Quantcast
ГЕРБ прати в КС жалба от 17 страници срещу Изборния кодекс | СЕГА
facebook
twitter

България

ГЕРБ прати в КС жалба от 17 страници срещу Изборния кодекс

"Между мен и моя вот е поставена машина", оплака се депутатът Радомир Чолаков
1 013
 БГНЕС
Десислава Атанасова (в средата), Радомир Чолаков и Дани Каназирева обявиха, че ГЕРБ атакува в КС последните промени в Изборния кодекс.

Въпреки заръката на лидера на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов промените в Изборния кодекс да не бъдат атакувани пред Конституционния съд, цялата парламентарна група на партията подписа жалба до КС по темата. Това стана ясно от изявление на групата в сряда.

Оспорени са въвеждането на машинното гласуване, изборът на ЦИК, мажоритарният вот, обясни шефката на ПГ Десислава Атанасова. По думите й с приемането на промените в кодекса грубо са погазени правилата и традициите. Тя за пореден път обвини останалите партии в 45-ото Народно събрание, че не поставят дневния ред на обществото, а "са тук с една единствена цел - да сглобят някакъв Изборен кодекс, за да обслужат собствения си партиен интерес, без да си дават сметка за последствията". "Надяваме се, че КС ще се произнесе в бързи срокове, предвид, че това е изключително важен обществен въпрос", каза Атанасова.

Според нея с този Изборен кодекс не е ясно дали изборният резултат ще съответства на волята на гражданите.

Колегата й Радомир Чолаков беше по-драматичен в изказването си. "Не разбирайте това като заяждане. Българите бяха лишени от равно право на глас", поде той. И обясни - едни ще бъдат задължени да гласуват с машини, други само с бюлетини. Според Чолаков задължителният машинен вот е насилствена модернизация - който не може да работи с компютър, няма право да гласува. "Това е абсолютно неуважение към нашите майки и бащи", каза той.

Друг аргумент на Чолаков срещу машинното гласуване е, че то нарушавало принципа на прякото гласуване. "Между мен и моя вот е поставена машина, поставен е софтуер. Не вярвам, че той е по-надежден. Ако трябва да избирам на кого да вярвам - на секционната избирателна комисия, в която е представено българското общество, или на софтуер, избирам да вярвам на обществото", продължи речта си Чолаков.

Обяви още, че не е ясно защо радикално е била променена ЦИК. И прогнозира, че първото първото действие на служебното правителство ще е да смени ръководството на "Информационно обслужване". ГЕРБ обаче отрекоха, че досегашното ръководство на държавното дружество, което брои гласовете, обслужва тях.

Още

ЦИК засега остави без последствия казуса с листите на ДБ

16.10.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

8221
ДБ се е регистрирала електронно и за предните избори през 2021 г.

15.10.2021

Обновена

3667
Адвокат Екимджиев: КС наруши правата на Кирил Петков

15.10.2021

26181