Медия без
политическа реклама

Хаосът с тестовете за наркотици и алкохол на пътя се задълбочава

Някои проби могат да се окажат положителни след лекарства и храна

07 Февр. 2024
Пътните полицаи би трябвало да вземат проби с дрегер поне 15 минути след последния прием на храна или течности от шофьора.
Илияна Кирилова
Пътните полицаи би трябвало да вземат проби с дрегер поне 15 минути след последния прием на храна или течности от шофьора.

Хаосът с полевите тестове за наркотици и алкохол и възможността за фалшиви или неточни проби не само продължава, но и се задълбочава. Проблемите се множат и няма да се решат с хвалбите за нови лаборатории за кръвни тестове и забързване на резултатите от пробит. А санкциите вече включват и отнемане на коли - временно и на основата само на полеви тест.

Поредната доза доказателства дойде от експерименти, проведени от Би Ти Ви , и от коментар на лекар. При опитите се използват тестове и дрегер като тези, с които проверяват полицаите на улицата. Проверката е била консултирана и с Тенчо Тенев, който е съветник на премиера по пътна безопасност и бивш началник на "Пътна полиция" към СДВР, разказва телевизията. 

Шофьор е осъдил МВР заради фалшиво положителен тест за наркотици, заради който е бил задържан, колата му дерегистрирана, а книжката му - отнета. За случая разказва адвокат Силвия Петкова, чийто клиент е мъжът.

При експеримента се проверява как реагират полевите тестове на комбинацията от противогрипно лекарство и саше срещу простуда - в едното има парацетамол, а във второто псевдоефедрин. Тества се какъв резултат отчитат и пробите, след като са употребени енергийни напитки, в които има и кофеин. Проверява се и лекарство за главоболие, което съдържа кодеин. 

Резултатите от тестовете са отрицателни за противогрипните лекарства, препаратите срещу простуда, както и енергийните напитки. Не така обаче е при препаратите, които имат кодеин. Там резултатът е положителен. А лекарствата, в които има кодеин, се използват също масово. Те се използват и за настинки, и за кашлици, и за инфекции.

"Този кодеин в тялото веднага се преобразува в морфин. А морфинът е този, който се засича от полевите тестове. Казусът е, че и хероинът, попадайки в тялото, също се превръща в морфин. Тоест ефектът е същият", обяснява вносител на тестове. 

"Кодеинът е пролекарство. Той в организма от ензимните системи се превръща в кокаин, след това се позитивира и от тестовете, и от потвърдителния резултат. Това са лекарства, които се използват и за настинки, и за кашлици, и за инфекции. Много внимателно трябва да се четат листовките", коментира и проф. д-р Добрин Свинаров, началник на Централна клинична лаборатория в Александровска болница. "Тестовете са чувствителни и трябва да сме много внимателни какво консумираме, преди да седнем зад волана", предупреждава още той.

Всеки трети шофьор е или повлиян от алкохол или наркотици, или е без книжка, или управлява превозно средство, което не е регистрирано. Констатацията направи през август Бойко Рашков, тогава все още вътрешен министър.

Законът е направен така, че ако след прием на лекарство тестовете отчетат алкохол или наркотици, то отговорността е на съответно лице, а не на теста, който не може да различи наркотик от лекарствена съставка. От Министерството на здравеопазването посочват, че информацията за съдържание и специални предупреждения за всеки лекарствен продукт е описана в листовката. А пациентите трябва да са запознати със съдържанието ѝ, независимо дали лекарството е предписано от лекар, или не.

В листовката и то само на някои лекарства с кодеин пише, че може да причини замайване и сънливост, поради което не се препоръчва приемането му от шофьори и лица, работещи с машини. По никакъв начин обаче не се забранява шофиране, както и няма предупреждение, че употребата ще покаже положителен полеви тест за наркотици.

 

Кроасан и вода за уста могат да дадат положителна проба за алкохол

При експериментите е направен и тест с дрегер. Доброволецът изяжда един кроасан. В състава му има малко количество етилов алкохол. След половин изяден кроасан доброволецът отново прави тест и този път дрегерът показва 0,21 промила.

"Проблемът е, че ако остатъкът от храната, в който има алкохол, все още ти е в устата и духаш с дрегер, който няма защита за такова нещо, той ще покаже алкохол. Във всяко едно указание на дрегерите пише, че трябва да са минали поне 15 минути след последното хранене, пиене или каквото и да е", обяснява експерт. "Определени храни съдържат много малка концентрация на алкохол. Но това също е предпоставка да си създадете излишни проблеми", допълва и съветникът на премиера по пътна безопасност.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?