ноември). "Някои причини ги знаеш, някои не ги знаеш, ще ги научиш", казал му съветникът на министъра д-р Константин Гърневски. Министърът все още не е обяснил защо е направил смените, без поне да поиска обяснения от директора за констатациите в одитния доклад.

"Пирогов" ще заведе колективен иск за обида срещу министъра, обяви уволненият директор насред аплодисменти от стоящите зад него медици. Негови колеги допълниха: "Вие въртите и сучите все около финансите. Това ли е първото за една болница?!". "Ние вече сме на загуба, като се хване пациентът за дръжката на входната ни врата", каза един лекар.

От самото начало директорът на "Пирогов" твърди, че е извел института на печалба. Това обаче се дължи на изтеглен голям заем, опонира Хинков. „Със заема той изчиства всички задължения до момента. Това не означава, че предприятието е на печалба, това означава, че е декапитализирано“, обясни той. И обяви, че към 30 септември 2023 г. задълженията са 31,4 млн., лв., а към 30 септември 2022 г. са били 24,3 млн. лв.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата