Медия без
политическа реклама

ГЕРБ и ДПС се хвърлиха срещу Радев и правителството

Погазване на конституцията и суспендиране на парламентарната власт са част от обвиненията, които двете формации отправиха към президента

15 Септ. 2021Обновена
Мустафа Карадайъ
БГНЕС
Мустафа Карадайъ

В последния работен ден на 46-ото Народно събрание ДПС и ГЕРБ-СДС последователно предприеха жестока атака срещу президента Румен Радев. По-голямата част от заключителните изявления, които направиха лидерите на парламентарните им групи, бяха посветени на критики срещу държавния глава и назначеното от него служебно правителство, на което се обявяват за жертви.

 

ДПС за Радев: Президент, който смята, че Конституцията няма значение

Първи започна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. "В последните месеци сме свидетели на безподобно отношение към конституцията и законите на страната: нарушение на конституцията от най-високо ниво – президент и Народно събрание. Президентът не просто си позволи да назначи за министър лице, което не отговаря на изискванията на конституцията. Той безпардонно зачеркна законността. Няма такъв прецедент в най-новата ни история", обяви Карадайъ. Очевидно той визираше служебния министър Кирил Петков, за когото през последните седмици бушуват ожесточени спорове заради съмнения, че е бил чуждестранен гражданин, когато е заел поста си.

"Намери се президент, който смята, че конституцията и законите нямат никакво значение. Този президент, като се поставя над конституцията, или се е самозабравил, или съзнателно прокарва идеята за президентска република, без да има понятие какви поражения нанася на демокрацията, на държавността и до каква степен поставя под риск бъдещето. На този президент искаме да му кажем - с действията си той руши държавността и демокрацията, застрашава мира и стабилността в страната и региона. За 5 години не успя да осмисли президентската институционалност и да разгърне конституционните си правомощия. За 5 години не успя да разбере силата на прекия избор и на подкрепата на избирателите", продължи Карадайъ. И се закани, че ДПС "няма да позволи някой случайно попаднал в политиката да руши това, което е създадено през всичките тези години".

От Радев водачът на движението се прехвърли на Бойко Рашков - назначения от държавния глава служебен вътрешен министър. По думите му акциите на полицията срещу търговията с гласове по време на последната предизборна кампания "могат меко да бъдат наречени репресии и унижения". "Те имаха за цел сплашване и унижаване на човешкото достойнство ... Тези действия на вътрешния министър събудиха грозни спомени от тоталитарното комунистическо минало, пазено в най-отдалечените кътчета на съзнанието на мюсюлмани, етнически турци, помаци, роми", обяви Карадайъ. И предупреди: "Не трябва да позволяваме на самозабравили се вътрешни министри да нарушават законите на страната".

Най-малко той говори всъщност по основната тема - оценката за 46-ото Народно събрание. "Моделът ГЕРБ продължава с пълна сила, но с други изпълнители" - обобщи водачът на ДПС.

 

ГЕРБ-СДС: Президентът суспендира парламентарната власт

От ГЕРБ-СДС обвиниха държавния глава, че носи отговорност за провала на отиващия си парламент, наравно с политическите сили. "Духът на българската конституция не вменява по никакъв начин на един служебно назначен от президента кабинет да реформира различни сектори в обществения живот, да въздава справедливост и да изгражда дългосрочни стратегии. Последното е единствено симптом за скрити намерения за суспендиране на парламентарната власт от страна на президента ... Една от причините за днешната политическа безизходица е именно погазването на духа на конституцията и отказът на президента Румен Радев да спазва каквито и да било политически правила и да съдейства за излизането от политическата криза", обяви шефът на парламентарната им група Десислава Атанасова.

По думите й президентската институция е била превърната от Радев в предизборен щаб, вместо да бъде пространство за диалог. "Ресурсът на изпълнителната власт беше използван активно и целенасочено за създаване на инженерни политически проекти, които да заменят провалилите се партии на протеста. Докато партиите на протеста се радвахте, че служебното правителство изчегъртва ГЕРБ, не разбрахте, че то е започнало да изчегъртва и вас. Предстои да го разберете и да го усетите истински съвсем скоро", предупредително се обърна Атанасова към новите формации.

Тя също, като Карадайъ, се нахвърли върху Бойко Рашков, когото обяви за "един от факторите за хроничната политическа нестабилност и краткия мандат на отиващия си парламент". И аргументът на Атанасова беше същият като на лидера на ДПС - сплашвания на партийни активисти по време на предизборната кампания. "Никога през последните 30 години не е имало подобни манипулации на действащата власт по отношение на изборите. Никога не е имало толкова тежка атака от страна на силовия апарат на държавата срещу определена партия", гръмко заяви депутатът от ГЕРБ-СДС. А накрая декларира, че залогът след предсрочните парламентарни избори е "оцеляването на самата параментарна демокрация, която през последните месеци беше грубо атакувана от действащия президент".

 

ИТН: Това беше един лицемерен парламент

Тошко Йорданов - зам.-председателят на "Има такъв народ", използва заключителното си слово пред пленарната зала, за да удари за пореден път по "Демократична България". "Всички приказки пред камерите – що се отнася до дясната страна на залата, че имаме общи цели и сме ги договорили, всъщност нямаха никакво значение, след като те искаха персонален контрол върху бъдещото правителство. Този персонален контрол бе поискан от Христо Иванов", обяви Йорданов, като назова директно съпредседателя на дясната коалиция.

