Quantcast
Гражданският сектор разполага с 4 дни да предложи шеф на ЦИК | СЕГА
facebook
twitter

България

Гражданският сектор разполага с 4 дни да предложи шеф на ЦИК

Наследникът на напусналата Стефка Стоева обаче вероятно ще бъде избран сред досегашните й заместници в комисията
860
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Стефка Стоева се оттегли заради несъгласието си с подхода на ГЕРБ към въвеждането на машинното гласуване.

Българските неправителствени организации имат срок от 4 дни, за да предложат кандидати за председател на Централната избирателна комисия (ЦИК). Това гласят процедурните правила за избор на нов ръководител на органа, които парламентът одобри в четвъртък.

Постът беше овакантен в края на август с напускането на досегашния шеф на ЦИК Стефка Стоева. Бившият конституционен съдия обяви, че се оттегля по лични причини. От прощалното й изявление пред нейните колеги в комисията обаче стана пределно ясно, че същинската причина е в неразбориите, които създадоха управляващите от ГЕРБ с машинното гласуване.

Наследникът на Стоева вероятно ще бъде избран сред досегашните й заместници в органа – Кристина Цанкова-Стефанова, Силва Дюкенджиева или Таня Йосифова. Външен човек само би причинил излишни сътресения в ЦИК, докато се нагоди към начина й на работа.

ПРОЦЕДУРАТА

Всъщност гражданските сдружения не могат да издигат кандидати директно, а само опосредено – като отправят предложения до отделни депутати или парламентарни групи, които могат да ги припознаят. Самите народни представители разполагат с 5 дни от приемането на правилата, за да издигнат своите фаворити.

Предложенията трябва да съдържат писмени мотиви, в които се обосновават „високите професионални и нравствени качества“ на кандидатите. По-конкретно, задължителнт е да имат диплома за висше юридическо образование, удостоверение за юридическа правоспособност по специалност „Право“ и поне 10 години юридически стаж.

НПО-тата ще имат и възможност да внасят становища по издигнатите кандидати, както и въпроси, които да им бъдат зададени на изслушването, през което ще преминат в правната комисия на Народното събрание. Изслушването е публично и ще се излъчва на парламентарния сайт.

ИЗБОРЪТ

Кандидатурите ще бъдат обсъдени в пленарната зала на Народното събрание. За избран ще се смята претендентът, получил поне повече от половината от гласовете на присъстващите депутати – иначе казано, необходимо е обикновено мнозинство.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Пандемията прави изборите непредвидими

26.10.2020

ДИЯН БОЖИДАРОВ

2763 10
Борисов се изповядал на Туск за пачките в чекмеджето

25.10.2020

9640 71
Цветанов: Борисов маневрираше, за да прокара руските интереси

24.10.2020

3928 36

Коментари

Nick F

Очакваме в последния момент НПО "Тулупи и суджуци" да внесе кандидатурата на г-н Данаил Кирилов.

Дежурния

Ръководството на ЦИК се назначава от парламента, а останалите членове с Указ на Президента. Не ми се вярва хората назначени с Указ на Президента да са фалшифицирали избори. Поне не и настоящите, назначени с Указ на Румен Радев.

Evasion

бабикян може ли да брои повече от 3? Ако не - хаджигенов...

pro_hard
Цветозар Томов не е външен. Ама е честен и не става!

Влез или се регистрирай за да коментираш