Quantcast

Медия без
политическа реклама

ГЕРБ-СДС съсипа от критики програмата на десните

С вицове и презрителни забележки хората на Борисов разбиха онова, за което досега работеха с ПП-ДБ

Илияна Димитрова

След като водачът им Бойко Борисов обяви края на преговорите за правителство с ПП-ДБ, депутатите от ГЕРБ-СДС публично атакуваха и буквално разсипаха от критики управленската програма, която десните подготвиха. Всъщност, по тази програма двете коалиции работеха заедно досега и доскоро герберите хвалеха това като голямото им общо постижение.

На обед голяма част от герберските депутати се събраха на специална пресконференция. Както беше първоначално обявено, на брифинга трябваше да се отчете свършената работа в преговорите с ПП-ДБ за съвместна програма. Хората на Борисов използваха случая, за да удавят от критики подхода на десницата и нейните програмни приоритети.

Първи говори зам.-председателят на партията Томислав Дончев, който обяви, че в определени области двете коалиции са постигнали съгласие. Спомена спорт, земеделие, култура, външни работи, отбрана. След това започна с критиките - по негови изчисления крайната програма, каквато беше представена от ПП-ДБ, ще доведе до дефицит от поне 7-8 милиарда, а в най-лошия случай - даже 20 милиарда. И допълни, че причина работата да не е свършена докрай се крие в "липсата на отстъпчивост и егоизма на втората политическа сила".

Последваха го водещите депутати на ГЕРБ-СДС, които се изреждаха един след друг да излагат, с едва прикрита насмешка и презрение, забележките си по програмата. Теменужка Петкова, бившият енергиен министър, обяви документа за "една декларация с бюджет от 3 процента", за който десните не обясняват по какъв начин как ще се постигне и какви разходи ще трябва да бъдат орязани. Депутатът Жечо Станков определи приоритетите на ПП-ДБ в енергетиката като "незаконни" - според него десницата подготвя извеждането на домакинствата на свободния пазар на ток, заради което ще скочат потребителските сметки, и планира "тотална декапитализация на енергетиката" и приватизация на държавни енергийни предприятия.

Бившият регионален министър Николай Нанков подигра ПП-ДБ, че искат "дигитализация на ЖП релсите и влаковия състав". А бившият здравен министър Костадин Ангелов се присмя на предложението "Български пощи" да осигурят "базови телемедицински услуги" в 225 подбрани пощенски станции. По този повод колежката му Деница Сачева разказа и виц: "Какво работиш? Кардиолог съм в Български пощи."

Тя самата разкритикува десните, че са представили програмата си под формата на таблици в Ексел; оплака се, че ПП-ДБ очаква от герберите да свършат всичко; и накрая обяви, че формацията й повече няма да участва в тази "зрителна измама". Ангелов пък изтъкна, че в програмата не се споменава и дума за проекта за спешна помощ или изграждане на хеликоптерни площадки. "Значи ще имаме хеликоптери, но не е ясно къде ще кацат", каза иронично той.

На въпрос дали с тази пресконференция ГЕРБ-СДС слагат край на преговорите с ПП-ДБ Томислав Дончев отвърна, че "работата е стигнала до средата и с активната намеса на нашите експерти може да бъде завършена. Качеството трябва да се повиши и да се конкретизира; да има приоритети, за да знаем дали може бюджетът да ги понесе".

Както Борисов обяви, утре депутатите от ГЕРБ-СДС започват преговори за кабинет с останалите политически сили в парламента. В 11 часа ще има среща с ДПС, в 13 ч. с БСП, а в 15 ч. с ИТН. В петък от 11 ч. предстои среща с "Възрждане".

 

Ключови думи:

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ

Още по темата