facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Гешев нареди на МВР да провери държавната помощ при заменките

Само преди три месеца от ГЕРБ подгряха, че от 132 договора в 103 били установени нередности
1 086

Прокуратурата продължава със своята свръхактивност, като този път тя обяви, че ще проверява държавната помощ в горските заменки. След като проверки бяха пуснати в къщите за гости, язовирите, офшорните сметки и имотите в чужбина на хората от високите етажи на властта, търговията с боклуци, ВиК мрежите, приватизация и какво ли не, то и до момента резултати от тях не са изнесени публично. 

Затова пък от днес вече има нова проверка, при това подгрята още от преди три месеца от ГЕРБ и ръководството на земеделското министерство.

"Главният прокурор на Република България Иван Гешев възложи на Министерство на вътрешните работи МВР извършването на проверка във връзка с излъчено на 12 януари 2020 г. журналистическо разследване. В излъчения материал се обявяват данни за предприети действия от Министерство на земеделието, храните и горите и Изпълнителната агенция по горите относно схема за помощ при замени на поземлени имоти в горски територии, съобщава в понеделник официално прокуратурата.
 
Действията на институциите били съгласно решение на Европейската комисия (ЕК) от 05 септември 2014 г. относно схема за помощ SA26212(2011/C) и NoSA.26217(2011/С), приведена в действие от Република България при замени на поземлени имоти в горски територии, съгласно което на възстановяване подлежи „държавната помощ, отпусната на предприятия при сделки за замяна на горска земя държавна собственост срещу горска земя частна собственост в периода 01 януари – 27 януари 2009 г., неправомерно приведена в действие на Република България в нарушение на член 108, параграф 3 от ДФЕС, несъвместима с вътрешния пазар“.
 
Проверката следвало да установи:  

∙  Бенефициентите,  получили държавна помощ при сделки за замяна в периода 01 януари 2007 г. – 27 януари 2009 г., и размера на получената помощ от всеки от тях;
∙  Спазени ли са изискванията на Закона за обществените поръчки (ЗОП), Закона за независимите оценители (ЗНО) и изискванията на чл.6, т.1, б. „г“ от решението на ЕК при избор на  оценители за извършване на оценки на поземлените имоти в горски територии, предмет на сделка за замяна, ще бъде проверено.
 
Възложена е и проверка на съответствието между установената от независимия оценител реална пазарна цена на поземления имот за замяна с административната цена на имотите по замяна, както и установяване на общата сума (главницата и лихви по възстановяване, изчислени в съответствие с чл. 4, т. 4 от Решението на ЕК), която следва да бъде възстановена от всеки бенефициент, получил несъвместима с вътрешния пазар държавна помощ.

 

"СЕГА" ПРИПОМНЯ

 

Държавата, в лицето на Министерство на земеделието, храните и горите, стартира процедура за възстановяване на надвзетите суми от бенефициери, получили държавна помощ за горски заменки. Това обяви на брифинг в Народното събрание на 20 ноември 2109 г. министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Тя подчерта, че това са горските заменки, извършени в периода 1 януари 2007 до края на януари 2009 г.

Десислава Танева заяви, че  обект на оценителна експертиза са били поземлени имоти с обща площ над 110 хил. дка, които са включени в 132 сделки или договори за извършване на замяната. 

„Оценителната комисия приключи своята работа, като от 132 договора в 103 установи неправомерно получена държавна помощ от страна на бенефициенти. Тези 103 сделки засягат 478 имота на обща площ малко над 22 хил. дка. Получената в повече стойност от бенефициери се равнява малко над 80 млн. лв.“, допълни още министър Танева. Тя уточни, че днес Министерството е изпратило уведомителни писма до тях.

"Тази сага започна през първия мандат на ГЕРБ. Тогава министърът на земеделието информира Прокуратурата за извършените заменки. Неправителствени организации бяха информирали вече Европейската комисия и тя започна проучване представлява ли това неправомерна държавна помощ“, твърдеше министър Танева. 

По думите й, именно в първия мандат на ГЕРБ бил наложен мораториум върху изключването на заменените горски територия от горския фонд и промяната на предназначението. „Този мораториум впоследствие бе имплементиран в горското законодателство, което е в сила и до днес. ЕК се произнася, че извършените заменки в периода 1 януари 2007 г. до 28 януари 2009 г. представлява държавна помощ, която е неправомерна“, допълни още земеделският министър. Тя посочи, че това е причината за оценяване и остойностяване на неправомерно получената държавна помощ.  

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Гледай Сандански, мисли за цяла България
Ден 78: Протестът се премести при централата на ДПС

24.09.2020

Обновена

3434 30
Сблъсъци между полиция и протестиращи пред парламента

23.09.2020

Обновена

19060 251

Коментари

sega_reader

А защо въобще е допуснато в закон да има заменки ?

То е ясно, че от това ще се възползват само тия, които са във властта и могат да направят такова законно замятане.

Кой нормален човек заменя кон за кокошка ?

Никой.

Но тия от властта се възползват от текст, гласуван от самите тях.

А народа нищо не може да направи.

Интервал

Симулацията на прокурорска дейност набира все по-високи обороти ? Дръж ги Ванко!

банда

А дано излезе нещо от това. А дано, ама нада ли...

Диагностик

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов показа таблица, от която става ясно, че по време на управлението на кабинета "Станишев" са продавани земи на морето за 2 лв. на кв. метър. В интервю за Нова телевизия Найденов заяви:
"Той има от какво да се притеснява за заменките. Лично неговото правителство е ободрило замени за 33 хил. дка, които се разследват от Брюксел. Освен заменките са продавали земи - до средата на 2008 г. от областните управители, които се назначават от МС. Над 140 сделки има край морето. Цените са 2.03 лв.; 2.04; 2.58... лв. на кв. метър. Терените са край Варна, Бяла, Аврен...", каза Найденов. Той е категоричен, че скандалната сделка за 29-те дка край Несебър е замразена и този строеж няма да има бъдеще.
"Ще дадем информацията на парламентарната комисия, която има задължението да оповести публично продадените земи край морето по времето на Сергей Станишев. Има много интересна взаимовръзка между тогава управляващите и купувачите. В 143 сделки са продадени над 1000 дка", коментира още Найденов.

Zmeja

брифинг в Народното събрание на 20 ноември 2109 г. 

???

Звън®
снимка на Звън®

Брей, този Гешев същински севилски бръснар е станал! Фигаро тук, Фигаро там! Дали му остава време за полов живот или се задоволява само с нощно пърдене под юргана?

never-mind

Бе тия МВР много компетентни...сделки проверяват ,културни ценности и там компетентни...,компютърни птестъпления и..прочие и прочие. Ми да затворим всички вузове и остане само Симеоново. Защо?? Ето премиера там учил , гл прокурор...и половината които ни учат как да живеем и определят правилата. Това ме накаеа дасе сетя за случай в казармата( виц) ..старшината пита строя.Който е завършил музикално училище или  консерватория..три крачки пред строя!! Излизат 4-ма

Той...ги поглежда и казва

- айде отивайте да преместите едно пиано...

Апропо от вчера Маринов е овластен и вируса да спира..

Влез или се регистрирай за да коментираш