Медия без
политическа реклама

Групата на ИТН в парламента полека се стопява

Ива Митева отказва да е председател на Народното събрание

17 Юни 2022Обновена
Кирил Симеонов
БГНЕС
Кирил Симеонов

Парламентарната група на ИТН продължава да се смалява. След първоначалното разцепление, при което я напуснаха 5-има депутати, днес към отцепниците се присъедини и колегата им Кирил Симеонов. Логично е да се очакват и други. Следващата седмица предстои вотът на недоверие срещу кабинета "Петков". Затова управляващите със сигурност ще засилят усилията си да привлекат депутати от опозицията на своя страна.

Вотът за недоверие на кабинета "Петков", който внесоха депутатите от ГЕРБ-СДС, разполага със съвсем реални шансове да успее.

 

МЪЛЧАЛИВА ПОДКРЕПА

В почивката на пленарното заседание, след като обяви, че напуска ИТН, Кирил Симеонов внезапно се озова в стаята в парламента, където се разполагат вече бившите му колеги. Каква беше причината, така и не се разбра. Пред стаята обаче изведнъж изникна групичка депутати от ПП, начело с председателя на парламентарната здравна комисия Антон Тонев. Пред журналисти той изрази притесненията си, че бившите колеги на Симеонов се опитват да му повлияят, за да го върнат обратно в партията.

"Само можем да си представяме какво се случва с него ... Мога само да предполагам как се опитват неговите колеги да му повлияят той да се откаже от публично заявената си свободна воля", драматично обяви Тонев. Не стигна обаче по-далеч от предположенията. С групата му останаха пред стаята в знак на "мълчалива подкрепа".

Малко по-късно Симеонов се измъкна от стаята, очевидно притеснен. Той отказа да коментира какво е станало вътре и какъв разговор е протекъл. Опита се да се измъкне, но десетки журналисти и депутати буквално го подгониха по кулоарите, шумно настоявайки за отговори. Гротескната сцена приключи, когато отцепникът се добра до изхода на парламента и изчезна.

 

МОТИВИТЕ НА ОТЦЕПНИКА

По-рано Симеонов обяви решението си да напусне ИТН директно от парламентарната трибуна, в началото на пленарното заседание. Той каза, че е влязъл в политиката "абсолютно на меритократичен принцип". По неговите думи, това означава, че "нямам родители партийци, без бизнесмени зад мен". Разказа и за първата си среща с партийния водач Слави Трифонов, на която шоуменът го попитал за какво се бори. На това Симеонов отвърнал, че иска да се бори срещу статуквото. "Вчера ние гласувахме заедно с тази система и мен ме е срам от това нещо", обясни той мотивите си да изостави ИТН. Става въпрос за гласуването, с което беше свален председателят на парламента Никола Минчев. Управляващите заляха с аплодисменти изказването на Симеонов.

Отцепникът добави, че години наред е опонирал на управлението на ГЕРБ във Варна. "Аз съм длъжен да изляза и да го заявя: Аз не съм ГЕРБ, не съм ДПС, и когато се прибера довечера при децата си, аз трябва да мога да ги погледна в очите", завърши той. И се запъти към края на пленарната зала, където сега седят другите депутати, напуснали ИТН.

Управляващите го посрещнаха станали на крака, с ръкопляскания, викове "Браво" и прегръдки. И с основание - те очакват подкрепа от отцепниците. С още половин дузина като Симеонов ще възстановят мнозинството си в парламента.

Като напусна групата на ИТН, депутатът автоматично загуби поста си на председател на парламентарната комисия по електронно управление и информационни технологии.

 

РЕАКЦИИТЕ НА ДЕПУТАТИТЕ

"Мисля, че това беше много силна и емоционална проява на парламентаризма. Г-н Симеонов има моите адмирации за куража да излезе и да каже тези неща тук", похвали отцепника водещият пленарното заседание Мирослав Иванов.

"За мен това е продукт на искрено разкаяние за факта, че той е гласувал заедно с най-мрачните партии на статуквото от близкото минало", коментира приповдигнато Александър Симов от БСП. Той определи Симеонов като "достоен и честен човек" и каза, че се трогнал от речта му. Загатна, че и други депутати от ИТН могат да го последват до вота на недоверие, и изрази надежда, че бройката им ще се увеличава, защото "това са мислещи хора".

Зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов, причакан от журналистите в парламентарните кулоари, не беше склонен да коментира. "Дайте ми да видя, просто се успах, сега идвам", отклони той запитванията за съдбата на групата му.

По-пространен, но и двусмислен коментар направи съпартийката му Ива Митева. Първо, тя каза, че Симеонов е изгубил достойнството си. А след това, че го смята за приятел и очаква той да се върне в групата на ИТН. Митева се оплака от "огромен и неистов натиск" върху депутатите от ИТН да предадат партията. Като виновник посочи премиера Кирил Петков, за когото каза, че пращал есемеси на нейни колеги. "Действа се върху психиката. Разбрах, че са пускани проверки срещу мен, срещу г-н Каримански – да ни ровят в ДАНС, да търсят неща срещу нас. Обидно е, грозно е, недостойно", допълни тя. По думите й, ИТН не е предала избирателите си, тъй като те не искали партията да подкрепя правителството. Интересното е, че същият аргумент използва и ДПС.

Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС нарече случилото се "трансфер на народен представител". Според него управляващите разиграват театър, за да отвлекат вниманието на гражданите от проблемите на страната.

 

ЗАДЪНЕНА УЛИЦА

Ива Митева, която оглавяваше двата кратки парламента м.г., засега няма намерение да ръководи и настоящия. Това съобщи депутатът от ИТН в кулоарите. По думите й, трябва да се постигне съгласие между политическите сили за следващия председател. Тя смята, че няма нищо страшно, ако новият председател не бъде избран в предвидения в парламентарния правилник 14-дневен срок.

Както и останалите опозиционери, тя се изказа с комплименти за бившия председател Никола Минчев, макар че партията й инициира искането за отстраняването му. "Г-н Минчев беше едно прекрасно момче. Смятам, че той се отърва, и мога само да му завиждам", каза Митева.

 

РАЗПАД И В СТРУКТУРИТЕ

Излизането от управляващата коалиция и подкрепата за отстраняването на Никола Минчев повлече и разпад на структурите на ИТН. Координаторът в Пловдив Красимир Дончев подаде оставка, а група врачански активисти призоваха още депутати да се откажат от Трифонов. Всички те обясниха, че авторитарността в партията отдавна била поставила на изпитание търпението им, но последните действия преляли чашата и се чувстват предадени. 

 

ОТ ПРЕЗИДЕНТА

Румен Радев разкритикува политиците за поведението им от последните дни - както управляващите, така и опозицията. "Партиите трябва да са наясно, че с тези кални борби дискредитират цялата политическа система. Българският парламент не е тържище. Едните пазаруват депутати, другите се договарят да връщат стария корупционен модел. Но и двете страни убиват надеждите на българите в старата политическа класа", изтъкна държавният глава.

Той не пропусна и правителството, като подчерта, че то носи отговорността за управлението на страната, докато парламентът не реши друго. И предупреди кабинета, че трябва да разсее подозренията, че ще вдигне ветото над Северна Македония.

Като зам.-председател на Народното събрание настоявам президентът Радев публично да представи доказателства за твърдението си, че се пазаруват депутати. В противен случай трябва да понесе отговорност затова, че с клевети съучаства в опита за сваляне на правителството, отвърна на коментара Атанас Атанасов от "Демократична България" чрез профила си във "Фейсбук".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата