facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Външно министерство обяви правилата за влизане и престой в Гърция

Според българското МВнР няма решение да се вземат тестове на всички минаващи
Обновена
8 215
 Снимка: Архив

Българските граждани с установена положителна проба за COVID-19, които желаят да се завърнат в България, вместо да прекарат 14-дневния период за карантина в Гърция, ще могат да отпътуват незабавно, без да спират на територията на Гърция до достигане на границата, при спазване на необходимите противоепидемични мерки. Това обяви Министерството на външните работи (МнВР) в прессъобщение във връзка с масовото тестване за коронавирус при влизане в Гърция през последните дни. Уверението за това е дадено на българското посолство в Атина от Генералния секретариат за гражданска защита на Гърция.

При пристигането си в България те незабавно трябва да информират съответните български власти за дадената от тях положителна проба за COVID-19. Към този момент няма документ, издаден от гръцката организация за общественото здраве, който да определя като задължително вземането на проби за COVID-19 от всички граждани, преминаващи през граничния пункт "Кулата-Промахон", отбелязват още от външното министерство.

След проведени разговори с Генералния секретариат за гражданска защита на Гърция, извършването на тестове за COVID-19 на гражданите, преминаващи от България в Гърция, продължава да не е задължително, а на избирателен принцип на базата на съдържащата се в попълнения електронен формуляр информация.

Стремежът на гръцките власти е на "Кулата-Промахон" да бъдат извършвани всеки ден максимален брой тестове, което към днешна дата е фиксирано на 3000 теста. Това означава, че ако броят на пътуващите за конкретния ден е в рамките на 3000, на всички ще бъде направен тест. При надвишаване на този брой тестове няма да се правят на всички.

На пътуващите, на които е взета проба за COVID-19 на граничния пункт, се дават указания да се самоизолират на посочения от тях във формуляра адрес за 48 часа. Ако тестът е положителен, те ще бъдат намерени на този адрес от гръцките здравни власти за поставяне под задължителна 14-дневна карантина. Гръцката държава поема разходите по престоя в посочено от тях място за поставяне под карантина, както и разходите за здравно обслужване и лечение в болница, ако е необходимо.

Поради очаквания натоварен трафик през предстоящите почивни дни на "Кулата-Промахон" МнВР препоръчва на планиращите пътуване към Гърция да се подготвят предварително за възможно продължително изчакване. Те могат да се запознаят с отговорите на всички въпроси, които могат да възникнат у тях преди пътуване до Гърция, на специално създадения сайт https://greecehealthfirst.gr/?lang=en, който има версия на английски език.

Гърция затегна режима за влизане на туристи в страната, включително и за българските, съобщи по-рано  БНТ. От вчера се правят PCR тестове за COVID-19 на всички преминаващи границата. На граничен пункт "Кулата - Промахон" обстановката е изключително спокойна. Няма опашка от чакащи автомобили, на гръцка територия тестовете и проверките отнемат минути. Малка е и колоната от тежкотоварни автомобили.

Тестовете за влизащите в Гърция бяха въведени, след като Националната здравна организация отчете, че 80% от увеличението на заразените и регистрираните случаи са на туристи, влезли през граничен пункт "Кулата - Промахон".

Вчера са проверявани паспортите, QR кодът, който трябва да е генериран, и са били отбивани встрани за тестване. Ако тестът се окаже положителен, гръцките власти се свързват с туристите чрез подадените от тях адрес и телефон. Самите туристи решават дали да останат в Гърция за карантина или да се приберат в родината си. Докога ще останат въведените мерки  - не се знае.

 

ГРАНИЧНИ ПУНКТОВЕ

На границата с Република Гърция:

Всички граждани, пътуващи с туристическа цел към Република Гърция, мога да преминат само през ГКПП „Кулата“ – „Промахон“, съобщава Гранична полиция. На ГКПП „Маказа“, ГКПП „Капитан Петко войвода“ и ГКПП „Ивайловград“ не се пропускат туристи. Пропускат се лица, които имат разрешително за пребиваване или основно местожителство в Гърция. На пунктовете „Илинден“ и „Капитан Петко войвода“ към Гърция се пропускат товарни автомобили и сезонни работници със съответните документи, на ГКПП „Ивайловград“ – само сезонни работници. През ГКПП „Маказа“ мога да преминат собственици на имоти в Гърция с документ за собственост.
Не се извършва преминаване през ГКПП „Златоград“ и в двете посоки.
Всички туристи могат да преминат на влизане в България на работещите гранични пунктове без ограничения.
Трафикът на ГКПП Кулата е интензивен за товарни автомобили и в двете посоки.

На границата с Румъния: 
В Румъния се пропускат български граждани без да им бъде налагана карантина. Възстановено е преминаването на моторни превозни средства през ГКПП "Никопол" и ГКПП "Кардам"Временно е преустановено от румънска страна преминаването на хора и автомобили на граничните пунктове, съпределни на българските "Кайнарджа" и "Крушари". Транзитните товарни автомобили могат да преминат българо-румънската граница само през ГКПП "Русе" и ГКПП "Видин". Товарните автомобили, които превозват стоки от и за Румъния, може да преминават и през останалите функциониращи пунктове на българо-румънската граница.
На ГКПП Силистра трафикът е интензивен на изход за товарни автомобили. На ГКПП Дунав мост Русе трафикът е интензивен за товарни автомобили на изход.

На границата с Република Сърбия на ГКПП "Връшка чука"ГКПП "Брегово", ГКПП "Стрезимировци" и ГКПП "Олтоманци" трафикът е нормален. Република Сърбия отмени всички наложени ограничения за лицата, желаещи да влязат на територията на страната с леки автомобили, микробуси и автобуси. 
На ГКПП Калотина трафикът е интензивен на изход за товарни автомобили. 

На границата с Република Северна Македония на ГКПП "Гюешево", ГКПП "Станке Лисичково" и ГКПП "Златарево" трафикът на товарни автомобили е нормален. Възстановено  е преминаването на леки коли, микробуси и автобуси през пунктовете, съпределни на ГКПП "Златарево" и ГКПП "Станке Лисичково". 

На границата с Република Турция: Възстановено е пропускането на чужди граждани с леки коли, микробуси и автобуси на влизане в Турция. 
Трафикът на ГКПП Лесово е интензивен за товарни автомобили на изход.

Повече информация за ограничения при пътуване в чужбина може да се получи от МВнР:https://www.mfa.bg/bg/customnews/main/24736 и телефони +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56;

 

Все още няма коментари

Още

Излекуваните от Covid-19 за пръв път надхвърлиха 400 за денонощие

14.08.2020

Обновена

2591 31
Андрю Лойд Уебър стана доброволец за оксфордската ваксина

14.08.2020

544 2
Учени съставиха карта на дезинформациите за COVID-19

14.08.2020

2608 15

Влез или се регистрирай за да коментираш