Медия без
политическа реклама

Гешев: Ако Путин дойде в България, трябва да бъде арестуван

Главният прокурор е на посещение и в Буча и Бородянка

28 Апр. 2023
Главният прокурор Иван Гешев разгледа разрушени сгради в Буча
Фейсбук Прокуратура
Главният прокурор Иван Гешев разгледа разрушени сгради в Буча

Главният прокурор Иван Гешев се закани да арестува руския президент Владимир Путин, ако той влезе в България. 

На въпрос на faktor.bg каква трябва да е българската реакция на издадената от Международния наказателен съд заповед за арест на руския президент Гешев отговаря: "България, както и всички държави, които са страни по уредбата на Международния наказателен съд, има непосредствено задължение да задържи Владимир Путин, ако той бъде установен на нейната територия, и да го предаде на Международния наказателен съд. Така че по този въпрос е категорично ясно каква следва да бъде българската реакция". 

Главният прокурор е на посещение в Украйна. Днес той посети градовете Буча и Бородянка, които станаха известни покрай зверствата на руските войски там. 

Главният прокурор Иван Гешев се рекламира в Брюксел като един от най-големите врагове на Русия.

Преди това Гешев подписа в Киев меморандум за разбирателство и сътрудничество с украинския си колега Андрий Костин.

"Страните се споразумяха за активно сътрудничество при разследване на престъпления, свързани с руската агресия в Украйна, по-специално престъпления срещу човечеството, военни престъпления, престъпления от агресия и геноцид", информираха в официално съобщение от българското държавно обвинение.

Главният прокурор Иван Гешев даде хаотична, но зрелищна пресконференция, на която бяха пуснати записи от разговори, намерени на флашки в жилището на обвиняем, и се четоха бележки.

Иван Гешев и Андрий Костин са обсъдили и създаването на съвместни екипи за разследване на военни престъпления. Главният прокурор на Украйна заявил, че от началото на войната са регистрирани над 80 хиляди случая на военни престъпления, агресия и геноцид срещу украинския народ, като над 10 хиляди са срещу цивилни, жени и деца. Повдигнати са обвинения срещу 152-ма души и 32-ма са осъдени.

Служебният правосъден министър Крум Зарков не даде категоричен отговор дали президентът на Русия Владимир Путин е престъпник, въпреки че за него има заповед за арест от Международния наказателен съд.

Гешев пък запознал колегата си с активната роля на българската прокуратура по противодействие на руските военни и разузнавателни служби в България и на Балканите. Според него взривоопасната среда в региона прави страните още по-уязвими и податливи на зловредно руско влияние, пишат от прокуратурата.

Още по темата