Медия без
политическа реклама

ГЕРБ получи паричен бонус от държавата за предизборната си кампания

Партията на Слави Трифонов се отказа от медиен пакет като жест към "суверена"

09 Март 2021Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Макар че се радва на милиони левове държавна субсидия всяка година, управляващата партия ГЕРБ ще получи допълнително държавно финансиране за предизборната си кампания.

Става въпрос за т.нар. медийни пакети, които трябва да осигурят на партиите без субсидия възможност да заплатят на медиите за политическа реклама по време на кампанията. Формацията на Бойко Борисов не попада в тази категория, но все пак ще щипне от тези пари заради коалицията си със СДС.

Това става възможно благодарение на начина, по който са разписани правилата за медийните пакети в Изборния кодекс. В него пише, че на коалиция, в която участват партии, имащи право на държавна субсидия, се предоставят средства за медийни пакети в размер, пропорционален на дела на партиите, участващи в коалицията, които нямат право на държавна субсидия. Иначе казано, ако в състава на даден предизборен съюз влиза поне една партия без субсидия, тогава на коалицията се полага медиен пакет, макар и не в пълен размер.

Пакетите възлизат на 40 000 лв. По логиката на изложената по-горе разпоредба коалицията ГЕРБ – СДС има право на пакет в размер на 20 000 лв., тъй като партията на Борисов получава държавна субсидия, а сините – не. На 8 март Централната избирателна комисия (ЦИК) спази буквата на закона и гласува решение, с което им отпуска тази сума.

От същото правило ще се облагодетелства и „Патриотична коалиция ВОЛЯ и НФСБ” на Веселин Марешки и Валери Симеонов. Както „Воля”, така и НФСБ са парламентарно представени и взимат държавна субсидия. В коалицията им обаче влязоха и куп партии, които не са финансирани от бюджета – БЗНС, Български демократичен съюз „Радикали“, Радикалдемократическа партия, Обединена социалдемокрация, Българска социалдемократическа партия и Християндемократическа партия. Затова изборните комисари им отпускат медиен пакет от 30 000 лв.

В пълен размер пакети ще получат редица други коалиции – дясната „Демократична България - Обединение”, „Изправи се! Мутри вън!” на Мая Манолова, „Движение Заедно за промяна”, „Ние, гражданите” и „Граждани от протеста”.

По 40 000 лв. се полагат и на 18 партии, участващи в изборите, които отговарят на другото условие за медийни пакети – да са регистрирали кандидати във всички изборни райони на страната. Това са „Републиканци за България” на Цветан Цветанов, „Има такъв народ” на Слави Трифонов, „Българско национално обединение - БНО”, зад което стои хазартният бос Васил Божков, „Българска прогресивна линия” на отцепниците от БСП, АБВ на бившия президент Георги Първанов, „Глас народен” на певеца Светльо Витков и други.

Само един инициативен комитет ще получи медиен пакет в размер от 5000 лв., колкото му дава Изборният кодекс. Това е комитетът , издигнал Пламен Масарлиев като независим кандидат в Благоевград. 

 

ОТКАЗ

С драматичен пост във Фейсбук шоуменът Слави Трифонов обяви, че партията му се отказва от медийния пакет, въпреки че има правото на тези пари. "По време на кампанията за референдума през 2016 г. Инициативният комитет, на който аз бях председател, също имаше право да ползва държавни пари за медиен пакет. И тогава ние отказахме да вземем тези пари. Няма да ги вземем и днес в тази кампания", заяви Трифонов.

Шоуменът с апломб се зарече, че, ако влезе в парламента, "Има такъв народ" ще взима държавна субсидия от 1 лев на глас, а не по 8 лева, както останалите политически сили. ""Има такъв народ" участва в политиката, за да изпълнява волята на суверена, а не за да получава милиони левове от същия този суверен, както правят политическите партии от статуквото", написа той.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата