Quantcast

Медия без
политическа реклама

ГЕРБ и „Възраждане“ се сблъскаха за сертификатите на депутатите

Казусът ще продължи да разтърсва парламента, защото бившите управляващи настояват за ограничения в достъпа до сградата му

08 Дек. 2021ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
БГНЕС
Десислава Атанасова

Нерешеният въпрос дали допускът до сградата на Народното събрание да бъде позволен за хора със сертификат, отрицателен тест или прекарали ковид, тепърва ще продължава да разклаща институцията. На пленарното заседание днес ГЕРБ-СДС и "Възраждане" директно се сблъскаха по темата, като изразиха диаметрално противоположни възгледи. Останалите политически сили обаче не изразиха позиции, което показа, че нямат желание да подхващат такъв щекотлив въпрос.

Въпреки призивите да дадат пример, политическите сили в новия парламент засега не смятат да се съобразяват с противоепидемичните мерки, въведени за всички останали граждани.

Повод за сблъсъка стана декларация на шефа на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Тя обяви, че новото 47-о Народно събрание е създало опасен прецедент още в началото на мандата си, когато председателският му съвет е отхвърлил искането на ГЕРБ-СДС в парламента да се влиза само със сертификат за ваксинация, PCR тест или документ, доказващ преболедуване. Атанасова директно обвини останалите парламентарни формации, че се смятат за "богопомазани", за които правилата, въведени от здравните власти, не важат. "Това ли е новият морал в политиката", обърна се тя към колегите си.

Шефът на герберските депутати предложи на председателя на парламента Никола Минчев две възможни решения в тази ситуация. Първото е Народното събрание да задължи здравния министър Стойчо Кацаров да обяви сградата на парламента за обект от обществено предназначение, достъпът до която да подлежи на обща регулация - иначе казано, депутатите да влизат с документ за ваксинация, изследване или преболедуване. Другият вариант, посочи Атанасова, е Кацаров да отмени за територията на страната изискването за сертификат във всички сектори, описани в специална заповед на министъра.

Изявлението й провокира лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, който смята ограничителните мерки срещу ковид за "медицински фашизъм". Той заяви, че няма причина сградата на Народното събрание да се ползва с по-различен статут от сградите на останалите публични учреждения. И попита, както е правил и преди, защо здравният министър не въвежда такива ограничения в собствената си институция.

"Кой е Кацаров, че да решава? Трябва да решава българският народ", отсече Костадинов. Той също предложи два варианта - или парламентът да вземе решение по въпроса, или да се проведе национален референдум, като неговата партия предпочита второто. "Крайно време е българите да започнат да бъдат питани", декларира лидерът на националистите.

Никола Минчев изслуша изявленията и на двамата без коментари, също като депутатите от другите формации, с което казусът остана висящ.

Още по темата