След това той обяви, че промените в парламентарния правилник, поискани от ДБ в миналото Народно събрание, всъщност са блокирали работата на законотворците през последните два месеца. Йорданов посочи, че става въпрос за разпоредба, според която законопроектът трябва да премине пред едномесечно обсъждане преди да влезе в парламентарните комисии. Така се е случило и с приемането на сега действащия правилник. "През това време и извънземни да станехме нямаше как да приемем каквото и да било, защото процесът беше блокиран от тях с предишния правилник. Там минават за юристи, които явно не мислят какво предлагат", подигра той десните. И похвали своите съпартийци, оглавяващи правната и бюджетната комисии, че са се справили с бюджетната актуализация и прехвърлянето на бюрото за защита на свидетели - единствените законодателни постижения на 46-ото Народно събрание.

Йорданов не пропусна да атакува и политика от ИБГНИ Татяна Дончева, с която партията му враждува след скандала 500К: "Този парламент изкара наяве процеса на татянадончевщина – с ходене по парламентарни групи, опити за отцепване на хора и размахване на листчета, които не си спомняме какво се е писало на тях. Това е форматът, в който се работело в тези парламенти, и вие го знаете много добре. Смея да изкажа обосновано предположение, че по този начин „Атака“ едно време подкрепиха кабинета "Орешарски"."

В заключение зам.-шефът на ИТН определи отиващия си парламент като "лицемерен". А накрая се присети да се обърне и към ГЕРБ-СДС: "Има президентски избори. Президентът Радев ще спечели и това е доказателство, че който е срещу вас, печели."

 

БСП към новите формации: Тук сте, значи сте статукво

В собственото си изявление соцлидерът Корнелия Нинова изреди няколко причини за тежкото състояние на парламента. На първо място открои появилото се разделение на партии в Народното събрание, които са обявени за статукво, и на партии извън него, които са носители на промяната. "Вие вече два парламента участвате – тук, вътре. Следователно, вече сте статукво", обърна се Нинова към новите формации ИТН, ДБ и ИБГНИ.

Като втора причина тя изтъкна "липсата на разум и отговорност за съставяне на мнозинство". "Плаващо мнозинство означава плаваща покупко-продажба – на гласове, на интереси", посочи Нинова. И изтъкна абсурдността на това ИТН - партията, спечелила изборите, да се обявява за опозиция. "На кого сте опозиция? На себе си, защото управлявате Народното събрание и повечето от комисиите", констатира водачът на БСП.

На трето място за провала на 46-ото Народно събрание Нинова постави това, че "емоциите и интересите на Аз-а, и групови интереси взеха връх над разума и интересите на държавата". "Това показва политическа незрялост, може би зависимост, и се стигна до лични обиди с представители на флората и фауната, до оценки на физически и психически характеристики. Сбъркана работа и сбъркан подход", обобщи тя. Като положителна стъпка открои актуализацията на бюджета. Но посочи, че така "просто закърпихме положението за три месеца".

 

"Демократична България": Преминаваме през трансформация на системата

Христо Иванов отново разви теорията си за трансформацията, през която преминава политическата система. "Ние се оказа, че не можем да проведем среща, без след това да се разкаже по медиите какво се е казало на тази среща, тя да се превърне в компромат, или да се превърне в част от кампания. Нямаме съгласие помежду си дори за най-базовия формат, в който да се води диалог", започна той. След което прогнозира, че това положение ще се промени, тъй като в българската политика повече няма да има "един голям", който да диктува на останалите и да упражнява безконтролна власт.

"Предстои ни вече да няма големи. Предстои ни българският политически живот да се състои от повечко средни по размер партии, никоя от които няма да може да се държи като големия, да тропа на масата, да казва: аз решавам да има плаващи мнозинства, ще си ги използвам, както ми е удобно; аз имам един център за взимане на решения, който е извън парламента, тука само ще ги изпълнявате ... Ще ни се наложи оттук-нататък да бъдем съизмерими, да се научим да се срещаме, без от това да стават скандали, да се правят компромати, да се удавя в лъжи и измишльотини ... Ще трябва да се научим да търсим сечение на интереси", заяви десният политик.

 

ИБГНИ приключва с оптимизъм

С оптимистична нотка премина оценката за парламента на ИБГНИ. "За 26 заседания този парламент направи повече, отколкото беше свършено през управлението на ГЕРБ в кабинетите на Борисов, защото след 12 години бяха преизчислени пенсиите на възрастните хора и беше повишено майчинството", обяви предизвикателно единият от лидерите на коалицията Мая Манолова. Така предизвика недоволни възгласи от редиците на ГЕРБ. Малко по-късно обаче Манолова разсмя депутатите, когато се обърка и неволно нарече формацията си "Изправи се.БГ! Ние идвахме!". Тя също не пропусна да посочи виновник за неуспехите на парламента - ИТН: "Ще ви го кажа направо, колеги от "Има такъв народ" - отговорността за провала, за несъздаването на правителство, за неосъществената съдебна реформа е на вас, като първа политическа сила."

Последвайте ни и в google news бутон