Медия без
политическа реклама

ГЕРБ и БСП разчистват пътя към хартиените бюлетини

Възрастните ги е страх от машините, за да не се изложат пред хората, смята Делян Добрев

23 Окт. 2022
Според Добрев възрастните хора се страхуват от машините
бТВ
Според Добрев възрастните хора се страхуват от машините

Все по-възможно изглежда връщането на хартиените бюлетини, след като днес от ГЕРБ изразиха пълна подкрепа за тях. БСП заговориха първи за връщане на хартиените бюлетини, а от ПП се усъмниха, че партията ще опита да прокара намерението си заедно с ГЕРБ, ДПС и "Български възход" - коалицията, оформила се при избирането на Вежди Рашидов за председател на парламента.

Темата бе коментирана от Делян Добрев /ГЕРБ/ пред Нова телевизия:  "Хартиената бюлетина...това всичко са манипулации - имало чували, щяло да има манипулации... Къде са тези манипулации? Нали при съмнение за манипулация, искаш касиране на изборите или касиране на определена секция. Какво се случва тогава? Тези същите чували отиват в съда и там се броят наново. Имало е такива случаи през годините и никога не са установявани някакви съществени разминавания".

По думите му в малките населени места извън неговия избирателен район - Хасково, има много хора, които не отиват да гласуват, защото ги е страх. "Страх ги е, не се шегувам с вас. Ще ви ги покажа - възрастните хора ги е страх, страх ги е да не се изложат пред другите хора, пред комисията, която ги гледа", заяви той. По думите му една от причините за ниската избирателна активност е, че хората не искат да гласуват, страх ги е от машините и не вярват в резултатите. "На хартията поне знаят, че никой не може да им промени кръстчето", заяви Добрев. 

Само преди ден Асен Василев от ПП предположи, че новата коалиция от ГЕРБ, БСП, ДПС и "Български възход", с чиито гласове Вежди Рашидов бе избран за председател на парламента, ще опита да върне хартиената бюлетина. Той напомни, че в миналия парламент ГЕРБ и БСП опитаха да включат темата в дневния ред на Народното събрание, но "Продължаваме промяната" осуети този опит.

"Три са големите рискове пред България. Единият е да се върнем към хартиената бюлетина и измамите", коментира също пред Нова тв и съпредседателят на ПП Кирил Петков. Връщането на хартиената бюлетина е отваряне на вратата към риск от изборни измами. Ако от левицата продължат с такива предложения, може би между двете политически сили няма да се намери общ език, допълни Петков днес.

 

Предстои да видим дали ГЕРБ, БСП, ДПС и „Български възход“, с чиито гласове Вежди Рашидов бе избран за председател на парламента, ще се превърнат в новата управленска коалиция в 48-о НС.
Днес парламентът отново избегна опасния дебат за връщането на хартиените бюлетини. Законодателни промени в този дух бяха внесли БСП и ГЕРБ-СДС. За втора поредна седмица двете формации се опитаха да ги включат в работата на Народното събрание. И днес не успяха.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата