facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Гешев изведнъж поиска КС да тълкува имунитета на президента

Главният прокурор се интересува кога държавният глава може да бъде проверяван, кога разследван и какво да се прави при установяване на престъпление
Обновена
12894
 БГНЕС архив
Иван Гешев

В  първото си питане до Конституционния съд главният прокурор Иван Гешев изненадващо поиска да се тълкува разпоредбата от основния закон, отнасяща се до имунитета на държавния глава. Той иска да знае какво се включва в понятието "държавна измяна", което е записано като възможност за импийчмънт на президента.   

Според Конституцията президентът не носи отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията. Обвинението за тези престъпления се повдига по предложение най-малко на 1/4 от народните представители и се поддържа от Народното събрание, ако повече от 2/3 от народните представители са гласували "за". Тогава Конституционният съд го разглежда в едномесечен срок. Ако бъде установено, че президентът или вицепрезидентът са извършили държавна измяна или са нарушили Конституцията, пълномощията им се прекратяват. Двамата не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване.

Според главния прокурор обаче трябва да бъде тълкувано съдържанието на понятията „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“, за да се избегне противоречиво прилагане на тази правна уредба, както и настъпването на неблагоприятни за националната правна система последици. Гешев настоява още Конституционният съд да каже дали е законосъобразно да бъдат извършвани проверки и образувани наказателни производства срещу президента и вицепрезидента, ако в хода на дейността им след встъпването им длъжност компетентните органи разкрият, че са налице данни за извършено от тях престъпление.

 

Какво всъщност пита главният прокурор?

 

Досега винаги се е смятало, че президентът има наказателноправен имунитет и той не може да бъде съден дори по наказателни дела от частен характер, каквито са примерно делата за обида и клевета. Има и съдебни решения, че той не може да бъде съден и по граждански дела, когато става дума за търсене на обезщетения за вреди от негови действия.

Сега обаче Гешев пита няколко съществени неща. Първото е дали е законосъобразно държавни органи да извършват проверки спрямо президента или вицепрезидента. Според Гешев има конституционна забрана само да бъде образувано досъдебно производство, така че няма проблеми да има всякакви проверки. Той обаче смята, че трябва да има различен подход, когато става дума за определена група престъпления, когато има нужда незабавно да се съберат доказателства - например при пътно-транспортно произшествие. Според него в тези случаи "евентуален извършител - президент или вицепрезидент, нереализирането на наказателно производство заради личността на извършителя би поставило разследващите органи на по-късен етап в невъзможност да осигурят законосъобразно и успешно разследване".

На трето място Гешев се интересува, ако в рамките на едно досъдебно производство се намерят доказателства за съпричастност на президента, респ. вицепрезидента, към извършването на престъплението, дали това е достатъчно основание съответното дело да се спре или направо - да се прекрати.

Главният прокурор смята и че не е достатъчно ясно какво се съдържа в конституционното понятие за “държавна измяна“ от една страна и хипотезите, описани в Наказателния кодекс, глава първа - "Престъпления срещу републиката", раздел първи - "Измяна". "Нормата е лаконична и не дава отговор на поставения въпрос", твърди той. Иска и тълкуване на разликата между понятията „държавна измяна“ и „нарушение на конституцията“. Гешев поставя въпроса и дали имунитетът пази президента и вицепрезидента за деяния в личния им живот. Той изрично посочва своето мнение, че в тези случаи имунитетът не следва да действа.

Само часове по-късно стана ясно, че Конституционният съд (КС) вече е образувал дело по искането на главния прокурор Иван Гешев. За съдия - докладчик е определена Мариана Карагьозова – Финкова. КС първо трябва да се произнесе дали искането на Гешев е допустимо. Почти сигурно е, че КС ще приеме да разгледа казуса. След това ще бъде даден едномесечен срок за становища. Така че до произнасянето по същество ще мине поне половин година.

"След като главният прокурор е сезирал Конституционния съд, очакваме развитие по образуваното дело. Само Конституционният съд може да тълкува конституцията", обявиха в позиция пред "Сега" от прессекретариата на президента. 

162

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Адмирал Емил Ефтимов е новият началник на отбраната 

03.04.2020

Обновена

850
Първите 100 дни на Гешев: Канал в YouTube и места за още служители

27.03.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

1886 4
Кабинетът предлага морски офицер за най-висш военен

25.03.2020

1684 13

Коментари

Страници

harmless
снимка на harmless

охххх, майкооооо :)

 

Изведнъж, почна да ми става интересен Гешев.

 

Дали не е намерена връзка между изгонените руски шпиони, българските предателчета снабдяващи ги с информация и пРезидента ?

скайспирит

Дали не е намерена връзка между изгонените руски шпиони, българските предателчета снабдяващи ги с информация и пРезидента ?

Това ли ви спуснаха от централата? Същия текст обикаля във всички "умнокрасиви" форуми. 

 

harmless
снимка на harmless

Ми не знам кои са тези форуми, но пък .. големите умове мислят почти еднакво.

Това е последното което се случи относно потенциална държавна измяна на български граждани и разкрити руски шпиони.

 

В крайна сметка, логично е някак си да се иска изясняване.

Преди да искаш да отстреляш заек, требе да знаеш с какво оръжие е законно да се стреля, кога е позволено, къде е позволено и дали е позволено.

bay Dragan

Скайспирит,

Всяка антируски лакърдия за медийна изява трябва да се мащабира поне 1000:1. И повсеместна тиражиране.

Поводът за спиране на Потока трябва да е мотивиран

 

KTP

Ми не знам кои са тези форуми, но пък .. големите умове мислят почти еднакво.

Хе, хе... нещо си в грешка. Големите умове мислят различно и оригинално! Раждат нови идеи. Правят откития. Творят.  

 

От друга страна овцете /примерно/ мислят почти еднакво... и блеят... пак еднакво. 

 

Zmeja

Колкото повече хора мислят едно и също, по-малко мислят.

sega_reader

Счупил си тъпомера, но дори не го осъзнаваш.

Никой не може вече да ти помогне, пораженията са невъзвратни.

slaughter
снимка на slaughter

Скайспирит....руски трол да се казва скайспирит? Та какво правиш ти в умнокрасивите форуми? И то във "всички"! На мисия ли си тавариш задунайский? И ти ли го играш едно малко шпионче? Скайспирит! Скайпартенка!

slaughter
снимка на slaughter

Катър...! Много точно си описал болшевишката уравниловка! И как великия ум бай Тошо преследваше тия които мислеха различно и оригинално и които раждаха нови идеи. От другата страна бяха овцете и блееха : Ка-пе-ес-ес-бе-ка-пе! В 21ви век сме вече и те продължават. Само сега вожда се казва Путлер!

slaughter
снимка на slaughter

бай драгане ...дарагой! Никой няма да ти спира потока, просто Делянчо Бекапеевски трябва да е на кранчето. Само един олигарх може да държи асо пика!

F16
снимка на F16

Сеаг Президентът трябва да пита КС да разтълкува имунитета на ГП.

slaughter
снимка на slaughter

Късно е еф16 ! Когато трябваше да сезира КС за избора на ГлавПрок , Президента мълча като.......Помниш ли? Беше само преди четири месеца?

bay Dragan

Гешев,

стъпваш на чурук дЪска.

harmless
снимка на harmless

И що така ? Ако пРезидентът е извършил държавна измяна, трябва да бъде подминато ли ?

Su38

Гешеф не пита, какво става при държавна измяна - конституцията е ясна.

Гешеф пита, дали прокуратурата може да разследва президента не само за измяна, ами напр. за длъжностно престъпление, документно престъпление или дори за набедяване. Нещо повече, пита и за частно наказателни производствова, по които прокуратурата не следва да има отношение. Защо пита? Ми не е ясно, но почва да проличава червената линия - бой по президента. Явно някой вече започва кампанията. Кой ли може да е Той?

sega_reader

А ние пък да попитаме Гешев защо още не е арестуван Соломон Паси за държавна измяна.

И не само той, бай хой и той.

Domi

Явно Гешев не е посещавал лекциите по конституционно право.....

или е хванал всички престъпници в държавата и сега е наред президента....

или няма собствени мисли за убеждения няма да споменавам...

Шлифера

Въпроса е да се прехвърли въпроса от болната на здравата глава т.е. изпреварва се належащото питане на КС относно възможностите за ИЗПИЧВАНЕТО на  главпрокурора, което бе поставено от Президента на обществено обсъждане!!!!!
А иначе дори и да има разследване на Президента то главпрокурора въобще няма досег  до тези действия (чл.103) т.е. ще бъде страничен наблюдател (КИБИК)!!!!!
Но на ПУДЕЛА ролята му е да джавка и да създава пушилка!!!!

Mihail Mihaylov

Историята ни все повече напомня историята на Нориега и хората около него.

harmless
снимка на harmless

Иска се изясняване на въпросите:

- припокрива ли се по съдържание понятието "държавна измяна" с престъпленията, визирани в Раздел I „Измяна", Глава първа „Престъпления против републиката" от Особената част на Наказателния кодекс и ако не се припокрива – какви по естеството си нарушения включва:

- каква е разликата между понятията "държавна измяна" и „нарушение на конституцията";

- включва ли в съдържанието си някое от понятията "държавна измяна" и „нарушение на конституцията" и кое от тях извършването на престъпление, различно от предвидените в Раздел I „Измяна", Глава първа „Престъпления против републиката" от Особената част на Наказателния кодекс. Ако включва, налице ли са изисквания относно вида на престъплението (от общ или от частен характер) или за нормативно предвижданото за конкретното престъпление наказание (както по отношение на неговия вид, съобразно чл. 37 НК, така и по отношение на неговия размер);

скайспирит

А Гешеф кога ще се сезира за това?

 

Полша ще сключи договор със САЩ за закупуване на 32 изтребителя от пето поколение Ф-35 за 4,6 милиарда долара, съобщи полският министър на отбраната Мариуш Блашчак, цитиран от ТАСС и ДПА.

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/polsha-kupuva-ot-sa... 

 

Цена за шлхатата - лоялен и предвидим партньор - 4,6 милиарда/32 =143 мил. за бройка.

 

Цена за Боко - най-лоялния и предвидим партньор, от три папи гален и три пръта в колелата на Путин сложил - 1,6 милиарда/8 = 200 мил. за бройка.

 

 

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Не си праФ! Полша купува таралясници F-35, а ние - F16 Block-70. Къде е 35, къде е 70? Два пъти по-голямо! 

Boris65

Полша може и да получи самальотите ... 

harmless
снимка на harmless

Ако бъде установено, че президентът или вицепрезидентът са извършили държавна измяна или са нарушили Конституцията, пълномощията им се прекратяват. Двамата не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване.

Тоест, ако се докаже Държавна измяна за президента, само ще го уволнят и няма да го съдят ?!

Калпазанче

Милицията се заинтересува от правото. Очевидно има прогрес. Въпросите се важни и следва да се изясняват. От една страна Президента бори недосегаемостта на Главния, а ответния удар е боренето на недосегаемостта на Президента. Власт власт възпира. Демокрация джанъм.

Съвсем отделен е въпроса дали точно в момент на тотално разклатено доверие в Изпълнителната власт е полезно да изясняваш въпроса около Президентската недосегаемост, и да повериш докладването на човек на Чехъла.

Ураа

Мутри-пожарникари-милиционери в единен строй. Разбира се вече с евро-атлантическо знаме, партийните книжки са скрити.

А 80-те % поцента гледам отново са изпаднали в оргазъм, бегом някъде на по-закрито, че ще опръскате всичко...

?

geo_19

Леле като си спомня как навремето бе намекнато за някаква предварителна проверка около Росен Плевнелиев. Какъво възмущение избухна в умно-красивите форуми. 

 

https://www.webcafe.bg/id_643421054

geo_19

Ирена Ганчева е прокурорът, който образува предварителна проверка по сигнал за държавна измяна срещу Росен Плевнелиев, съобщава в. "Преса". Името на обвинителката не е било обявявано досега заради стреса, в който е изпаднала.

"Въпреки натиска Ганчева да бъде наказана, това няма да се случи", са заявили от прокуратурата.

Конституцията забранява президентът и вицепрезидентът да бъдат задържани и срещу тях да бъде възбуждано наказателно преследване. Ганчева обаче не е образувала досъдебно производство срещу Плевнелиев именно защото държавният глава се ползва с имунитет.

Анонимен7

На тикве́то му писна от Перник и се гласи за президенсвото, иска бързо.

KTP

Всъщност става все по ясно защо беше това натискане Гешев та Гешев и само Гешев, той и никой друг... 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×