Медия без
политическа реклама

Министър Крум Зарков: Не знам престъпник ли е Путин

Според него е лековато да се заиграваме с тази тема в условия на задълбочаващ се конфликт

09 Апр. 2023
Според Зарков дали Путин е престъпник може да каже само съд
Илияна Кирилова
Според Зарков дали Путин е престъпник може да каже само съд

Служебният правосъден министър Крум Зарков не даде категоричен отговор дали президентът на Русия Владимир Путин е престъпник, въпреки че за него има заповед за арест от Международния наказателен съд. Това обяви самият той в предаването "Защо, господин министър" по Би Ти Ви

Той бе попитан директно дали Путин трябва да бъде арестуван, ако дойде в България. "Путин няма да идва в България и затова няма да бъде арестуван", отговори уклончиво той. На повторен въпрос, уточняващ, че питането е свързано с решението на съда в Хага, той отново се измъкна с отговора, че страната ни е член на Международния наказателен съд от 92-ва година, следователно неговите заповеди са задължителни и за България. "Но Владимир Путин няма да идва в България и няма да се постави този въпрос. И ми се струва, че заигравката с тези теми, когато сме изправени пред все по-задълбочаващ се конфликт, е меко казано лековата", подчерта той.

Журналистката от Би Ти Ви Мария Цънцарова отново зададе същия въпрос, настоявайки, че става въпрос за цивилизационен избор на коя страна застава България. "Престъпник ли е Владимир Путин ?", потрети тя. "Вижте, Руската федерация направи агресия в Украйна", посочи Зарков. "Престъпник ли е?", попита тя за четвърти път. "Руската федерация агресира в Украйна и това бе признато с решение на НС още първия ден, когато това стана. Оттам нататък няма да влизам в тези, които си дерат ризата и казват: "Той е престъпник" и тези, които казват, че не е. Владимир Путин е президент на Руската федерация и като такъв той носи отговорност за това, което Руската федерация направи, а то е да агресира в Украйна", посочи той.

"Затова ви помолих да отговорите - престъпник ли е според Вас?", не се даде журналистката за пети път. "Не, аз не мога да кажа дали и Вие сте престъпник, дали президентът на руската федерация е престъпник, тъй като това се решава от съд. Вие така може да ме питате за всеки !", завърши той.

 

За провеждането на изборите

"Изборите бяха много трудни заради последните законови промени, а връщането на хартиената бюлетина доведе до надраскани протоколи и невалидни бюлетини", коментира още Зарков.  "Резултатите от изборите бяха признати от всички участници в тях - това е най-важното. Те бяха и много трудни заради последните законови промени. Връщането на хартията в процеса, върна надрасканите протоколи и невалидните бюлетини. А тези, които твърдяха, че това върна избирателите, не се оказаха прави", посочи той.

Въпреки че 17% от протоколите бяха с грешки, а всяка пета камера не излъчваше на живо, Крум Зарков смята, че служебното правителство се е справило с провеждането на изборите. "Министерство на електронно управление бяха поставени пред една практически невъзможна задача – за 40 дни да осигурят огромен брой устройства и да обезпечат цялата технология, която седи зад това. Те направиха това, което можаха и мисля, че се справиха добре", заяви той. По думите му и преди това е заявявал, че "видеонаблюдението не може само по себе си да отстрани порока на хартията, нито да реши ребуса на смесеното гласуване".

"Видеонаблюдението беше измислено като ерзац (непълноценен заместител на нещо - бел. ред.), за да отговори на един въпрос, който въобще не биваше да бъде задаван. А именно - как се гарантира честността на вота. С пълното машинно гласуване и ваденето на протоколите от устройствата до голяма степен въпросите с броените бяха елиминирани", каза още министърът. "Смесеното гласуване в една и съща секция - с хартия и с машина, е възможно най-лошият вариант. Това са гарантирано надраскани протоколи. 45 000 са невалидните бюлетиниИ проблемът не е във видеонаблюдението - той е на друго място", каза още той и допълни, че проблемът е в законодателството, а не в организацията на вота.

Крум Зарков коментира и оплакването от страна на партийните лидери, че служебната власт се е намесила в изборите срещу една или друга политическа партия. "Самият факт, че един лидер се оплаква от двама министри, които засягат проблеми, които не са им изгодни, а друг лидер - други теми, които пък на него не са му удобни, е показателно, че служебното правителство не е имало за цел да навреди или да помогне на когото и да било", каза той.

 

За БСП

Правосъдният министър коментира и думите на Корнелия Нинова за "плана за убийството на БСП. "Питайте нея, аз не съм запознат с този план, но виждам резултатите на БСП и ако Корнелия Нинова ги интерпретира като нещо добро, това си е неин проблем. За мен те са много слаби, меко казано", каза той. Според него политиката е конкурентна среда и е нормално да се появи партия като "Левицата", защото е бил на лице вакуум.

Крум Зарков каза също така, че не е запознат с това, че правен съветник на президента Румен Радев - Силва Дюкенджиева, е наблюдавал честността на вота от името на "Левицата". Според него няма нищо общо между дейността на правния съветник по време на вота и организирането на изборите от служебното правителство. Той не вижда и връзка между Румен Радев и създаването на "Левицата"