Медия без
политическа реклама

ГЕРБ, ДПС и БСП се обединиха срещу е-вота и гласуването по пощата

Единствено предложенията на "Има такъв народ" преминаха през парламентарната правна комисия

21 Апр. 2021Обновена
И предложението на ГЕРБ-СДС за въвеждане на мажоритарна система не беше възприето от комисията.
БГНЕС
И предложението на ГЕРБ-СДС за въвеждане на мажоритарна система не беше възприето от комисията.

Изборната реформа, която обещават новите формации в Народното събрание, ще бъде прокарана в най-добрия случай в силно орязан вид. Това стана пределно ясно на първото заседание на парламентарната правна комисия. На него бяха обсъдени на първо четене внесените до момента 6 законопроекта за промени в Изборния кодекс. При последвалото гласуване бяха одобрени единствено предложенията на депутатите на Слави Трифонов. Те обаче са много сходни с идеите на „Демократична България” и „Изправи се! Мутри вън!”.

В предложенията на „Има такъв народ”, „Демократична България” и „Изправи се! Мутри вън!” основно място заемат дистанционното електронно гласуване, както и гласуването по пощата. Те са предвидени като методи, чрез които да се подпомогне участието в избори на българските граждани в чужбина, както и на онези, които са поставени под карантина или в изолация. Това са най-радикалните и новаторски идеи по отношение на изборната система.

От ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС обаче възразяват срещу въвеждането на подобни практики, които смятат за твърде несигурни. А тези политически сили имат повече депутати, отколкото „новаците” в Народното събрание. Това означава, че е твърде вероятно да отпаднат в окончателните промени, които пленарната зала на Народното събрание ще направи в Изборния кодекс. На първо четене промените в него ще бъдат обсъдени в залата още този петък. Със скоростта, с която се движи обсъждането им, най-вероятно второто четене ще се състои до няколко седмици.

По какво има консенсус

Промяна, по която се очертава почти пълен консенсус, е подмяната на хартиените бюлетини с машинно гласуване. Вероятно ще бъде запазена възможност да се гласува с хартия, когато технически проблеми не позволяват да бъдат използвани устройствата. Само ГЕРБ-СДС запазва мълчание по темата за машините, което беше очаквано – бившите управляващи въведоха хибридна система, при която паралелно съществуваха хартията и устройствата.

Ще се съберат достатъчно депутати и за промяна на правилата, по които се осъществяват изборите в чужбина. На първо място, това ще стане с образуването на многомандатен избирателен район зад граница, което ще позволи на живеещите там български граждани да избират свои народни представители. Също така, ще бъдат върнати и старите правила за образуване на избирателни секции, които действаха преди 2016 г., когато бяха отменени от ГЕРБ и бившия Патриотичен фронт. Тогава се създаваха секции при само 40 подадени заявления от български граждани, съществуваха и т.нар. автоматични секции (при 100 гласували на предни парламентарни избори), отделно такива се образуваха и по преценка на българските дипломати на място. Ще отпадне и таванът от 35 секции в страните извън ЕС.

Мнозинство изглежда ще събере и предложението за въвеждането на видеонаблюдение. По това са съгласни „Има такъв народ”, „Демократична България”, „Изправи се! Мутри вън!”, БСП и ДПС.

Неясноти по съществени въпроси

Засега остава неясна съдбата на Централната избирателна комисия (ЦИК). Новите политически сили настояват за бърза и пълна подмяна на състава й с аргумента, че органът се компрометира с лоши и политически повлияни решения. На БСП идеята не се харесва, а ГЕРБ-СДС и ДПС засега пазят мълчание по темата.

По един особено съществен въпрос - ще се създаде ли регистър на избирателите, за да разполагаме с коректни и достоверни избирателни списъци, положителна позиция изразяват засега само БСП и "Изправи се! Мутри вън!". Останалите парламентарни формации не са се произнесли.

Единствено коалицията на Мая Манолова засега предлага да се намали прагът, над който става валидна преференцията - идея, която би направила по-лесно пренареждането на партийните листи. От БСП обявиха, че не са съгласни. Какво мислят останалите формации, тепърва ще се разбере.

Мажоритарната система - в далечното бъдеще

Сред отхвърлените законопроекти беше и предложеният от ГЕРБ-СДС за смяна на пропорционалната избирателна система с мажоритарна. По него се изказа лично председателят на парламента Ива Митева, която също участва в комисията. По думите й законопроектът "показва непознаване на законодателната дейност и непознаване какво значи мажоритарна система". Според Митева предложението на ГЕРБ не дава адекватен отговор на най-важния въпрос в случая - за определянето на изборните райони. "Те ни предизвикват с това, че сме поели обещание, че сме за мажоритарна изборна система. Категорично искам да заявя, че ние сме за, но не по този начин. Не може изборна система да се приема за една нощ, защото има международни стандарти и категорично практиката на Венецианската комисия, че промени в основните елементи на изборите като изборна система и очертаване на границите на изборните райони не може да се прави по-малко от една година преди избори", заяви шефът на парламента.

От изказването й стана ясно, че трябва да се изчака да премине националното преброяване на населението, насрочено за тази година, преди да се мисли за подобна мащабна промяна. "Без да се направи преброяването през 2021 г. и да се обяви официално резултатът няма как да се тръгне към очертаване на изборните райони", категорична беше Митева. И обяви, че партията й поема ангажимент да се гласува мажоритарно на първите редовни парламентарни избори - тоест, ако сега има предсрочни, в следващия парламент да се приемат необходимите промени.

Съображенията на депутатите

По повод гласуването по интернет и по пощата Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС заяви: "Много пъти са говорени някои неща и просто в момента някои хора не могат да се върнат назад. Ние трябва да им изпълним желанията, за да могат те да реализират личните си биографии ... Като гражданин ви казвам – истински ме е страх от дистанционно електронно гласуване, от гласуване по пощата ... Не мога да си представя защо трябва да правим тези експерименти и защо с такова упорство искаме да въведем неща, за които нямаме нито техническа готовност, нито организационна, нито никаква, но просто трябва да ги направим, защото някой е казал, че трябва да стане."

"Много от нещата, които в момента са предложени, са били предлагани от ГЕРБ, включително са били в сила в Изборния кодекс, но по една или друга причина имаше едно лашкане на ГЕРБ – ту да се приемат едни текстове, ту се отменяха с непрекъснато сменящите се мнозинство", отбеляза Ива Митева.

"Този дебат се води през последните 10 години ... На тези избори българските граждани дадоха много ясен мандат за промяна на начина, по който се правят избори, и този парламент не би си свършил работата, ако не приеме промени в посока дистанционно електронно гласуване и гласуване по пощата", включи се и Атанас Славов от "Демократична България".

Тодор Байчев от БСП заяви, че гласуването по пощата смущава социалистите и в момента може единствено да се започне дебат по темата и евентуално този метод да се изпробва експериментално. А е-вота соцдепутатът определи като "червена линия", от която левицата няма да отстъпи.

От ДПС отделиха особено внимание на машинното гласуване, при това по двусмислен начин. От една страна, депутатът от движението Хамид Хамид заяви, че със съпартийците му искат "да извадим химикалката от изборния процес". В същото време обаче се оплака, че в неговата секция машината е блокирала и му му се наложило да гласува на хартия. И предупреди: "Ако със същите машини, със същия софтуер, проведем предсрочни или редовни избори, тежко ни и горко, колеги, защото ще се изправим пред хипотезата да саботираме изборния процес."

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата