Quantcast

Медия без
политическа реклама

ГЕРБ: Радев принизи президентството до партийна агитка

Не е никакъв проблем за милионна партия да изкараме 100 души да освиркват, закани се Бойко Борисов

20 Февр. 2020ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Румен Радев на шествието, съпроводен от вицепрезидента Илияна Йотова и водача на БСП Корнелия Нинова.

От ГЕРБ използваха злополучното решение на президента Румен Радев да се включи в шествие до паметника на Васил Левски съвместно с лидера на БСП Корнелия Нинова и симпатизанти на левицата, за да обсипят с тежки критики държавния глава.

В декларация от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Тома Биков призова останалите политически сили „остро да се разграничат от политическите злоупотреби на Радев с паметта на Апостола и да осъдят недостойното поведение, на което станахме свидетели вчера”.

„Нито една партия, нито една институция, нито един политически деец няма право да приватизира, обсебва и поругава българската национална памет и нейния най-ярък образ – Васил Левски”, обяви Биков. От името на своята партия той поиска Радев да се извини за „безпрецедентния гаф, в който въвлече президентската институция и по този начин подрони авторитета й и я принизи до нивото на маргинална партийна агитка”.

„Не бива да позволяваме България да се превърне в заложник на страха и личните драми на един човек, пък бил и този, който по стечение на обстоятелствата изпълнява правомощията на президент. Самоцелната властова амбиция и аматьорската самонадеяност от страна на Румен Радев ще бъде плащана от цялото българско общество”, заключи депутатът от ГЕРБ.

ЗАКАНАТА НА БОРИСОВ

„Не е никакъв проблем за милионна партия да изкараме 100 души да освиркват. Мислите ли, че нямаме такава възможност?“ Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира случилото се на шествието. А Радев посъветва: „Обединителят на нацията трябва да преценява с кого се сдружава и прави поход.“ И заяви, че дал личен пример как трябва да се държат институциите помежду си, като подал ръка на държавния глава на годишнината на КНСБ.

ОТГОВОРЪТ НА РАДЕВ

"Ако на управляващите не им харесва отношението на хората, трябва да се замислят за целите и начина на тяхното управление". Така лаконично държавният глава, цитиран от "Фокус", коментира нападките на ГЕРБ.

ОПОЗИЦИЯТА В ЗАЩИТА

Атаката на ГЕРБ срещу президента предизвика левицата да реагира. „Той е избран от българските граждани. Той има право да води български граждани, да бъде заедно с тях, да ги изслушва, да изразява тяхното мнение”, защити участието на Радев в шествието соцдепутатът Драгомир Стойнев. А за освиркванията, на които беше подложена столичният кмет Йорданка Фандъкова, Стойнев прехвърли отговорността на управляващите: „Вината я търсете във вас, защото когато имаме държава, в която всеки ден общини имат проблеми, хората негодуват, освиркват, и вие трябва да се вслушате в това.”

СИНЯ ПОДКРЕПА

От СДС, които са постоянен партньор на управляващите при избори, излязоха със специална декларация, за да подкрепят хората на Бойко Борисов. Сините окачествиха шествието като "партизанска акция на БСП и Румен Радев". „Поведението на столетницата и нейния президент оскверни делото на Левски и се подигра с българите, дошли да почетат със сведени глави националната икона. „Походът на безсмъртието“ на червените се превърна в „поход на позора“!”, пише в декларацията.

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?