Медия без
политическа реклама

Парламентът засега ще работи без зелени сертификати

БСП и "Възраждане" са твърдо против, ГЕРБ и ДПС - за

07 Дек. 2021Обновена
Депутати без маски има във всички парламентарни сили. По този въпрос се водеха епични спорове и в предишните Народни събрания.
БГНЕС
Депутати без маски има във всички парламентарни сили. По този въпрос се водеха епични спорове и в предишните Народни събрания.

Въпреки призивите да дадат пример, политическите сили в новия парламент засега не смятат да се съобразяват с противоепидемичните мерки, въведени за всички останали граждани. Днес на председателски съвет представители на парламентарните сили обсъждаха дали да въведат зелените сертификати за достъп до сградата на Народното събрание, но не стигнаха до единодушие.

В последните дни имаше призиви от различни страни, включително и от здравния министър Стойчо Кацаров, народните представители да дадат положителен пример и да въведат достъп със зелен сертификат. Въпросът се приема за спорен поради различни тълкувания дали сградата на парламента е обществено място. Според здравния министър това е така и трябва да има зелени сертификати. Той обаче остави решението на депутатите.

"Ние всички сме ваксинирани, всички имаме зелен сертификат, в този смисъл за нас не е проблем всяка сутрин да показваме зеления си сертификат", каза преди заседанието на председателския съвет Десислава Атанасова, шеф на ПГ на ГЕРБ. Тя допълни, че когато правилата важат за цялата държава, съгласно заповед на министъра, трябва да важат и за народните представители. ДПС може да подкрепят това искане, но още нямат решение на парламентарната група. "Не е лоша идея да дадем пример на обществото, че трябва да бъдем отговорни", коментира Мустафа Карадайъ, цитиран от Би Ти Ви.

Позицията за зеления сертификат ще бъде изчиствана допълнително, коментира председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров. Гюров добави, че това не е решение, което да бъде взето на първото заседание на председателския съвет. Той все пак уточни, че "Продължаваме промяната" призовават хората да се ваксинират и подкрепят уеднаквяване на правилата в държавата. Първата сила в парламента също е на мнение, че депутатите трябва да дават пример. Миналата седмица обаче новият председател на НС Никола Минчев обяви, че поради специфичния допуск в сградата - с акредитация, тя не се води обществено място и не се прилагат ограниченията от заповедите на здравния министър.

Корнелия Нинова от БСП призна днес, че са били против. "Имаме си аргументи – това ще затрудни работата на народните представители, но трябва да спазваме всички други мерки – маски, дистанция“, коментира Нинова след заседанието. ИТН прехвърли топката в ръцете на председателя на парламента. "Демократична България" също замълчаха.

Както може да се очаква, твърдо против са и "Възраждане". Зеленият сертификат, според Костадин Костадинов, е незаконен, противоконституционен и дискриминационен. "В МЗ влиза ли се със зелен сертификат?", контрира той на призивите на Кацаров да дадат пример. Сертификатите не бяха въведени в държавните ведомства, за да не се затруднява достъпът на гражданите. Костадинов даде знак, че смята да води битка срещу политиката на последните три правителства в пандемията и ще настоява мерките да бъдат разследвани от временна анкетна комисия.

ПРЕЦЕДЕНТ

Подобен казус възникна и в Европейския парламент, когато на 29 октомври бюрото на ЕП въведе режим за достъп до сградите му, който изискваше представяне на "зелен сертификат", негативен тест за коронавирус или документ за преболедуване от ковид-19. Той засягаше всички евродепутати, техните сътрудници и гостите. Група евродепутати се оплака в Съда на ЕС, че така се ограничават пълномощията им. На 30 ноември съдът постанови, че предпазната мярка не противоречи на парламентарния правилник, защото от санитарни съображения и без това вече съществуват ограничителни мерки, като мерене на температурата на всички влизащи на входа. Лицата с температура над 37,5 градуса не се допускат да влязат.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата