Quantcast

Медия без
политическа реклама

ГЕРБ и ДПС обърнаха на пародия избора на шеф на КПКОНПИ

От движението искат Бойко Рашков за позицията, а бившите управляващи – за всички други постове в държавата

22 Юли 2022ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
БГНЕС
Мустафа Карадайъ гледа с насмешка на процедурата.

На същинска гавра подложиха парламента ГЕРБ-СДС и ДПС днес. В пленарната зала бяха разгледани и одобрени процедурните правила, с които трябва да бъде избран следващият председател на държавната антикорупционна комисия КПКОНПИ. По време на продължилото около 4 часа обсъждане обаче двете формации, които често си партнират, се фокусираха изцяло върху вътрешния министър в оставка Бойко Рашков. Причината е, че „Продължаваме промяната“ неприкрито тласка шефа на МВР да оглави ключовата комисия. В усилията си да опорочат процедурата, ГЕРБ-СДС и ДПС накрая обърнаха всичко на пълна пародия.

Единственото условие, което от "Продължаваме промяната" поставиха по време на разговорите с БСП за съставяне на правителство, е мандатът да бъде държан толкова, колкото е необходимо, за да бъде прието новото антикорупционно законодателство, а държавната

 

МЕЖДУ ВЕЛИКИЯ ИНКВИЗИТОР И НИКОЛАЕ ЧАУШЕСКУ

Атаката откри Александър Несторов от ДПС. Той пробва да прокара редица нови изисквания към кандидатите за председател, които очевидно бяха насочени срещу Рашков: претендентите да бъдат до 65 години (а вътрешният министър е на 67 години - бел.а.); да не са обект на проверки от КПКОНПИ (срещу него беше назначена такава в началото на годината по сигнали за недекларирано имущество) и др. При гласуването накрая нито едно от тях не беше прието.

Изказването на Несторов вдъхнови Маноил Манев от ГЕРБ-СДС. Той поиска да се запише изискване, че кандидатите не трябва никога да са били подлагани на процедура за отнемане на достъпа до класифицирана информация – успешно или неуспешно. А през 2021 г. стана ясно, че достъпът на Рашков до тайни е прекратен. Манев насмешливо се обоснова, че такова изискване се налага, когато се избира „Велик инквизитор“. „Важното е, когато правите инквизиция, да знаете, че инквизиторът, като се самозабрави, не подбира“, предупреди той управляващите. И неговото предложение беше отхвърлено - с подигравки от БСП, което така възмути Манев, че той отиде в лявата половина на залата, за да се разправя със социалистите.

Соцдепутатът Емил Георгиев се захвана да опровергава опозицията. По въпроса за възрастта на кандидатите за КПКОНПИ, той направи сравнение - доста нелепо, с президента на Съединените щати, който оглавява страната, въпреки че е в доста по-напреднала възраст. „Не е ли инквизиция вашият вожд Бойко Методиев Борисов на среща с избиратели да казва, че ние сме охранени шкембаци“, ядосано попита той герберите. И на свой ред ги предупреди: „Сеете ветрове и ще продължавате да жънете бури.“

Жестоко напрежение предизвиква в парламента въпросът за евентуалния избор на вътрешния министър в оставка Бойко Рашков за председател на държавната антикорупционна комисия КПКОНПИ.

Тома Биков от ГЕРБ-СДС сравни Рашков с бившия румънски диктатор Николае Чаушеску. „Не мисля, че г-н Рашков ще се обиди от това сравнение. И г-н Чаушеску е бил доста строг – нещо, към което г-н Рашков се стреми“, допълни депутатът, след като водещият заседанието Мирослав Иванов го скастри за езика му. След това саркастично предложи парламентът да избере Рашков в КПКОНПИ още днес, а също да му даде и енергийния регулатор КЕВР. „Вие сте си написали в програмата г-н Рашков като национален приоритет!“, възкликна Биков.

От ГЕРБ-СДС дойде и предложение да не се допускат кандидати, свързани в миналото с бившата Държавна сигурност. Това също не намери подкрепа от управляващите в оставка.

 

ПЪЛНА ПАРОДИЯ

Искрен Митев от „Промяната“ обяви, че критиките и заплахите на ГЕРБ са накарали управляващите да разберат колко удачна е номинацията на шефа на МВР. „Г-н Рашков е най-добрата кандидатура, именно поради факта, че обявяваме война на това, което представлява ГЕРБ“, смята Митев.

На това реагира водачът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той подигравателно заяви от трибуната, че веднага след приемането на процедурните правила, движението ще номинира Рашков. И тук вече всичко се обърна на пародия, както доказаха следващите изказвания.

Джейхан Ибрямов от ДПС настоя да се заложи абсурдното изискване кандидатите "да не са водили тенденциозно следствие спрямо изявени демократи". Очевидно виждаше собствените си съпартийци в тази категория. А водачът на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова предложи парламентът да приеме решение, с което да направи Рашков, освен шеф на КПКОНПИ, и министър-председател, и член на Конституционния съд, и на Висшия съдебен съвет, и какво ли не още. "Ако това предложение бъде прието, вие ще изпълните вашия слоган за нулева толерантност към корупцията", насмешливо добави тя. А накрая поиска Рашков да бъде направен и учредител на "Българско лято" - партията на пребиваващия в Дубай бизнесмен Васил Божков.

Настимир Ананиев от ПП обвини враговете на Рашков, че от изказванията им "лъха на страх", защото вътрешният министър, по думите му, е подтиснал търговията с гласове, от което двете формации са пострадали. "В един момент няма да има кой да ви пази", обърна се той към герберите и депесарите. Хамид Хамид нарече "долни лъжи на една политическа пеперудка" твърденията на Ананиев, че шефът на МВР е нанесъл щети на ДПС. И се похвали, че движението постоянно увеличавало броя на депутатите си по времето на Рашков.

Отново се намеси Искрен Митев, който се поинтересува какво поражда страха от Рашков. "Много настояваме да го изберем сега и веднага. За нас Бойко Рашков е радост!", възкликна в отговор Десислава Атанасова. Тя напомни за ареста на водача на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов, обявен от съда за незаконен. "Имаше ли по-големи всенародни тържества на "Промяната", че този арест се случи, и имаше ли по-голямо консолидиране на партия ГЕРБ?", запита реторично Атанасова.

 

СЪЩЕСТВЕНОТО

Въртенето на дискусията около Рашков принуди Мирослав Иванов многократно да напомни, че днес не се обсъждат номинации, а само се приемат правилата, по които да се направи изборът на председател. Нямаше полза – обсъждането продължи в същия дух докрая.

Единственият съществен въпрос, който опозицията повдигна, беше защо управляващите чакаха 4 месеца, за да започнат процедурата, тъй като бившият председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров беше принуден да напусне предсрочно поста си от 1 март т.г. Отговор от страна на „Промяната“ нямаше. Герберите обявиха, че целта е антикорупционната комисия да бъде използвана за политически натиск при евентуални предсрочни избори. А Хамид Хамид предположи: „Тези олигарси, които го бутат там, явно имат някакви запори. Един има над 200 милиона причини да го вкара там.“

 

ПО БАВНАТА ПРОЦЕДУРА

Михал Камбарев от „Промяната“, който оглавява парламентарната комисия срещу корупцията, предложи срокът за внасяне на кандидатури да бъде съкратен от 14 дни на 5 дни. Това означава, че до края на следващата седмица номинациите трябва да са ясни. Засега, освен Рашков, е известно само предложението на „Възраждане“ - бившият следовател Бойко Атанасов. Искането на Камбарев обаче беше отхвърлено. От "Възраждане", които влязоха в тона на ГЕРБ-СДС и ДПС, настояха срокът да се намали до абсурдните 5 часа. Това също не беше прието.

 

ОБЕЩАНИЕ

По-късно от ДБ се почувстваха длъжни да коментират отказа си да подкрепят предложенията да се постави преграда пред кандидати, свързани с бившата Държавна сигурност. На брифинг в кулоарите съпредседателят на десницата Христо Иванов посочи, че всички подобни предложения, направени в пленарната зала, са били напълно неадекватни от юридическа гледна точка. Той напомни, че всички претенденти за поста ще бъдат проверени от държавната комисия за досиетата, и се ангажира, че ДБ няма да одобри никого, който е работил за комунистическия режим.

Още по темата