Медия без
политическа реклама

Гешев отчете пред парламента 156 осъдени за корупция

До август са образувани 5 дела за полицейско насилие, но няма предадени на съд

09 Окт. 2020Обновена
Илияна Кирилова

156 души са били осъдени по дела за корупция за първите 8 месеца на годината. Оправдани са 22 души. Това отчита главният прокурор Иван Гешев в специален доклад до парламента, който му беше поискан през юли по инициатива на БСП. Не става ясно обаче какви са присъдите - дали ефективни, или условни, нито какви точно са корупционните престъпления, с които се отговаря на упреците, че прокуратурата не работи срещу това явление. Не се разбира има ли сред тези 156 души такива от високите етажи на властта.

525 нови дела за корупция са образувани през този период. С тях общо наблюдаваните корупционни дела стават 2282.

Делата за корупция са част от делата от особен обществен интерес, които прокуратурата отчита отделно. Там са също организираната престъпност, злоупотребата с европейски средства, трафикът на хора и наркотици.

122 са новите дела за организирана престъпност, образувани от януари до края на август. Толкова са и новите разследвания за злоупотреби с евросредства.

Наблюдават се 15 дела за полицейско насилие, като 5 от тях са образувани тази година. Решени са 6 - едно е спряно и пет са прекратени. Няма предадени на съд за полицейско насилие. В доклада се казва, че работата по тези дела продържава да е акцент за прокуратурата, независимо, че са малко на брой.

В отделно приложение в доклада са изредени "примери за реализирани проверки по надзора за законност". На първо място там е посочена преписката, образувана, след като прокуратурата се е самосезирала по публикации и указала на здравния министър да се предприемат всички действия за неразпространнието на пандемията от COVID-19 в страната. Става ясно, че Върховната административна прокуратурата редовно се информира за мерките, които здравните власти предприемат.

Отчитат се и проверки срещу спекулата покрай пандемията, без да се сочи резултатът от тях.

Следват преписките, свързани с нарушения при управлението на отпадъците и са изредени проверки в тецовете "Бобов дол", "Брикел", "Сливен" и "Перник".

Посечени са и всички акции, срещу различни строежи - от тези, свързани с бизнесмена Васил Божков, до тези по морето - Иракли, Аркутин и парк "Росенец".

Не са пропуснати и преброените артефакти, намерени в офисите на Божков.

Шефката на парламента Цвета Караянчева обяви през август, че Гешев ще бъде изслушан от депутатите на 8 октомври. Това не се случи, но на 8 октомври главният прокурор е внесъл в парламента доклада си.

 

Депутатите одобриха предложението на БСП, с което се иска от главния прокурор Иван Гешев да изготви и внесе в Народното събрание доклад за дейността на прокуратурата по прилагането на закона в периода януари-август 2020 г.
През последните две години прокуратурата работи безпрецедентно  за най-новата българска история след 1989 г. срещу престъпността и за налагането на върховенството на закона. Това отговаря зам.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?