Медия без
политическа реклама

Гешев търси информация за изтънения асфалт от двама министри

06 Март 2023
Иван Гешев
Илияна Димитрова
Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев изпрати писма до служебните министри на вътрешните работи и на регионалното развитие Иван Демерджиев и Иван Шишков, с които изиска цялата налична информация за установени нередности при изграждането и поддържането на пътища в страната. Това обяви пресслужбата на прокуратурата днес.

В последните дни арх. Шишков дава потресаващи примери за лошото пътно строителство по времето на ГЕРБ. Министърът например разказа как по отсечка от магистрала "Хемус" в участъка София - Яна една трета от асфалтовия слой е спестен, а в замяна на това шлаката в основата е над нормата. Става дума за участъка София - Яна. "При изискване за 28 см асфалт взетите проби са показали наличие между 18 и 21 см, а шлаката в земната основа е в голямо количество, обясни арх . Шишков в интервю за Нова тв на 20 февруари. 

Проблеми бяха констатирани и при Северната скоростна тангента на София. Една трета от заложения по проект асфалт липсва, установи министърът преди дни, след като в негово присъствие бяха взети две проби от настилката. ГЕРБ, по време на чието управление магистралите бяха основна гордост, отричат да има проблеми.

МВР шефът Иван Демерджиев пък обяви вчера, "част от водените у нас производства за корупция сред политически фигури са под наблюдение на европейската прокуратура, което означава злоупотреба с европейски средства, и някои проблеми, които констатираме по пътищата, също са в тази графа". Част от проверките, които извършваме, ще бъдат докладвани на българската прокуратура, а други - на европейската, поясни министърът. МВР и МРРБ правят съвместните проверки по ключови шосета. "В голямата си част пътищата не са направени според одобрените проекти", казва Шишков. 

Информациите за "Хемус" и Северната скоростна тангента са поводът сега Гешев да пише на двамата министри и иска информацията "в най-кратък срок". Държавното обвинение обяснява, че информацията, която би дошла от двете министерства, е определяща дали ще бъде образувано разследване.

"Разкриването на престъпления е от компетентността на МВР. То от своя страна следва да уведоми своевременно компетентните прокуратури като предостави събраните данни или доказателства и с оглед установения в Закона за МВР принцип на взаимодействие", гласи прокурорското съобщение. Ако има данни за незаконосъобразни административни актове, ще се намеси административната прокуратура.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата