Quantcast

Медия без
политическа реклама

Асен Василев: ГЕРБ, БСП и ДПС ще върнат хартиената бюлетина

С избора на Вежди Рашидов Бойко Борисов ще продължи да диктува решенията от футболното игрище, каза още съпредседателят на ПП

22 Окт. 2022
БГНЕС

Предстои да видим дали ГЕРБ, БСП, ДПС и „Български възход“, с чиито гласове Вежди Рашидов бе избран за председател на парламента, ще се превърнат в новата управленска коалиция в 48-о НС. Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев по „Дарик радио“. Според него обаче ГЕРБ, БСП и ДПС със сигурност са коалиция за връщането на хартиената бюлетина, което е проличало още в миналия парламент. "В случая „Български възход“ е без значение дали ще се включат, защото мнозинството е налице и с него, и без него. Общо гласовете са 139, а БВ са 12. Т.е. 127 гласа пак са достатъчни на тази коалиция. Тя иска да върне хартиената бюлетина, за което вече направи сериозен опит, но не успяха. Може би сега това са част от нещата, които се обсъждат“, коментира Василев.   

Още в първия ден на новото 48-о НС "БСП за България" внесе законопроект за промени в Изборния кодекс за връщането на възможността да се гласува с хартиена бюлетина като алтернатива на машинното гласуване. Законопроектът е идентичен с този, внесен от социалистите през април тази година по време на 47-то НС. Предлага се при проверката на протоколите в секциите да могат да присъстват членовете на СИК, кандидати, застъпници, наблюдатели, анкетьори, журналисти, както и представители на партии, коалиции, инициативни комитети. Всички те ще могат да заснемат и излъчват на живо процеса. В мотивите на законопроекта е посочено, че изменението ще бъде въведено в практиката без съществени проблеми, тъй като изборите за 45-ото НС през 2021 г. бяха произведени по идентичен начин. Промените включват още данните от гласуването с хартиени бюлетини да трябва да се сумират с тези от машинното гласуване и заедно да се вписват в общия протокол и вместо "кабини" да има "паравани".

Асен Василев повтори коментара си от вчера, че новият шеф на парламента Вежди Рашидов е „фасада“ и че решенията в ГЕРБ ще продължат да се взимат от Бойко Борисов, докато играе футбол. Днес Рашидов отговори на Василев, че е човек с биография и посъветва лидера на ПП да я прочете. „Да сложиш фасада и зад нея да се опитваш да прокарваш политики – това не е нормално. Видяхме, че решенията в ГЕРБ не се взимат в НС, а на футболното игрище, с телефонно обаждане. Това е нещото, срещу което ние се борим като модел на управление. Това е като да сложиш за министър лукова глава и отдолу някой да прави каквото си иска като назначения и кадруване. За съжаление, виждаме и че Румен Радев е залитнал в тази посока с назначенията на някои министри, които са там като пионки“, продължи Василев.

Той каза още, че ПП не са обмисляли да правят обща парламентарна група с ДБ, защото това би било подмяна на вота на избирателите. „Победител на тези избори очевидно беше ГЕРБ. Ние сме конструктивна опозиция и казахме, че нямаме никакво намерение да подменяме гласа на избирателите. Това не е здравословно нито в краткосрочен, нито в дългосрочен план и разочарова избирателите“, поясни той.

Още по темата