Медия без
политическа реклама

Асен Василев подкрепи ГЕРБ за оставка на здравния министър

Прокуратурата проверява "Пирогов"

06 Дек. 2023Обновена
Христо Хинков
Илияна Димитрова
Христо Хинков

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков ще бъде сменен след ротацията и няма да е министър, защото не се справя. Това заяви по БНТ депутатът от ГЕРБ и шеф на здравната комисия проф. Костадин Ангелов. Часове по-късно депутатите на Бойко Борисов получиха неочаквана подкрепа срещу министъра от Асен Василев.

"Бюджетната процедура ще върви. Няма как бюджетът да стане заложник на който и да е шеф на която и да е болница. Ако не се приеме бюджетът на държавата тази година, това означава, че политиката, която аз водя, не се приема от партиите, които подкрепят правителството и ще си подам оставката. Правилният начин за всеки един министър е да има абсолютна самостоятелност в политиката, която води и хората, които назначава. Но ако това не бъде подкрепено, правилният ход е да си подаде оставката, а не да прави циркове и да блокира държавата. Това е моето лично мнение", каза Асен Василев, цитиран от БНТ. Той направи коментара след среща с Йордан Цонев (ДПС), на който беше уточнен графикът за приемане на бюджета и данъчните закони, като специално уточни, че не е негова работа да иска чужди оставки.

С изключение на този изненадващ приятелски огън, двете страни в поредния трус в управлението остават на непримирими позиции. ГЕРБ трупа прегрешения на Хинков - сутринта Ангелов изброи "провал" с детската болница, отпадането на протонния център от ПВУ (защото "в министерството на здравеопазването спят зимен сън") и т.н. Самият Хинков наруши мълчанието си, за да каже, че не се отказва от решението си. Той обяви, че болницата е в тежко финансово състояние - в противоречие с твърденията на уволнения директор Валентин Димитров. Днес с официална позиция излязоха и медиците от "Пирогов". С нея те заявиха, че не са съгласни да научават от медиите за смените в ръководството.

Междувременно от Софийска градска прокуратура съобщиха, че е образувана проверка по сигнал на МЗ във връзка с одитния доклад за "Пирогов", съобщи БТА. Оттам допълват, че проверката е за нарушения на финансовото законодателство и във връзка с обществени поръчки. Наблюдаващият прокурор е дал разрешение на министъра на здравеопазването да разгласява данни от одитния доклад.

 

ГЕРБ: Не се борим за постове

Проф. Костадин Ангелов нарече "политическо отмъщение" и "разправия по болшевишки" скандала с освободения директор на спешната болница "Пирогов" д-р Валентин Димитров. Защо позицията ни за "Пирогов" е такава? Не се борим за постове. Този директор е назначен от правителството на Кирил Петков. Ние винаги сме защитавали българските лекари, както и стратегическите болници. Това направи д-р Димитров. Преди време той защити лекарите и сестрите в "Пирогов" от арогантното поведение на един съветник в Министерство на отбраната, което той направи публично достояние. Сега виждате политическото отмъщение за това. Партията ПП/ДБ, чието верую е свободата на словото, демокрацията, плурализмът и т.н., наказва един човек, който защитава лекарите и който си е позволил да говори публично. Ето това ние наричаме политическа репресия", заяви Ангелов.

Според него в одитния доклад за състоянието на болницата има събрана много информация, голяма част от която е невярна. "Не е вярно, че е лошо финансовото състояние на "Пирогов", както каза министърът. Това е лъжа. Болницата е на печалба", оспори депутатът от ГЕРБ.

Той оспори и че изпълнителният директор на "Пирогов" е обвинен за обществени поръчки. "Всички решения за обществените поръчки се вземат от съвета на директорите, където Министерството на здравеопазването има свой представител. Той е гласувал "за" тези поръчки и не го е информирал за порочни практики. Този съвет на директорите е възложил на изпълнителния директор да ги изпълни тези решения, така че всъщност д-р Димитров няма вина. Защо не е освободен целият съвет на директорите?", пита Ангелов.

 

Приятелски огън

В Народното събрание лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че във връзка със скандала в "Пирогов" вчера му се обадил съпредседателят на ПП Асен Василев и му казал, че не е съгласен с отстраняването на досегашния изпълнителен директор. "Вчера от границата ни с Турция, където бяха еврокомисарят и Василев, Василев лично ми се обади, каза: това са глупости, така не се прави".

Борисов каза още, че Василев го е призовал "Пирогов" да не става причина за неприемане на бюджета и смените в регулаторите. "Каза: изчакай ме, че имаме да решаваме много важни въпроси в бюджета и регулатори, Шенген, а подобни неща няма смисъл. Мина 14 ч. нищо не се случи, а напротив чухме как Денков ни прати да си гледаме работата, което ние направихме. След като имахме ясна позиция на ЕК, че дерогацията трябва по-бързо да се включи в дневния ред на НС, ние го включихме. Надявам се да мине", поясни Борисов връзката между събитията.

 

Хинков се отбранява

Към момента финансовата загуба на „Пирогов“ е от над 31,4 млн. лева, тя се е увеличила със 7 млн. лева в сравнение с миналата година. Размерът на собствения капитал на дружеството е под размера на записания, което означава, че дружеството е декапитализирано.

Това съобщи министърът на здравеопазването Христо Хинков, който направи изявление във връзка с уволнението на изпълнителния директор на болница „Пирогов“ д-р Валентин Димитров. Всички действия, застрахова се Хинков, които съм предприел са съобразени със законите на страната. Одитният доклад за „Пирогов“ освен на прокуратурата и АДФИ е предоставен и на ДАНС. По тази причина той не можело да го направи публичен. 

По отношение на „Майчин дом“, министърът обясни, че двата казуса са различни. След всички проверки там, включително и от страна на прокуратурата, не са установени закононарушения, каза Хинков. В одитния доклад за „Пирогов“ има закононарушения, които са направени от изпълнителния директор. Това е сериозната разлика, каза Хинков.

Що се отнася до внушенията, че извършва политическа поръчка Хинков каза следното: Одитният доклад дойде по-късно и последните действия, свързани с конкурсите за клиники, ме накараха да предприема тази стъпка. Аз съм консултирал тази моя стъпка не само с премиера, но и с председателя на здравната комисия, заяви министърът.

По повод твърдението на ГЕРБ, че решенията в "Пирогов" се вземат от управителния съвет, Хинков коментира: "Изпълнителният директор на болницата е материално отговорно лице на дружеството и като такова носи персонална отговорност за всички сключени договори и плащания".

Здравният министър отхвърли обвиненията, че е скрил уволнението от медиите. Миналия вторник той бе попитан ще уволни ли директора на "Пирогов", но каза: "Изглежда не". А по това време вече е имал договор с нов временен директор за управлението на болницата. "Изразът „изглежда не“, който беше цитиран много пъти, всъщност е мое становище, очакване, че изглежда директорът на „Пирогов“ няма да бъде сменен поради голяма съпротива", коментира днес Хинков.

 

"Пирогов": Не може да научаваме от медиите

Изразяваме остро несъгласие да научаваме от медиите за предложените промени в ръководството. Изпълнявайки задачите при лечение на болните, персонал от 2500 човека заслужава да бъде уведомен от представители на Министерството на здравеопазването. Заявяваме, че ще отстояваме  безусловно мястото и мисията на УМБАЛСМ „Пирогов“ във фундаменталната структурата на здравеопазната система. „Пирогов“ е пример за ефективно функционираща 24-часова спешна болница. Това заявиха в декларация от Медицинския съвет на болницата.

"Нека лични настроения и нагласи да не оказват влияние върху сериозни и важни за всички, включително и за цялото общество, решения като назначаване/освобождаване на ръководството на най-голямата спешна университетска болница „Пирогов“. Нещата трябва да се правят на принципна и прозрачна основа. Настояваме за осигуряване на нормални условия в сигурна, стабилна и адекватна работна среда, в която да можем да подпомагаме и спасяваме нашите пациенти", се казва още в позицията. Медицинският съвет кани на среща здравния министър. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата