Quantcast

Медия без
политическа реклама

ГЕРБ нападна Радев заради промени във военния закон

Служебният кабинет ще съкрати състава на Съвета по отбрана към военния министър

28 Дек. 2022
БГНЕС
Румен Радев и Десислава Атанасова ще имат и занапред за какво да спорят.

Конфликт назрява между ГЕРБ и президента Румен Радев заради промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, които служебното правителство на държавния глава спешно подготвя за внасяне в парламента.

Законовите поправки бяха публикувани в портала за обществени консултации strategy.bg. Те се отнасят предимно начина, по който български войници участват в операции и мисии заедно с бойци от съюзнически държави в т.нар. многонационални военни формирования. Герберите обаче са се притеснили от намерението на служебния кабинет да измени състава на Съвета по отбрана.

Това е съвещателен орган към военния министър, който му помага по редица важни въпроси – военният бюджет, плановете за развитие на въоръжените сили, рокадите във висшия команден състав на армията и т.н. Сега правителството предлага от състава му да отпаднат командира на Съвместното командване на специалните операции, шефа на военното разузнаване и началника на Военна академия "Георги Стойков Раковски".

Много странен обрат претърпяха консултациите между президента Румен Радев и представители на ГЕРБ-СДС за възможностите да се състави правителство.

Това предизвика недоволството на герберите, което изрази водачът на парламентарната им група Десислава Атанасова. Тя изреди във Фейсбук готвените промени в Съвета по отбрана и се обърна директно към Румен Радев с въпроса: „Дали това ще помогне за по-информирани решения и качествено управление на отбраната в тази среда за сигурност и война на 300 километра от границата ни, г-н президент?“

Атанасова обаче с нищо не обяснява в какво конкретно вижда проблема, а се оплаква, че предложенията са пуснати за обществено обсъждане през празничните дни. От правителството обясняват, че законопроектът ще бъде отворен за обсъждане в продължение на 14 дни, защото така се „налага от динамичната среда за сигурност“.

Още по темата